Tα 8 μεγαλύτερα τεχνολογικά «fail» του 2024
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ 26 Δεκεμβρίου 2024 fonisalaminas
Συνηθίζεται να λένε πως μαθαίνεις περισσότερα από την αποτυχία παρά από την επιτυχία. Μένει να δούμε εάν οι παρακάτω περιπτώσεις που συγκέντρωσε στην ετήσια λίστα του το MIT Technology Review –το διμηνιαίο περιοδικό που εκδίδει το διάσημοΙνστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης- με τις μεγαλύτερες αποτυχίες και φιάσκο της χρονιάς σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας, θα αποτελέσουν κλασικά παραδείγματα προς… παραδειγματισμό και συμμόρφωση.
Μερικά από αυτά τα “flops” ήταν αστεία, όπως η «woke» AI γκάφα που έφερε μπελάδες στην Google όταν απεικόνισε στρατιώτες των Ναζί ως μαύρους. Ορισμένες από αυτές προκάλεσαν μηνύσεις, όπως ένα σφάλμα υπολογιστή από το CrowdStrike που άφησε αποκλεισμένους χιλιάδες επιβάτες της Delta. Επίσης, πολλές ήταν οι αποτυχίες που σημειώθηκαν μεταξύ των startups που έσπευσαν να επεκταθούν από το 2020 έως το 2022, μία περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και το χρήμα δεν ήταν πλέον φθηνό. Το αποτέλεσμα; Χρεοκοπία και διάλυση για τις εταιρείες των οποίων τα φιλόδοξα τεχνολογικά έργα, από τις κάθετες φάρμες έως τις πιστώσεις άνθρακα, δεν έχουν ακόμη αποφέρει κέρδος. Και ίσως δεν αποφέρουν ποτέ.
H «woke» AI γκάφα
Οι άνθρωποι ανησυχούν για την περίπτωση που θα εισχωρήσει η προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά τι γίνεται εάν την προσθέσεις επίτηδες; Χάρη στην Google, γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό: Στους Μαύρους Βίκινγκς και τους θηλυκούς… Πάπες.
Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gemini της Google, που λανσαρίστηκε τον Φεβουάριο, έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να απεικονίζει, με ιδιαίτερο ζήλο, την διαφορετικότητα, αγνοώντας τα βιβλία ιστορίας. Το αποτέλεσμα είναι, εάν ζητήσεις από την Google μια φωτογραφία Γερμανών στρατιωτών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνο θα δημιουργήσει μια διαφήμιση της Benetton με στολές της Βέρμαχτ.
Οι επικριτές επιτέθηκαν στην Google μετά το συγκεκριμένο ατόπημα και εκείνη υποχώρησε ντροπιασμένη. Σταμάτησε την ικανότητα του Gemini να ζωγραφίζει ανθρώπους και παραδέχθηκε ότι η καλοπροαίρετη προσπάθειά του να μην αποκλείει κανέναν είχε «αποτύχει».
Η δωρεάν έκδοση του Gemini εξακολουθεί να μην δημιουργεί εικόνες ανθρώπων, αλλά η επί πληρωμή έκδοση θα το κάνει. Όπως το technologyreview.gr ζήτησε από το Gemini να απεικονίσει 12 CEO εισηγμένων εταιρειών βιοτεχνολογίας, το λογισμικό του Gemini παρήγαγε μια εικόνα λευκών ανδρών μέσης ηλικίας. Δεν το λες και ιδανικό, αλλά είναι πολύ κοντά στην αλήθεια.
Boeing Starliner
«Boeing, we have a problem». Και αυτό είναι το διαστημόπλοιo σας, το Starliner, το οποίο αφενώς καθυστέρησε πολύ να ολοκληρωθεί και αφετέρου καθήλωσε τους αστροναύτες της NASA, Sunita “Suni” Williams και Barry “Butch” Wilmore στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η αποστολή του Ιουνίου προοριζόταν να είναι ένα γρήγορο οκταήμερο ταξίδι μετ’ επιστροφής για να τεστάρει το Starliner, πριν εκείνο ξεκινήσει τις πιο μακρινές αποστολές. Όμως, προβλήματα που παρουσιάστηκαν με διαρροές ηλίου και με τον προωθητή, το ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω χωρίς αστροναύτες.
Τώρα ο Butch και ο Suni δεν θα επιστρέψουν στη Γη μέχρι το 2025, τότε που έχει προγραμματιστεί να τους φέρει πίσω ένα διαστημόπλοιο του ανταγωνιστή της Boeing, SpaceX.
