


ΣΩΜΑΤΕΊΑ & ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 29-30 ΑΠΡΙΛΗ & 1 ΜΑΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Δελτίο Τύπου 26 / 4 /2025
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ 1 ΜΑΗ 1944 ΜΕ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Το τελευταίο σημείωμα»
Του Παντελή Βούλγαρη
Τρίτη 29 Απρίλη στις 19:00 στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας
Οι τριήμερες εκδηλώσεις, της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Σαλαμίνα, είναι αφιερωμένες στο Γιώργη Παπαμιχαήλ. Ο Γιώργης Παπαμιχαήλ, ήτανσυνδικαλιστής, Πρόεδρος του «Σωματείου φτυαριστών» στο λιμάνι του Πειραιά. Φυλακίστηκε το 1937 για την συνδικαλιστική του δράση στην Ακροναυπλία από την δικτατορία του Μεταξά, που τον παρέδωσε στους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι τον μετέφεραν στις φυλακές Λάρισας, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, από όπου δραπέτευσε το 1943, και πέρασε στην αντίσταση. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν αρχές του 1944, τον έκλεισαν στο Χαϊδάρι και από εκεί μαζί με τους 200, εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Τιμή, υπόσχεση και αγώνας, η πρωτοβουλία των σωματείων και των φορέων του νησιού, το αφιέρωμα στον Γιώργη Παπαμιχαήλ και τους νεκρούς της τάξης του, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά στη Σαλαμίνα.
Το «τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, έρχεται σαν γράμμα ανοικτό του Γιώργη Παπαμιχαήλ που άργησε 79 χρονια για να ρθεί στο τόπο που γεννήθηκε και έζησε ορθοστατόν και ορθοβαδίζον τα λίγα χρονια της ζωής του πριν εκτελεστεί με τους 200 της Καισαριανής
Το «Τελευταίο σημείωμα» και ο Γιώργης Παπαμιχαήλ, επιστρέφει στο νησί του, σαν ταξικος φάρος που φωτίζει μόνο για το συμφέρον της τάξης του

Και πραγματικά, το απαράμιλλο μεγαλείο που απέπνεε αυτός ο ανθός της εργατικής τάξης, με την περήφανη, την όρθια στάση του εμπνέοντας ένα πλήθος καλλιτεχνικών έργων εκείνη την περίοδο, εξακολουθεί, 79 χρόνια μετά, να συγκινεί την τέχνη, όπως έδειξε η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα» σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του ίδιου του σκηνοθέτη.
Τολμηρό εγχείρημα, ειδικά γιατί το θέμα της ταινίας προϋποθέτει, εκτός από την καλή γνώση της ιστορίας και των μέσων της κινηματογραφικής τέχνης. Παρά τις δυσκολίες της, η ταινία δικαίωσε τη διάθεση για να ψάξουμε περισσότερο την πρόσφατη ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, ν’ αναζητήσουμε στην αγωνιστική κληρονομιά των γονιών και των παππούδων μας, στις πιο πολύτιμες παρακαταθήκες του χτες, απαντήσεις και αναλογίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σήμερα.

Απέναντι στον κόσμο του κυνισμού, της βαρβαρότητας, της κτηνωδίας που αντιπροσωπεύουν οι δυνάμεις του χιτλεροφασισμού, η ταινία ορθώνει έναν κόσμο αλληλεγγύης, ήθους, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και βαθιάς ανθρωπιάς που φτάνει έως την ύστατη θυσία, χωρίς να κρύβει ότι βασικοί φορείς των ανώτερων αυτών ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου είναι οι κομμουνιστές, με επικεφαλής το στέλεχός τους Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με κομματική αποστολή διερμηνέα του στρατοπέδου, ατσαλωμένο – όπως οι περισσότεροι από τους 200 – στα μεταξικά στρατόπεδα εξορίας και προπαντός στο μεγάλο ταξικό σχολειό της Ακροναυπλίας.
Αυτό, άλλωστε, είναι το περιεχόμενο και το βαθύτερο μήνυμα της ταινίας, που προεκτείνεται στο σήμερα: Η θεμελιωμένη στα πιο προωθημένα ανθρώπινα ιδανικά ηθική υπεροχή των λαϊκών αγωνιστών είχε τη δύναμη να σμπαραλιάσει, να συντρίψει, να εκμηδενίσει το μύθο του αήττητου, σιδερόφρακτου χιτλερικού οικοδομήματος, τη σάπια τενεκεδένια «υπεροχή» της «ανώτερης άριας φυλής», μια υπεροχή για την οποία καυχιέται άλλωστε στην αρχή της ταινίας ο Γερμανός διοικητής του στρατοπέδου, ο Φίσερ.
Με τα πρόσωπα σκοτεινά μέσα στην τρομερή τους προσπάθεια, αδέκαστα όμως και αποφασισμένα, και τα κορμιά συντονισμένα στο ρυθμό λεβέντικων παραδοσιακών τραγουδιών, σαν άξιοι κληρονόμοι της προγονικής φωτιάς για ανυποταγή, φεύγουν πάνοπλοι για την εκστρατεία της ζωής ενάντια στο θάνατο, σ’ αυτήν τη συγκλονιστική σκηνή της ταινίας.
«Πρωτομαγιά. Γειά σας όλοι. Πάμε στη μάχη»,
έγραφε στο τελευταίο του σημείωμα ένας ακόμη εκτελεσμένος ήρωας της Καισαριανής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ 29- 30 ΑΠΡΙΛΗ & 1η ΜΑΗ
Στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας το τριήμερο 29-30 Απρίλη & 1 Μάη ξεδιπλώνεται ένα πολύμορφο πρόγραμμα, το οποίο, περιλαμβάνει και τις τρεις ημέρες «Έκθεση διεθνιστικών ιστορικών αφισών» για την 1η Μάη, Έκθεση εικαστικών έργων «Τέχνη και Αντίσταση 1936 – 1950», Έκθεση βιβλίου, Δημιουργικό Εργαστήρι για παιδιά. Συγκεκριμένα:
ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΗ
18:30 Ομιλία: Γιώργης Παπαμιχαήλ. Φάρος της ταξικής πάλης.
19:00 προβολή της εμβληματικής ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, που αναφέρεται στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή.
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ
18:30 προβολή του Ντοκιμαντέρ «Κατοχή – Αντίσταση-Απελευθέρωση» και παρουσίαση του από την σκηνοθέτη του, Ίων Ευθυμίου
19:30 Ομιλία Σωτήρης Πουλικόγιαννης, Πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΗ,
10:30πμ, Απεργιακή συγκέντρωση στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας. Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα για καλύτερη ζωή με δικαιώματα.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΟΓΕ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ – ΕΤΜ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ι. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ»
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΟΕΕΣΣ)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ)