ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Και ξαφνικά μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα κινδυνεύουμε με θανάτους, ένεκα των ρύπων τις οποίες εκβάλλουν εργοστάσια της γειτόνου μας Βουλγαρίας.... ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Και ξαφνικά μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα κινδυνεύουμε με θανάτους, ένεκα των ρύπων τις οποίες εκβάλλουν εργοστάσια της γειτόνου μας Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του διεθνούς ανεξάρτητου ερευνητικού Κέντρου για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα («CREA») οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της γειτονικής χώρας, -πέντε από τους οποίους βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα-,ευθύνονται για χιλιάδες πρόωρους θανάτους και νοσηλείες εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν, ακόμη και στην χώρα μας, η οποία παράλληλα πιστεύει πως ήρθε η ώρα να εκμεταλλευθεί την πυρηνική ενέργεια.



Σοβαρό ζήτημα αναφορικά με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την οποία δέχεται η Ελλάδα από τη Βουλγαρία, μία από τις πιο ρυπογόνες χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύει η πρόσφατη αυτή ανακοίνωση.  

Σύμφωνα, τώρα, με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο η έκθεση από τη συνολική ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βουλγαρία οδηγεί σε περίπου 15.000 θανάτους, επηρεάζοντας και τις γειτονικές  χώρες Ελλάδα,  Σερβία,  Βόρεια Μακεδονία και  Τουρκία.



Η δε μελέτη, προωθήθηκε από την Greenpeace Βουλγαρίας, καθώς δήλωσε η κυρία Ντεσίσλαβα Μίκοβα, υπεύθυνη εκστρατείας για το Κλίμα και την Ενέργεια στην «Greenpeace» Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης και στην Βουλγαρία.

Αν φυσικά σκεφτούμε ότι τέτοιες ρυπογόνες μονάδες υπάρχουν παντού, τότε ίσως πάψουμε να πιστεύουμε πως η κλιματική αλλαγή προέρχεται από τον καθένα-μας χωριστά, επειδή εμείς είμαστε απρόσεκτοι και τα προκαλούμε όλα.









error: Content is protected !!