Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Το σχόλιο της ημέρας 12 Δεκεμβρίου 2021 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Τα καταφέραμε και σε αυτό. Τέταρτη έρχεται η χώρα μας, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, στον τομέα της παραπληροφόρησης, από όπου και αν προέρχεται αυτή. Για να είμαστε ειλικρινείς, και πάντα κατά την έρευνα, πρώτη έρχεται η Ρουμανία, δεύτερη η Πολωνία, τρίτη η Ουγγαρία και ακολουθούμε εμείς παρέα με το Ισραήλ στην ίδια θέση.
Την έρευνα πραγματοποίησαν δέκα εννέα Πανεπιστήμια του κόσμου με επί κεφαλής τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ελληνικής καταγωγής Γιάννη Θεοχάρη, οι δε χώρες που είχαν μπει στο μικροσκόπιο, ήσαν δεκαέξι στο σύνολό τους.
Η αλήθεια είναι πως οι παραπληροφόρηση, γνωστή και ως «ψευδείς ειδήσεις», ή έστω «fake news» όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε στην Ελλάδα, καλά κρατούν από καταβολής κόσμου, μόνο που κατά την εποχή των ραγδαίων και ποικίλων τεχνολογικών εξελίξεων ανά τον κόσμο, έχουν μυριο-πολλαπλασιαστεί σε διεθνή κλίμακα, οπότε μπορούν και να ερευνώνται για να διαπιστώσουμε πρωτιές και επιτυχίες τους.
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι ειδήσεις αυτές, μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, από έντυπο σε έντυπο, και φυσικά μέσα από το Internet, το οποίο έχει γίνει πλέον και καθοδηγητής μας. Έτσι, οι εν λόγω ερευνητές ανακοίνωσαν πως την πρωτοκαθεδρία έχουν Face book, YouTube, Whatsapp και Messanger, -τα οποία και έχουν αντικαταστήσει επαξίως τις παλαιότερες κουτσομπόλες-, απαλλάσσοντες το Twitter, θεωρώντας-το σαν λιγότερο επικίνδυνο και χρήζον άφεσιν αμαρτιών.
Ένα ερώτημα, το οποίο και τίθεται είναι, πώς αυτό το αρχαιότατο και ολονέν επαυξανόμενο φαινόμενο της παραπληροφόρησης μπορεί να παταχθεί και να εξαφανισθεί. Αν μπορεί δε, καλώς, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ματαιοπονούμε στις έρευνες.