ΠΤΩΣΕΙΣ, ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Το σχόλιο της ημέρας 14 Ιανουαρίου 2025 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Ζούμε εποχές, όπου ένας ολόκληρος κόσμος βιώνει απίθανες καταστάσεις γενικώς και αορίστως, αρκετές φορές όμως συγκεκριμενοποιούνται και μας υπενθυμίζουν πως τα παράξενα, εμείς οι ίδιοι οι Άνθρωποι τα δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι τα περνΆμε και τα αντέχουμε.
Έγραφα, αίφνης, εχθές από αυτήν εδώ την στήλη για το λάδι, το οποίο θα έμπαινε στην πορεία των φορολογικών μέτρων και θα έπαυε η μεταφορά του τενεκέ από ελαιοκαλλιεργητή σε ανώνυμο «πελάτη», συγγενή ή φίλο, και σήμερα διαβάζω πως καμία τέτοια πρόθεση δεν έχει η Κυβέρνηση, και ας συζητιόταν αυτό εδώ και αρκετές ημέρες.
Κακοκαιρία ξεκίνησε εχθές στην χώρα, αλλά γέλασαν τα χείλη μας, εντούτοις, καθώς ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του για 18 μειώσεις φόρων και 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά το 2025.
Έφτασε και το ευχάριστο μαντάτο πως έπεσαν άκρως ελαφρώς κάποιες τιμές στα σούπερ μάρκετς, και πως οι εκπτώσεις θα πέσουν επίσης και αυτές έως και 45% έστω και εικονικά αυτήν την περίοδο, αλλά έσκασε και η μεγάλη βόμβα πως εκπίπτουν και στον ιδιωτικό τομέα στο ήμισυ, οι συντάξεις χηρείας.
Επιπτώσεις, λοιπόν με μεγαλύτερο οικονομικό βάρος σε όσες οικογένειες χηρών πληγούν, και αναρωτιέμαι, τί ποσόν θα λαμβάνουν χήρες, των οποίων οι σύζυγοι ελάμβαναν σύνταξη τετρακόσια ευρώ, τους είχαν εκδικάσει το 75% και από αυτό τώρα, κόβουν το μισό και πάει στο 35% και άντε να πείσεις, περί του αντιθέτου, τα στοιχεία που λένε ότι η Ελλάδα ζει στα όρια της φτώχειας και περισσότερο οι χήρες.
Πάντως, όπως διαβάζω στην έγκριτη εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της ελληνικής μειονότητας στις ΗΠΑ, η επίσης έγκριτη αμερικανική εφημερίδα «New York Times», «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος υπό τον Μητσοτάκη, θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο».
Τέτοιες διαπιστώσεις είναι που μας ενθαρρύνουν και εμάς.