ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ; ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Καθώς καθημερινής εγείρονται θέματα επί της πορείας και αξιολόγησης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, και πάντα δίνονται οι ανάλογες απαντήσεις... ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Καθώς καθημερινής εγείρονται θέματα επί της πορείας και αξιολόγησης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, και πάντα δίνονται οι ανάλογες απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο πρεσβεύει πως όλα βαίνουν καλώς, οπωσδήποτε θα έπρεπε να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, και κατά την διάρκεια της ημερίδας «1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit», την οποίαν διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τέθηκαν επί τάπητος τα πολλά και διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οι πολίτες, για την πρόσβασή τους σε παροχές υγείας-, ξεκινώντας από την διάγνωση και την παραπομπή τους στον ειδικό, μέχρι την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.



Από την όλη εικόνα και τα αναφερθέντα κατά την διάρκεια της ημερίδας, προκύπτει το ερώτημα, κατά πόσον ένας ασθενής, ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις είναι η υψηλή οικονομική επιβάρυνση, η μεγάλη αναμονή για εξετάσεις, αλλά και η έλλειψη διαθεσιμότητας σε φάρμακα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δύο χρόνια το 80% των ερωτηθέντων έχει μειώσει δαπάνες για βασικές δαπάνες όπως τρόφιμα και ρούχα για να ανταπεξέλθουν σε έξοδα υγείας. η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος κυρία Βάσω Βακουφτσή ανέφερε πως «Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας».



Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, τόνισε πως «Στην πρωτογενή πρόληψη υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του πληθυσμού και δυσκολία αλλαγής συμπεριφορών (κάπνισμα, διατροφή, φυσική δραστηριότητα). Επίσης υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Μεγάλο θέμα είναι και η βιωσιμότητα των προγραμμάτων, ώστε αυτά να συνεχιστούν».

«Εάν δεν έχουμε έγκαιρη διάγνωση, δεν θα έχουμε αποτελεσματική θεραπεία», υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος κυρία Καίτη Θεοχάρη, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και εκπαίδευσης των γιατρών, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, την ώρα που η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντική πρόκληση.



Στατιστικά, φαίνεται, πως οι 9 στους 10 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το νόσημά τους, ενώ 4 στους 10 είτε δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τελικά τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονταν, είτε στερήθηκαν την απαραίτητη θεραπεία τουλάχιστον μία φορά, ενώ –σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές-, το 80% των ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις ή με αναπηρία, έχει μειώσει την τελευταία διετία τις δαπάνες του για κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα και ρούχα, για να μπορέσει να καλύψει δαπάνες υγείας.

Καλές οι ημερίδες και οι στατιστικές, αλλά τα προβλήματα, πώς λύνονται;

error: Content is protected !!