Αλλάζει ραγδαία ο ευρωπαϊκός εργασιακός χάρτης: Ευέλικτη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ψήφισε το Βέλγιο Αλλάζει ραγδαία ο ευρωπαϊκός εργασιακός χάρτης: Ευέλικτη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ψήφισε το Βέλγιο
Οι Βέλγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε ένα μία νέα εργατική συμφωνία με στόχο να... Αλλάζει ραγδαία ο ευρωπαϊκός εργασιακός χάρτης: Ευέλικτη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ψήφισε το Βέλγιο

Οι Βέλγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε ένα μία νέα εργατική συμφωνία με στόχο να φέρει ευελιξία σε μια κατά τα άλλα άκαμπτη αγορά εργασίας.

Μιλώντας μετά την -εν μία νυκτί- επίτευξη συμφωνίας από τον  επτακομματικό συνασπισμό της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται πιο ευέλικτα και να συνδυάζουν την ιδιωτική και την επαγγελματική τους ζωή.

«Αυτό έχει οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι που θα το ζητήσουν θα μπορούν να εργάζονται έως και 10 ώρες την ημέρα, εάν συμφωνήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί για το ανώτατο όριο 8 τώρα, προκειμένου να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα με την ίδια αμοιβή.

Οι Βέλγοι θα μπορούν επίσης να επιλέξουν να εργάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μίας εβδομάδας και λιγότερο την επόμενη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα την επαγγελματική και την ιδιωτική τους ζωή, για παράδειγμα, σε περίπτωση για παράδειγμα από κοινού ανατροφής των παιδιών.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Νομίζω ότι το να δώσεις ευελιξία στους υπαλλήλους είναι πραγματικά μια εξαιρετική ιδέα, ώστε να μπορείς να οργανωθείς διαφορετικά, ίσως να έχεις ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο, να οργανωθείς αν έχεις παιδιά, είναι πιο εύκολο», δηλώνει στo Reuters ΤV o 44χρονος μουσικός Amaury Massion.

Και δικαίωμα αποσύνδεσης

Η συμφωνία εισάγει επίσης το δικαίωμα αποσύνδεσης μετά το κανονικό ωράριο για εταιρείες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μετά το πέρας της εργσίας ο εργοδότης δεν θα μπορεί να αποασχολεί, τηλεφωνικά ή με mail τον εργαζόμενο.

Ο νόμος καθορίζει επίσης νέους κανόνες για τους λεγόμενους εργαζόμενους σε πλατφόρμες – άτομα που απασχολούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Uber συμπεριλαμβανομένων και κάποιων νέων κριτηρίων για να θεωρούνται ως εργαζόμενοι.

Το Βέλγιο στοχεύει σε ποσοστό απασχόλησης 80% για το 2030, έναντι 71,4% στο τέλος του περασμένου έτους.

Reuters – hellasjournal.com

error: Content is protected !!