

ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Το σχόλιο της ημέρας 22 Μαρτίου 2025 fonisalaminas

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Παρακολουθώ τις διάφορες εκπομπές Λόγου, τόσο στο Ραδιόφωνο, όσο και στην Τηλεόραση, και μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η σύγχρονη αήθης φρασεολογία, τόσο των παρουσιαστών τους, όσο και των προσκεκλημένων τους.
Αν τις παρακολουθείτε και εσείς, οπωσδήποτε θα έχετε αγανακτήσει με το λεξιλόγιο και την φρασεολογία, συνυπολογιζόμενης και της απέχθειας πλέον προς τέτοιες λεκτικές συμπεριφορές.

Μετά δε την απόλυτη επικράτηση του κοσμητικού προσδιορισμού «μαλ…», όλοι έχουμε αποθρασυνθεί, σαν λάβουμε ραδιοφωνικό μικρόφωνο στο χέρι μας, ή μας «κεντράρει» ο τηλεοπτικός φακός, και συμπεριφερόμαστε με τον αισχρότερο τρόπο, αναδεικνύοντας την βωμολοχία ως επίσημη γλώσσα του Κράτους, απόλυτο λεξιλόγιο της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.

Το δυστύχημα είναι ότι την παραποίηση της γλώσσας μας, από εμάς τους ίδιους, -γιατί η ελληνική γλώσσα φαίνεται να θεωρείται πως δεν είναι ικανή, -άλλωστε και «ντεμοντέ» πλέον-, ώστε να μπορεί να εκφράζει το πλούσιο προσδιοριστικό λεξικό εννοιών της αμερικανικής γλώσσας, και όσες ελληνικές λέξεις απέμειναν, τις τροποποιήσαμε κατά το δοκούν, ώστε να υβρίζουμε, να λοιδορούμε και να εμπαίζουμε πρόσωπα και πράγματα, ανενδοίαστα, και οι συμπεριφορές μας προς αλλήλους και τρίτους να είναι πιο αισχρές και από το ίδιο το αίσχος.

Το χειρότερο μάλιστα, είναι να ανοίγεις το ραδιόφωνο, -όπως εγώ εχθές το πρωΐ-, και να ακούς από τον Πρώτο Εθνικό Ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας σου, να δέχεται να υβρίζουν με ακατάληπτα κοσμητικά ονόματα, επίθετα και παρομοιώσεις, κάποιον ή κάποιους, γιατί έτσι το θέλουν και το κρίνουν ως «πρέπον», οι καλεσμένοι της μίας – κάποιας εκπομπής, και ο οικοδεσπότης να συμφωνεί και να γελάνε μεταξύ τους, για τους «έξυπνους» χαρακτηρισμούς.
Σαν υστερόγραφο να αναφέρω, πως το Κρατικό αυτό Ραδιόφωνο και όσους το υπηρετούν, το πληρώνουμε, κάθε μήνα, εμείς, όλοι οι Έλληνες, -το ακούμε ή όχι-, και είναι βέβαιον, πως δεν πληρώνουμε, -έστω και χωρίς να μας ρωτήσουν είτε διαθέτουμε χρήματα ή όχι-, για να …απολαμβάνουμε εκπομπές και συνομιλητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο, προσβάλλοντες την νοημοσύνη μας.