The Wedding Rice: Μια βιώσιμη εναλλακτική στο μυστήριο του γάμου The Wedding Rice: Μια βιώσιμη εναλλακτική στο μυστήριο του γάμου
Από την αλόγιστη σπατάλη και την κατάληξη στο πάτωμα της εκκλησίας, στην πλήρη αξιοποίηση προς κάλυψη των αναγκών σίτισης Το ρύζι παραμένει ένα πολύτιμο αγαθό παγκοσμίως,... The Wedding Rice: Μια βιώσιμη εναλλακτική στο μυστήριο του γάμου

Από την αλόγιστη σπατάλη και την κατάληξη στο πάτωμα της εκκλησίας, στην πλήρη αξιοποίηση προς κάλυψη των αναγκών σίτισης

Το ρύζι παραμένει ένα πολύτιμο αγαθό παγκοσμίως, όχι μόνο για την επισιτιστική ασφάλεια που προσφέρει σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 8,2 δις ανθρώπους, σε ποσοστό άνω του 50% τρέφεται με ρύζι. Η αυξανόμενη δε ζήτηση για πιο υγιεινές ποικιλίες ρυζιού, όπως το καστανό και το βιολογικό ρύζι, δημιουργούν θετικές προοπτικές σε μια αγορά που το 2024 άγγιξε, σύμφωνα με την European Market Research, τα 323,70 δις δολάρια, με τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για σταθερή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,10%, μεταξύ 2025 και 2034 και αποτίμηση σε 439,27 δις δολάρια!



Ερχόμενοι στα του οίκου μας, τη χρονιά που πέρασε η χώρα μας παρήγαγε περίπου 215 χιλιάδες τόνους ρύζι. Αν και η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού στον κόσμο, εντούτοις διαθέτει μια ισχυρή παράδοση στην καλλιέργεια του, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία.

Εκτός όμως από τη γαστρονομική μας κουλτούρα, το ρύζι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, σε πολιτισμικό επίπεδο, με το μυστήριο του γάμου. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 53.896 γάμοι, συνοδευόμενοι από το παραδοσιακό «πέταμα» του ρυζιού, ένα έθιμο που στόχο έχει να «ριζώσει» ο γάμος ή αλλιώς μια ευχή για ευγονία και σταθερότητα.



Αν βγάλουμε από την εξίσωση το κομμάτι της διασκέδασης, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για τεράστια σπατάλη φαγητού, όταν μιλάμε για εκατοντάδες τόνους βρώσιμου ρυζιού οι οποίοι καταλήγουν στα σκουπίδια, τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών.

Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε αυτή την αλόγιστη σπατάλη, το Wikifarmer σε συνεργασία με τον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας προέβη στη δημιουργία ενός πρωτότυπου προϊόντος, με την ονομασία The Wedding Rice, το οποίο διαθέτει μέσω του site του σε προνομιακή τιμή. Επί της ουσίας αξιοποιεί το μη εμπορεύσιμο ρύζι που απορρίπτεται λόγω μη τήρησης ορισμένων εμπορικών προτύπων και θα πήγαινε έτσι και αλλιώς χαμένο.

Χάρη σε αυτή την κίνηση ματ βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και διασφαλίζεται ότι κάθε βρώσιμος κόκκος ρυζιού καταλήγει στο πιάτο και όχι στο πάτωμα.



Τα οφέλη του ρυζιού

Το ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφής και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, παρέχοντας απαραίτητο καύσιμο για το σώμα και τον εγκέφαλό μας, ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και απαλό για το πεπτικό σύστημα.

Αντίστοιχα ποικιλίες όπως το καστανό και το άγριο ρύζι, περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς και έχοντας χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με το λευκό, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Εκτός από τους αγρότες, αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης που εκπροσωπούν συγκεκριμένες κουζίνες, βασίζουν την επιβίωσή τους στο ρύζι, από την ιταλική με το ριζότο, μέχρι την ιαπωνική με το σούσι!

Σε επίπεδο παραγωγής, Κίνα και Ινδία συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή απολαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος, αντιπροσωπεύοντας μαζί πάνω από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και το Βιετνάμ διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής ρυζιού το 2024 σε όγκο:

1. Κίνα– 144,62 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
2. Ινδία – 137,83 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
3. Μπανγκλαντές – 37 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
4. Ινδονησία – 33,02 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
5. Βιετνάμ – 26,63 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Τέλος, με την αειφορία και την κλιματική αλλαγή να αποτελούν καθημερινή ανησυχία, σε αρκετά Κράτη η έρευνα για το ρύζι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανάπτυξη ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών, τη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα στη γεωργία και τη διασφάλιση της μελλοντικής επισιτιστικής ασφάλειας.

fortunegreece

error: Content is protected !!