ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΕΠΙ «ΚΙΝΗΤΟΥ» ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΕΠΙ «ΚΙΝΗΤΟΥ»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν tablet για να διασκεδάσουν μπορεί να μην μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και... ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΕΠΙ «ΚΙΝΗΤΟΥ»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν tablet για να διασκεδάσουν μπορεί να μην μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και κατά την μελλοντική τους ανάπτυξη να οδηγηθούν σε εκρήξεις θυμού.

Καθώς, δε, επί των καιρών μας, οι επιστήμονες όλο και με κάτι πρέπει να ασχολούνται, έτσι και ερευνητές από το Université de Sherbrooke στον Καναδά σημειώνουν ότι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν τα μικρά παιδιά σε κινητές συσκευές έχει αυξηθεί από πέντε λεπτά την ημέρα το 2020 σε 55 λεπτά την ημέρα το 2022, με πολλά παιδιά ηλικίας 4 ετών να έχουν τις δικές τους συσκευές.



Ομολογώ πως μία τέτοια έρευνα  και αποτελέσματα στατιστικής, με αφήνουν άναυδο, αλλά μόνο μερικοί γονείς απαντούν στα γκάλοπς και από εκεί βγαίνουν τα συμπεράσματα, για να  εξαχθούν και τα επιστημονικά αποτελέσματα επί των ερευνών.



Μετά μία τέτοια αποκάλυψη, η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον περιορισμό του χρόνου χρήσης της οθόνης σε μία ώρα την ημέρα  για παιδιά 2 έως 5 ετών, για να μην παρανευριάζουν στο μέλλον και σαν ακαδημαϊκοί πολίτες, τα κάνουν όλα «γυαλιά-καρφιά»,  -όπως συνηθίζεται να λέμε.



Άλλες έρευνες, άλλων εξειδικευμένων επιστημόνων, δείχνουν ότι ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη του κινητού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, επειδή δεν αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους, οι οποίοι δεν τα διδάσκουν πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, ή δεν παίζουν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους.



Αλλά, υπάρχει και ο αντίλογος όπως πάντα, σύμφωνα με τον οποίον, ορισμένοι άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως  κάποιες εφαρμογές και προγράμματα μπορεί να προσφέρουν υποστήριξη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης στα κουτσούβελα.

Μετά τις τόσο σοβαρές αυτές έρευνες και τα συμπεράσματά τους, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να επιλέξουν ό,τι αυτοί κρίνουν καλύτερο.





error: Content is protected !!