Εκείνο που πρέπει να πιστώσει κανείς στην Boeing και στη NASA είναι πως έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη δυσλειτουργία της Boeing το 2024. Η εταιρεία ξεκίνησε τη χρονιά με μια πόρτα που «έσκασε» σε ένα από τα αεροπλάνα της στη μέση της πτήσης, μετά αντιμετώπισε μία απεργία εργαζομένων, στη συνέχεια συμφώνησε σε ένα μεγάλο πρόστιμο για παραπλάνηση της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια του αεροπλάνου της 737 Max (το μοντέλο είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του MIT με τις χειρότερες τεχνολογίες για το 2019!) και τέλος, είδε τον CEO της να παραιτείται τον Μάρτιο.
Μετά το φιάσκο του Starliner, η Boeing απέλυσε τον επικεφαλής της διαστημικής και αμυντικής μονάδας της. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να ανταποκριθούμε στα υψηλά πρότυπα που περιμένουν από εμάς για να επιτρέψουμε τις κρίσιμες αποστολές τους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε o νέος CEO της Boeing, Kelly Ortberg.
H διακοπή λειτουργίας της CrowdStrike
Το motto της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike είναι «Σταματάμε τις παραβιάσεις». Και είναι αλήθεια: Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τον υπολογιστή σας εάν δεν μπορείτε να τον ενεργοποιήσετε.
Αυτό ακριβώς συνέβη σε πολλούς ανθρώπους στις 19 Ιουλίου, όταν χιλιάδες υπολογιστές Windows σε αεροπορικές εταιρείες, τηλεοπτικούς σταθμούς και νοσοκομεία άρχισαν να εμφανίζουν τη «μπλε οθόνη του θανάτου».
Η αιτία δεν ήταν κάποιος χάκερ ή ή κάποιο ransomware. Αντίθετα, αυτοί οι υπολογιστές «κόλλησαν» λόγω μίας αποτυχημένης αναβάθμισης λογισμικού που προκάλεσε η ίδια η CrowdStrike. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, George Kurtz έσπευσε τότε στο X να ανακοινώσει πως το «θέμα» είχε εντοπιστεί ως «ελάττωμα» σε ένα μόνο αρχείο υπολογιστή.
Ποιος ήταν λοιπόν υπεύθυνος για το τεχνολογικό black out; Η Delta Airlines, πελάτης της CrowdStrike, η οποία ακύρωσε 7.000 πτήσεις, κατέθεσε μήνυση για 500 εκατομμύρια δολάρια. Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία ασφαλείας προκάλεσε μια «παγκόσμια καταστροφή», όταν πήρε «μη πιστοποιημένες και μη δοκιμασμένες συντομεύσεις».
Το CrowdStrike αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η διοίκηση της Delta ευθύνεται για τα προβλήματά της.
Κάθετες φάρμες
Καλλιεργήστε μαρούλι σε κτίρια χρησιμοποιώντας ρομπότ, υδροπονία και LED φωτισμό. Η Bowery, μια startup «κάθετης γεωργίας», συγκέντρωσε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει ακριβώς αυτό. Ωστόσο τον Νοέμβριο, χρεοκόπησε, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αποτυχία startup το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων CB Insights.
Η Bowery ισχυρίστηκε ότι οι κάθετες φάρμες ήταν «100 φορές πιο παραγωγικές» ανά τετραγωνικό πόδι από τα παραδοσιακά αγροκτήματα, αφού τα ράφια φυτών μπορούσαν να στοιβάζονται σε ύψος άνω των 12 μέτρων. Στην πραγματικότητα, το μαρούλι της εταιρείας ήταν πιο ακριβό και όταν μια δύσκολη ασθένεια φυτών εξαπλώθηκε στις εγκαταστάσεις της στην Ανατολική Ακτή, η Bowery αντιμετώπισε πρόβλημα να παραδώσει τα πράσινα προϊόντα της σε οποιαδήποτε τιμή.
Βομβητές που ανατινάζονται
Έστειλαν ένα ηχητικό σήμα και μετά ανατινάχτηκαν. Σε ολόκληρο τον Λίβανο, δάχτυλα και πρόσωπα θρυμματίστηκαν σε αυτό που αποκάλεσαν ως το «αιφνιδιαστικό εναρκτήριο χτύπημα του Ισραήλ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να προσπαθήσει να σακατέψει τη Χεζμπολάχ».
Η φονική επίθεση ήταν διαβολικά έξυπνη. Το Ισραήλ δημιούργησε εταιρείες «βιτρίνες» που πούλησε χιλιάδες βομβητές γεμάτους με εκρηκτικά στην ισλαμική παράταξη, η οποία ήδη ανησυχούσε ότι τα τηλέφωνά της παρακολουθούνταν.
