Τι θα συνέβαινε αν κατέρεε το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο για 24 ώρες
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 1 Δεκεμβρίου 2024 fonisalaminas
Tα υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν το 97% των παγκόσμιων επικοινωνιών και είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του διαδικτύου.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου, ένα δίκτυο 500 υποθαλάσσιων καλωδίων που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μεταδίδει τεράστιο όγκο δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το The Conversation, αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν το 97% των παγκόσμιων επικοινωνιών και είναι απαραίτητα για τη μετάδοση κυβερνητικών, οικονομικών και προσωπικών δεδομένων. Η απειλή μιας συντονισμένης επίθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές διαταραχές στις παγκόσμιες επικοινωνίες, επηρεάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν και είναι απαραίτητα, τα καλώδια αυτά είναι εκπληκτικά ευάλωτα, καθώς αναφέρονται περίπου 100 περικοπές κάθε χρόνο, που συνήθως προκαλούνται από ατυχήματα με άγκυρες ή από αλιευτικές δραστηριότητες.
Τι θα συνέβαινε, όμως, αν ολόκληρο το παγκόσμιο διαδίκτυο που εξαρτάται από αυτά τα καλώδια, σταματούσε ξαφνικά έστω για 24 ώρες; Ακολουθεί το υποτιθέμενο σενάριο που παρουσίασε σε άρθρο του ο καθηγητής Ανάλυσης Δεδομένων, Ιδιωτικότητας, Ηθικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Universidad Europea, Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθία Ουγ.
Η αρχική σύγχυση
Για το πρώτο λεπτό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρούσαν ότι το διαδίκτυο είναι εκτός λειτουργίας. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που δεν απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Μόνο όσοι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα ή να ανανεώσουν μια ιστοσελίδα, θα παρατηρούσαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι βασικές λειτουργίες σε επιχειρήσεις και σπίτια θα συνεχίζονταν, αν και ορισμένα συστήματα που εξαρτώνται από το cloud, θα άρχιζαν να παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. Ωστόσο, οι κρίσιμες υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα πραγματικού χρόνου, όπως τα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας και τα νοσοκομεία, ενδέχεται να είχαν μια μικρή καθυστέρηση στα εσωτερικά τους συστήματα.
Το πρόβλημα θα γινόταν πιο εμφανές
Στα πρώτα πέντε λεπτά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ενημερώνονταν, τα μηνύματα δεν θα στέλνονταν και όσοι βασίζονται στο διαδίκτυο για την εργασία τους, θα άρχιζαν να ανησυχούν. Οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και οι πλατφόρμες βιντεοκλήσεων δεν θα λειτουργούσαν, επηρεάζοντας την προσωπική και επαγγελματική επικοινωνία. Τα κρίσιμα συστήματα, όπως τα νοσοκομεία και οι δυνάμεις ασφαλείας, θα άρχιζαν να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και θα χρησιμοποιούσαν ραδιοφωνικές και δορυφορικές επικοινωνίες για τον συντονισμό τους.
Ο αντίκτυπος θα γινόταν πιο αισθητός
Έπειτα από μισή ώρα, οι τηλεφωνικές γραμμές θα ήταν μπλοκαρισμένες καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα σταματούσαν να λειτουργούν στα καταστήματα και στα πρατήρια υγρών καυσίμων, προκαλώντας μεγάλες ουρές και σύγχυση. Ακόμα, οι τράπεζες θα γέμιζαν με ανθρώπους που θα προσπαθούν να σηκώσουν μετρητά, αναμένοντας μεγαλύτερα προβλήματα. Τα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας και η υλικοτεχνική υποδομή των μεταφορών θα επηρεαζόταν, επιβραδύνοντας την κινητικότητα και τη διανομή βασικών προϊόντων.
