

Υστερούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ψηφιοποίηση – Λίγοι οι πληροφορικάριοι
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 5 Μαΐου 2025 fonisalaminas

«Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα της επόμενης πενταετίας χαρακτηρίζει πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας την ενίσχυση του κλάδου της πληροφορικής μαζί με τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει το απαιτούμενο «ψηφιακό άλμα» στην Ελλάδα. Ωστόσο, η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές τάσεις απέχει πολύ ακόμα, καθώς οι επιδόσεις της χώρας τόσο στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και την απασχόληση επαγγελματιών πληροφορικής, όσο και στην απόκτηση θεμελιωδών τεχνολογικών δεξιοτήτων και εργαλείων παραμένουν απογοητευτικές.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για την ψηφιοποίηση, ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στην απασχόληση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Παρά το τεράστιο δυνητικό όφελος στην παραγωγικότητα και τη συνεχώς μεγαλύτερη συμβολή του κλάδου στην οικονομία, η Ελλάδα παρέμεινε για έναν ακόμα χρόνο ουραγός της Ε.Ε. στους επαγγελματίες της πληροφορικής. Μόλις 2,5% του συνόλου των απασχολούμενων (από 2,4% το 2023) δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα έναντι 5% στην Ε.Ε., με το ποσοστό να απέχει πάρα πολύ από τη Σουηδία (8,6%), το Λουξεμβούργο (8%) και τη Φινλανδία (7,8%) που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη.

Πρόκειται βέβαια για αναμενόμενο αποτέλεσμα της χαμηλής ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. Βάσει των στοιχείων της Eurostat, η Ελλάδα κατακτά την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. στη λεγόμενη «ψηφιακή ένταση», ένας όρος που αφορά αφενός στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αφετέρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 80% των ελληνικών εταιρειών, ποσοστό μικρότερο μόνο σε σύγκριση με τη Βουλγαρία, εμφανίζει είτε χαμηλό είτε πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Απεναντίας, στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ένταση διαμορφώνεται κάτω του 45%. Στην Ε.Ε., ο μέσος όρος ανέρχεται στο 65,8%.

Πέραν όμως των χαμηλών επιδόσεων στην ψηφιοποίηση, παρατηρείται υστέρηση και στις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2023, σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι ψηφιακά αναλφάβητος, με το 52,4% των Ελλήνων να δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον στοιχειώδεις δεξιότητες για χρήση της τεχνολογίας έναντι 55,6% στην Ε.Ε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μόλις το 13,3% των επιχειρήσεων προσφέρει κάποιου είδους σχετική τεχνολογική εκπαίδευση έναντι 22,3% στην Ε.Ε.
Μέρος της υστέρησης αποδίδεται στην επιχειρηματική κουλτούρα και το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι σχεδόν το 50% του επιχειρηματικού τομέα απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι 33% στην Ε.Ε. με μέσο κύκλο εργασιών περίπου μισό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, η υιοθέτηση των προηγμένων ψηφιακών λύσεων είναι χαμηλή.
moneyreview.gr