Ήταν ένας θρίαμβος για τους κατασκόπους του Ισραήλ. Μήπως όμως ήταν ένα έγκλημα πολέμου; Μια συνθήκη του 1996 απαγορεύει την σκόπιμη κατασκευή «φαινομενικά ακίνδυνων αντικειμένων» που έχουν σχεδιαστεί για έκρηξη. Οι New York Times αναφέρουν ότι η εννιάχρονη Φατίμα Αμπντουλάχ πέθανε όταν ήχησε ο παγιδευμένος βομβητής του πατέρα της και έτρεξε να το πάει σε αυτόν…
23andMe
Η εταιρεία που πρωτοστάτησε στον έλεγχο γονιδίων “direct-to-consumer” βουλιάζει γρήγορα. Η τιμή της μετοχής της πηγαίνει προς το μηδέν, και ένα σχέδιο για τη δημιουργία πολύτιμων φαρμάκων ακυρώθηκε όταν η ομάδα που το είχε αναλάβει ενημερώθηκε τον Νοέμβριο πως απολύεται.
Η 23andMe είχε πάντα μια αύρα διασημότητας, ενώ και ο Τύπος έγραφε τα καλύτερα. Τώρα, όμως, ο Τύπος γράφει μόνο αρνητικά πράγματα. Πρόκειται για μία προβληματική εταιρεία που βρίσκεται στα χέρια ενός χειριστικού ιδρυτή, της Anne Wojcicki, αφού τα μέλη δ.σ. της εταιρείας παραιτήθηκαν μαζικά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι πελάτες της έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το τι θα συμβεί με τα DNA δεδομένα τους εάν η 23andMe χρεοκοπήσει.
Η 23andMe αναφέρει ότι δημιούργησε «τη μεγαλύτερη crowdsourced πλατφόρμα στον κόσμο για γενετική έρευνα». Αυτό είναι αλήθεια. Απλώς ποτέ δεν κατάλαβε πώς να βγάλει κέρδος από αυτή.
O «χυλός» του AI
Ο χυλός που τρώνε τα γουρούνια αποτελείται από υπολείμματα και αποφάγια. Ο «AI χυλός» (AI slop) είναι αυτό που όλοι μας καταναλώνουμε όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο τώρα που οι άνθρωποι το κατακλύζουν “computer-generated” κείμενα και εικόνες. Ο «AI χυλός» είναι «αμφιλεγόμενος», λένε οι New York Times και «ντανταϊστικός», σύμφωνα με το Wired.
Είναι συχνά παράξενος, όπως ο Γαρίδα Ιησούς (μην ρωτήσετε τι είναι αν δεν ξέρετε…), ή παραπλανητικός, όπως η εικόνα ενός κοριτσιού που τρέμει σε μια βάρκα κωπηλασίας, που υποτίθεται ότι δείχνει τον αποτυχημένο τρόπο που ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του τυφώνα Χέλεν. Ο «AI χυλός» είναι συχνά διασκεδαστικός. Συνήθως είναι χάσιμο χρόνου. Δεν ελέγχεται με στοιχεία. Υπάρχει κυρίως για να μαζεύουν κλικ. Ο «AI χυλός» είναι αυτός ο «μπλε» λογαριασμός στο X που δημοσιεύει ολόκληρα threads σχετικά με το πόσο σπουδαίο είναι το AI. Threads που γράφτηκαν με AI.
Πάνω απ ‘όλα, ο «AI χυλός» είναι κάτι πολύ, πολύ συνηθισμένο. Φέτος, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι περίπου οι μισές μεγάλες αναρτήσεις στο LinkedIn και στο Medium ήταν εν μέρει δημιουργημένες από AI.
Εθελοντικές αγορές άνθρακα
Η επιχείρησή σας δημιουργεί εκπομπές που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί λοιπόν να μην πληρώσετε για να φυτευτούν μερικά δέντρα ή να αγοράσετε μια πιο αποτελεσματική κουζίνα για κάποιον στην Κεντρική Αμερική; Τότε θα μπορούσατε να φτάσετε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές και να βοηθήσετε στη διάσωση του πλανήτη.
Καλή ιδέα, αλλά οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Φέτος η Νori, μία startup που ανέπτυξε ένα marketplace άνθρακα, έκλεισε, όπως και η Running Tide, μια εταιρεία που προσπαθεί να βυθίσει άνθρακα στον ωκεανό. «Το πρόβλημα είναι ότι η εθελοντική αγορά άνθρακα είναι εθελοντική», έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Running Tide σε μια αποχαιρετιστήρια ανάρτηση, αναφέροντας την έλλειψη ζήτησης.
Ενώ οι εταιρείες θέλουν να κατηγορούν τη χαμηλή ζήτηση, δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα. Η πρόχειρη τεχνολογία, οι αμφισβητούμενες πιστώσεις και οι πλαστές αντισταθμίσεις εκπομπών έχουν δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας στις αγορές άνθρακα. Τον Οκτώβριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο άνδρες σε μία απάτη 100 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε την πώληση ανύπαρκτων εξοικονομήσεων εκπομπών.
insider.gr