Δασικοί Χάρτες: οριστική και γενική λύση με τρεις κινήσεις
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 5 Απριλίου 2021 fonisalaminas
Τρεις κινήσεις, συμβατές με τη συνταγματική νομιμότητα, ώστε να δοθεί οριστική και γενική λύση στα προβλήματα, που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα προτείνει ο Αντώνης Κατσιγιάννης, έμπειρος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η δημόσια δέσμευση για τους Δασικούς Χάρτες που ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας ότι: «όλα τα πιθανά σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες» είναι σε θετική κατεύθυνση, επισημαίνει ωστόσο ότι οι διορθωτικές κινήσεις, που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέσω του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών οδηγεί σε αναποτελεσματικότητες και διαιώνιση των προβλημάτων.
Συγκεκριμένα ο Aντώνης Κατσιγιάννης σημειώνει ότι «έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδήσεις ότι θα λυθούν τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, συνεδρίασε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, έχουν λάβει χώρα πρωτοβουλίες περιφερειαρχών, ειδικά νησιωτικών περιοχών κλπ. Αυτά που διαβάζουμε όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Θα φέρουν λύση σε απειροελάχιστες και πολύ ειδικές περιπτώσεις».
Τρεις προτάσεις
Οι τρεις προτάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους Δασικούς Χάρτες και απασχολεί χιλιάδες πολίτες, στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου και ευρύτερα όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιάννη είναι:
1) Κατάργηση του άρθρου 3 του Ν.998/1979 όπως ισχύει. Με το άρθρο αυτό της δασικής νομοθεσίας, η οποιαδήποτε έκταση μπορεί να χαρακτηριστεί δάσος ή δασική έκταση. Αντικατάσταση του ορισμού με αυτόν που χρησιμοποιεί η Eurostat. (ελάχιστο εμβαδό 5 στρ. και ύψος δέντρων 5 μέτρα). Χορτολιβαδικές, θάμνοι, φρυγανότοποι, αυτοφυής βλάστηση να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.
2) Κατάργηση του άρθρου 35 του Ν.998/79 όπως ισχύει. Ελεύθερες οι αγοραπωλησίες που εμπεριέχουν έν όλω ή έν μέρει δάσος ή δασική έκταση.
3) Απόρριψη των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο των Διευθύνσεων Δασών που δεν συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας.
Ο έμπειρος μηχανικός Αντώνης Κατσιγιάννης για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και δράσεων που προτείνει εξηγεί ότι:
-«Το άρθρο 24 του Συντάγματος επιβάλει τη μη αλλαγή του προορισμού του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Όμως το ίδιο άρθρο ρητά αναφέρει ότι “νόμος” ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Ο νομός είναι το ζήτημα, δηλαδή το πως ορίζεται το δάσος και η δασική έκταση, ο νόμος 998/1979, όχι το Σύνταγμα».
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι: «Άλλωστε με τέτοιο δημόσιο χρέος, ύφεση και ανεργία, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την αλλαγή χρήσης….όπως την προβλέπει άλλωστε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Είμαι σίγουρος ότι έμπειροι και έγκριτοι νομικοί θα μπορέσουν να κάνουν τις ως άνω τροποποιήσεις με συνταγματικό τρόπο».