Θα επενδύσετε το 2025; Τι πρέπει να ξέρετε- Αποδόσεις και ρίσκα Θα επενδύσετε το 2025; Τι πρέπει να ξέρετε- Αποδόσεις και ρίσκα
Στην αυγή του νέου έτους και μετά το απολογισμό πεπραγμένων της χρονιάς που έφυγε, όλοι καταστρώνουν σχέδια και παίρνουν αποφάσεις  για το πώς θα... Θα επενδύσετε το 2025; Τι πρέπει να ξέρετε- Αποδόσεις και ρίσκα

Στην αυγή του νέου έτους και μετά το απολογισμό πεπραγμένων της χρονιάς που έφυγε, όλοι καταστρώνουν σχέδια και παίρνουν αποφάσεις  για το πώς θα κινηθούν στον οικονομικό τομέα, πώς θα βελτιώσουν το εισόδημα τους και πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα χρήματά τους.  Το θέμα των επενδύσεων μπαίνει στην ατζέντα – τουλάχιστον γι αυτούς που έχουν “περίσσευμα”χρημάτων  ή κάποιες αποταμειεύσεις.

Οι τραπεζικές καταθέσεις αποδίσουν πλέον ελάχιστα -έως καθόλου. Ο¨ως πολλοί συνεχίζουν να κρατούν τα χρήματά τους στην…. “κατάψυξη” των καταθετικών λογαριασμών χωρίς απόδοση.



Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν επενδύουν τα χρήματά τους. Ίσως πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά πλούσιοι, ανησυχούν για το ρίσκο, ή απλώς δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουν.

Παρόλο που η έναρξη ενός επενδυτικού ταξιδιού μπορεί να φαίνεται δύσκολη, είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος και είναι απολύτως σώφρον να ξεκινήσει κάποιος με κάποιο μικρό ποσό, που θα αυξάνεται όσο αποκτά εμπειρία.

Ναι, η επένδυση ακούγεται – και μπορεί να είναι – επικίνδυνη. Πρέπει όμως να θυμάται κανείς ότι μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ασπίδα προστασίας από τον πληθωρισμό: Σε αντίθεση με τις αποταμιεύσεις, τα ποσά που επενδύονται με άλλους τρόπους, μπορούν να αυξάνονται παράλληλα με την άνοδο των τιμών.



“Εύκολη λύση” τα ομόλογα  

Ο κόσμος των χρηματοοικονομικών είναι γεμάτος από ορολογία, η οποία μπορεί να είναι απωθητική αν είναι κανείς αρχάριος. Για να ξεκινήσει από την αρχή, είναι χρήσιμο να εξετάσει τους βασικούς τύπους επενδύσεων, με πρώτο τα ομόλογα.

Ουσιαστικά αποτελούν ένα δάνειο προς το Δημόσιο, ή προς μια εταιρεία.

Όταν παίρνει κανείς ένα ομόλογο, θα πρέπει να εξετάζει σε πόσους μήνες ή σε χρόνια λήγει – πότε δηλαδή μπορεί να πάρει τα χρήματα του πίσω, χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει τα ομόλογα πριν από την “ωρίμανση” τους.

Πρέπει επίσης να εξετάζεται το επιτόκιο του κουπονιού – που σημαίνει τι τόκο δίνει (απόδοση επί της ονομαστικής τιμής και επί της εκάστοτε αγοραίας τιμής).



Μια άλλη φράση που θα συναντήσετε αν ασχοληθείται με ομόλογα, είναι η απόδοση. Κι αυτή εκφράζεται ως ποσοστό. Σας λέει το υποθετικό χρηματικό ποσό που θα λαμβάνατε αν πουλούσατε το ομόλογο στην τρέχουσα αγορά. Συνεπώς, αντικατοπτρίζει το πόσο κερδοφόρο είναι το ομόλογο.

Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε ομόλογα είναι η αξιοπιστία του εκδότη: Αν ο τίτλος έχει εκδοθεί από το Δημόσιο (το ελληνικό ή κάποιο άλλο κράτος) έχει σχετικά αυξημένη ασφάλεια. Αν εκδόθηκε από εταιρεία, πρέπει να έχετε τουλάχιστον μιά ιδέα για το πόσο οικονομικά εύρωστη και πόσο αξιόπιστη είναι. Κατά κανόνα, όσο λιγότερο φερέγγυος είναι ο εκδότης (Δημόσιο ή εταιρεία), τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο και η απόδοση του ομολόγου

Μετοχές ως επένδυση και για κερδοσκοπία

Εναν διαφορετικό τύπο επένδυσης αντιπροσωπεύουν οι μετοχές. 

Όταν αγοράζετε μια μετοχή, πληρώνετε χρήματα για να αγοράσετε ένα μικρό κομμάτι μιας εταιρείας, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεστε εν μέρειι “συν-ιδιοκτήτης” της επιχείρησης.