Συναγερμός για τις κρίσιμες υπηρεσίες
Ύστερα από μία ώρα χωρίς διαδίκτυο, τα νοσοκομειακά συστήματα δεν θα είχαν πρόσβαση σε ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους και θα έπρεπε να βασίζονταν σε παραδοσιακά αρχεία, γεγονός που θα επιβράδυνε τη φροντίδα και θα αύξανε τον κίνδυνο ιατρικών σφαλμάτων. Οι επικοινωνίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας θα περιορίζονταν σε ασύρματα συστήματα και δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες συντονισμού. Ακόμα, στις τράπεζες, η έλλειψη πρόσβασης σε ψηφιακά δίκτυα θα εμπόδιζε τις συναλλαγές και θα προκαλούσε χάος στα υποκαταστήματα.
Οικονομική και κοινωνική κρίση
Ένα εξάωρο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο θα παρέλυε την οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αδυνατούσαν να λειτουργήσουν, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών θα σταματούσαν εντελώς. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα αδυνατούσαν να δεχτούν ηλεκτρονικές πληρωμές, αφήνοντας πολλούς οδηγούς χωρίς καύσιμα. Τα εξαρτώμενα από το διαδίκτυο συστήματα ασφαλείας, όπως οι κάμερες παρακολούθησης και οι συναγερμοί, θα σταματούσαν επίσης να λειτουργούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλοπών και βανδαλισμών.
Απελπισία και ευαλωτότητα
Οι μόνες πηγές πληροφόρησης θα ήταν το ραδιόφωνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η τηλεόραση, αλλά ακόμη και αυτά τα μέσα θα άρχιζαν να σταματούν σταδιακά λόγω της έλλειψης ψηφιακής υποδομής. Επίσης, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα υπερφορτώνονταν και θα καταβάλλονταν από την αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη, αλλά η έλλειψη συντονισμού και η αυξανόμενη απογοήτευση του πληθυσμού θα έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Ακόμα, οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και πολλοί άνθρωποι θα έμεναν χωρίς μετρητά επειδή τα ΑΤΜ δεν θα λειτουργούσαν.
Καταστροφή μέσα σε 24 ώρες
Η σύγχρονη ζωή, που εξαρτάται από την ψηφιακή τεχνολογία, θα μετατρεπόταν σε απόλυτο χάος από τις πρώτες 24 ώρες κατάρρευσης του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Τα νοσοκομεία, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα, θα έπρεπε να καταφύγουν σε χειροκίνητες διαδικασίες. Οι υπηρεσίες μεταφορών και η εφοδιαστική αλυσίδα θα παρέλυε, επηρεάζοντας τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων. Οι επικοινωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών θα γίνονταν περίπλοκες, γεγονός που δυσχέραινε τη διαχείριση κρίσεων. Η έλλειψη σημαντικών πληροφοριών θα δημιουργούσε σύγχυση και πανικό στον πληθυσμό.
Προνομιούχοι με εναλλακτικά μέσα
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν αποκομμένοι, λίγοι προνομιούχοι θα είχαν εναλλακτικά μέσα για να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα βασίζονταν σε δορυφορικές επικοινωνίες και ιδιωτικά δίκτυα, αλλά ακόμη και αυτά τα συστήματα θα είχαν περιορισμούς και δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την παγκόσμια συνδεσιμότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων. Κρίσιμο ρόλο θα διαδραμάτιζαν οι ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι θα αποτελούσαν πολύτιμη διέξοδο για τον συντονισμό της βοήθειας και τη μετάδοση πληροφοριών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Υπερβολικά εύθραυστο
Συμπερασματικά, μια παγκόσμια διακοπή του διαδικτύου θα εξέθετε την ευθραυστότητα της ψηφιακής μας κοινωνίας. Η εξάρτηση από το δίκτυο για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, από την οικονομία έως την ασφάλεια, θα γινόταν ανησυχητικά εμφανής. Χωρίς το διαδίκτυο, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική μας δομή θα ήταν απροστάτευτη, γεγονός που αποκαλύπτει την ανάγκη ανάπτυξης εφεδρικών υποδομών και στρατηγικών έκτακτης ανάγκης για πιθανά σενάρια παγκόσμιας αποσύνδεσης.
ieidiseis.gr