ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Υπάρχει μία ελληνική παροιμία, η οποία ως επί το πλείστον επαληθεύεται και είναι η εξής: «Άλλα βλέπουν τα μάτια μου,... ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Υπάρχει μία ελληνική παροιμία, η οποία ως επί το πλείστον επαληθεύεται και είναι η εξής: «Άλλα βλέπουν τα μάτια μου, και άλλα ακούν τα αυτιά μου».

Επί του προκειμένου, παρακολούθησα εχθές μία τηλεοπτική εκπομπή, στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», όπου ζεύγος δημοσιογράφων περιηγείται την Ελλάδα και καταγράφει τοπία, δρώμενα και συζητήσεις με προύχοντες και απλούς ανθρώπους.



Εχθές, η επίσκεψή τους, ελάμβανε χώρο στο νησί Νίσυρο, πολύ κοντά στην Κω και το ακριτικότερο νησάκι μας, το Καστελόριζο. Χάρηκαν, όπως είπαν, για τις ομορφιές των τόπων, αλλά σκέφτομαι και πως πολύ θα λυπήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών αυτών.

Μάθαμε ωστόσο και εμείς πως υπάρχει  ένα καραβάκι παντός καιρού, εκεί στην Νίσυρο, το οποίο πάει και φέρνει ασθενείς στην Κω, όταν δεν έχει φουρτούνες, γιατί ένας γιατρός και ένας άλλος αγροτικός γιατρός, εκεί, δεν έχουν τα μέσα, αλλά ούτε και όλες τις ειδικότητες για να περιθάλπουν ασθενείς και πολύ περισσότερο να σώζουν ζωές.



Αλλά και σαν φτάνει το μικρό πλωτό στην Κω, -είπε ο καπετάνιος του-, χρειάζεται να περιμένει συχνά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που έχει κόσμο το νησί, μέχρι και μία ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο, χώρια που μόνο δύο ασθενοφόρα υπάρχουν εκεί.

Το Ιατρείο, είχε και ακτινογραφικό μηχάνημα, αλλά το έστειλαν σε άλλο νησί, καθώς εκεί δεν είχαν να στείλουν χειριστή.

Κάποιοι από τους κατοίκους μάλιστα, παραπονούνται πως ελλείψει υγειονομικής βοήθειας, αναγκάζονται να καταφεύγουν στην διπλανή Τουρκία, όπως μία νέα γυναίκα για το κοριτσάκι της, το οποίο είχε σπάσει το χέρι του.



Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας διαθέτει το Καστελόριζο, αλλά επίσης δεν έχει προσωπικό, παρ’ εκτός ενός αγροτικού και ενός συνταξιούχου γιατρού, ο οποίος εθελοντικά βρίσκεται εκεί εδώ και χρόνια με μισθό πεντακοσίων ευρώ τον μήνα, τον οποίον του δίνει ο Δήμος.

Παράλληλα, οι κάτοικοι των νησιών αυτών, έχουν και κάποιες άλλες δυσκολίες, όπως επί ορισμένων αναγκαίων προϊόντων, τα οποία τους χρειάζονται απαραίτητα για τις εργασίες τους, όπως φάρμακα για τα χωράφια, λιπάσματα και βιταμίνες, ή τροφές για τα ζώα, αλλά και περεταίρω φροντίδα τους, όπως τροφές, εμβόλια και άλλα, τα οποία αγοράζουν πανάκριβα.

Είναι τώρα και η δική τους η ζωή, η οποία έχει ανάγκη φροντίδας και δεν τα βγάζουν πέρα με το κόστος ζωής, και δυσκολεύονται και στεναχωρούνται. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τομείς η Ελλάδα κερδίζει έδαφος, όπως στην οικονομία και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς μας ανακοινώνεται καθημερινώς, και την συγχαίρουν και οι ξένοι.

error: Content is protected !!