Αν μια εταιρεία τα πάει καλά, η τιμή της μετοχής τείνει να ανεβαίνε. Αν έχει κακές επιδόσεις, η τιμή της είναι πιθανό να πέσει.

Η αξία μιας μετοχής εξαρτάται επίσης από τις οικονομικές συνθήκες. Εάν μια οικονομία διανύει δύσκολη περίοδο, οι άνθρωποι θα είναι γενικά λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερες τιμές.

ΟΙ μετοχές προσφέρονται και για γρήγορη κερδοσκοπία, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι μεγαλύτερο. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επένδυση στο χρηματιστήριο πρέπει να έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα, επειδή οι τιμές αυξομειώνονται.

Συχνά έρχεται μια δύσκολη περίοδο και οι τιμές υποχωρούν σημαντικά. Αν τότε χρειάζεστε τα χρήματα και πρέπει  να πουλήσετε, φυσικά θα χάσετε. Εάν έχετε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μπορείτε να περιμένετε την ανάκαμψη – που κάποια στιγμή θα έρθει. Πρέπει όμως να είστε προετοιμασμένοι να ανεχθείτε τόσο τις πτώσεις όσο και τα σκαμπανεβάσματα των τιμών.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε αποφασίσει το χρονοδιάγραμμά σας και έχετε αγοράσει τις μετοχές σας. Ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει: από πού θα προέλθει το εισόδημά σας;

Ο πρωταρχικός τρόπος για να βγάλετε κέρδος από τις μετοχές είναι να τις πουλήσετε σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που τις αγοράσατε. Μπορείτε επίσης να βγάλετε χρήματα από τα μερίσματα που δίνουν οι εταιρείες

Η επιλογή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Μια επενδυτική συμβουλή που μπορεί να έχετε λάβει είναι να «διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας», το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται ως εξής: «Μη βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Επενδύοντας σε διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων, η λογική είναι ότι δεν θα χάσετε τα πάντα αν μια συγκεκριμένη εταιρεία χρεοκοπήσει.

Αν δεν έχετε πολλά χρήματα, μπορεί να σας φαίνεται πιο δύσκολο να κατανείμετε αποτελεσματικά τις επενδύσεις σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα Αμοιβαία Κεφάλαια μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο περιλαμβάνει από κοινού επενδύσεις με πολλούς άλλους επενδυτές-αποταμιευτές.

Αντί να αγοράζετε τα δικά σας μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία, τα χρήματά σας τοποθετούνται σε ένα μεγάλο “καλάθι” με τα κεφάλαια άλλων. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την αγορά ενός μείγματος επενδυτικών προϊόντων, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Οι συνήθεις τύποι συγκεντρωτικών επενδύσεων που μπορεί να συναντήσετε περιλαμβάνουν Αμοιβαία Κεφάλαια και ETF (exchange traded funds). Μοιάζουν μεταξύ τους, με μία βασική διαφορά:

  • Τα Αμοιβαία τα διαχειρίζονται κάποιοι ειδικοί στις επενδύσεις, που επιλέγουν ποια περιουσιακά στοιχεία θα αγοραστούν- μια διαδικασία που ονομάζεται ενεργητική διαχείριση. 
  • Τα ETF έχουν συνήθως “παθητική διαχείριση”, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου δείκτη.

Οι δείκτες, όπως ο S&P 500, είναι σαν πίνακες αποτελεσμάτων που δείχνουν πόσο καλά τα πάνε οι εταιρείες σε μια συγκεκριμένη αγορά.

Για παράδειγμα, εάν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο παρακολουθεί τον S&P 500, αυτό σημαίνει  ότι επενδύει σε μετοχές που περιλαμβάνονται στον S&P. Η απόδοση του σε μακροχρόνια βάση είναι συνήθως λίγο χαμηλότερη από την απόδοση του δείκτη που ακολουθεί.

Χρυσός, crypto και commodities

Εκτός από τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν χρυσό, πετρέλαιο, ακίνητα ή ακόμη και κρυπτονομίσματα.

Η τοποθέτηση των χρημάτων σας σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να φαίνεται ακριβή. Τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο για να το παρακάμψετε.

Πριν επιλέξετε πού θα τοποθετήσετε τα χρήματά σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιουσιακού στοιχείου.

Για παράδειγμα, ο χρυσός δεν προσφέρει μερισματικό εισόδημα, αλλά συχνά θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, επειδή διατηρεί την αξία του σε περιόδους αβεβαιότητας.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τη “ρευστότητα” αυτού που αγοράζετε, δηλαδή πόσο εύκολο είναι να το πουλήσετε τη στιγμή που θα θελήσετε.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα για παράδειγμα είναι σχετικά μη ρευστοποιήσιμες – ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό για να πουλήσετε, ιδιίτερα μάλιστα αν βάζετε όριο τιμής.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!