Μια ακόμη διεθνής αναγνώριση για τον Ντίνο Κουμπάτη και την Σαλαμίνα
Άρθρα (Πολιτισμός)ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕνδιαφέρονΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΙΗΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧωρίς κατηγορία 16 Νοεμβρίου 2021 fonisalaminas
Μία ακόμη διεθνής αναγνώριση, έρχεται να τιμήσει την Σαλαμίνα αφού ο τιμηθείς όχι μόνο ζει στο νησί και έχει πολιτογραφηθεί πλέον ως Σαλαμίνιος, αλλά και επί τέσσερις δεκαετίες διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και επαγωγικό ρόλο στα πολιτιστικά της δρώμενα, αλλά και την πολιτιστική της ανάπτυξη.
Ο Ντίνος Κουμπάτης, κέρδισε τις προηγούμενες ημέρες , τον τιμητικό διεθνή τίτλο του Επίτιμου Πρέσβη Πολιτισμού για την Ελλάδα, για το εν γένει πολιτιστικό του έργο, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και διεθνώς,από την Union Mondial de Poetas per la Paz y la Liberta. – Παγκόσμια Ένωση Ποιητών για την Ειρήνη και την Ελευθερία. Πρόκειται για έναν οργανισμό με έδρα την Ιταλία και παραρτήματα ή ανταπεστέλοντα μέλη σε όλον τον κόσμο και πρόεδρο την διδάκτορα φιλολογίας Gerta Gracias Hernandez. Με διεθνή αναγνώριση και διεθνείς τιμητικές διακρίσεις, με κύριο στόχο μέσα από την Ποίηση και τα ευαίσθητα συναισθήματα των ποιητών όλου του κόσμου να αγωνίζεται για τα δίκαια της Ειρήνης και της Ελευθερίας των λαών και των ανθρώπων.
Για το συνολικό του έργο ο Ντίνος Κουμπάτης έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων του επίτιμου Διδάκτορος Βυζαντινολογίας από το Πανεπιστήμιο τής Βαλένθια, της Γαλλικής Ακαδημίας Γραμμάτων (Académie Française ès Lettres), Ακαδημίας Επιστημών του Κιέβου, Centro Literario e Artistico Felguerias, Union Mondiale de Poetas per la Paz e la Liberta, Ομίλου Ζαλώνη, Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Ditët ë Naimit, Διεθνούς Λογοτεχνικής Ένωσης «Pegasi», Διεθνούς Συνεδρίου Ποίησης Natë Korçare κ.ά., με χρυσά μετάλλια από Unesco, Δελφικές Αμφικτιονίες, Ίδρυμα «’Xasteron Zalοni», Εθνική Ένωση Λογοτεχνών, Universum Switzerland Academy, ενώ λογοτεχνικά και θεατρικά έργα του έχουν αποτελέσει θέματα διατριβών σε έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Βαρσοβίας, Τιράνων και Ελβετίας και ο ίδιος διδάσκει Θέατρο στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πολλά επίσης είναι και τα ελληνικά και διεθνή βραβεία, τα οποία έχει αποκομίσει για το λογοτεχνικό και θεατρικό του έργο, όπως το Διεθνές Βραβείο Ιονέσκο για το σύνολο της σκηνοθετικής του δουλειάς, του Διεθνούς Πρακτορείου τού Γιοχάνεσμπουργκ, του Διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ «Albamono», της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, Festival Theatral aux quatre saisons, Internacional Art Action, Union des ecrivains et de la Critique Litteraire, Πανεπιστημιακή Ομάδα Θεολογικών και Φιλοσοφικών Διερευνήσεων, ΑΧΕΠΑΝΣ Αυστραλίας, Pieter Bogdani, Gjin Nikolle Kazazi, κ.α.
Συνεργαζόμενος με ελληνικά και διεθνή έντυπα, έχει δημοσιεύσει πολλές έρευνες και άρθρα του, ενώ στο χώρο του βιβλίου έχουν εκδοθεί βιβλία του (δοκίμιο, έρευνα, ποίηση, βιογραφίες, μυθιστόρημα, θέατρο) εκτός από την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Αλβανία, Πολωνία, Καναδά, και μεταφραστεί σε πολλές άλλες γλώσσες. Στην Ελλάδα, ένα δοκίμιi-μελέτη-του «Ο αγνοημένος προφήτης Άγγελος Σικελιανός» (εκδ. «Γλάρος») και δύο ιστορικά μυθιστορήματά του «Αγαπημένο μου Αϊβαλί» και «Στις φλόγες της Σμύρνης» (εκδ. Ψυχογιός), έχουν γίνει «μπεστ- σέλερ».
Στην Σαλαμίνα, έχει ιδρύσει τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών», μέσα από τον οποίον έχει οργανώσει το θεατρικό σχήμα «Το Θέατρο της Κούλουρης», το Θεατρικό Εργαστήρι Σαλαμίνας, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σικελιανά», τον φιλολογικό εκδοτικό οίκο «Ίανθος», Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, το Πολιτιστικό Οκτώβρη 2013, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου «Τέχνη δίχως σύνορα» σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Σαράντα, σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια γύρω από τον πολιτισμό, και το θεατρικό του έργο «Τα ξύλινα Τείχη» με το ορατόριό του «Η Σαλαμίνα γράφει Ιστορία» μουσική σύνθεση Ανδρέα Αρτέμη) άνοιξαν, το 2011 τα πρώτα «Σαλαμίνια», ενώ από το 1985 διατηρεί τον θεσμό των Χρυσών Μεταλλίων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας, με τα οποία βραβεύονται προσωπικότητες από όλον τον κόσμο ερχόμενοι στην Σαλαμίνα.
Για το λογοτεχνικό του έργο, προτάθηκε το 2015 για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Έχει διδάξει Θέατρο, και συνεχίζει να διδάσκει σε Δραματικές Σχολές, ΤΕΙ, θεατρικά εργαστήρια και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει πάνω από εκατό θεατρικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά, και έχει γράψει επίσης πολλά, που έχουν δει το φως της σκηνής, ενώ έχει κάνει και πολλές διαλέξεις περί Θεάτρου σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Να αναφέρουμε ακόμη πως έχει δουλέψει στην Τηλεόραση με δικές του δημοσιογραφικές εκπομπές όπως σε Seven, Extra, TVmagic, Τηλέ-Άστυ, εφημερίδες και περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ ο ίδιος ίδρυσε και εξέδιδε για είκοσι έξη χρόνια την «Φωνή της Σαλαμίνας» και λειτουργούσε τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό.