Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ
9/6/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ Παρουσίαση της ηλεκτρονικής... Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ

9/6/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ

Παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας recycle attica.gr– Οι Δήμοι που ανακηρύχτηκαν «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

Γ. Πατούλης: «Δίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες. Διαφάνεια, Αξιοπιστία, Συνεργασία τα κλειδιά για να πάμε στην «πράσινη μετάβαση της Αττικής»  

Την πεποίθηση πως ο ενημερωμένος κι ενεργός πολίτης, είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» σε μια καθημερινή μάχη για να νικήσουμε το «τέρας των σκουπιδιών», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προλογίζοντας την παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που αφορά στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Αττικής.

Η καινοτόμα πρωτοβουλία που λαμβάνεται για πρώτη φορά στη χώρα από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον κ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη, ενώ τους στόχους και τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δράσεων της Περιφέρειας στον τομέα της ανακύκλωσης εξειδίκευσε ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε ζητήματα ανακύκλωσης, Α. Μαυρόπουλος.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γ. Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γραφάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης.

Μ. Γραφάκος: «Το παράδειγμα της Αττικής να το ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες της χώρας»

O Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γραφάκος συνεχάρη θερμά την Περιφέρεια, τον ΕΔΣΝΑ και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την πρωτοβουλία δημιουργίας του Παρατηρητηρίου, κάνοντας λόγο για ένα θεσμό μεγάλης σημασίας. «Τα βήματα και οι δράσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντικά και βοηθούν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μία νέα εποχή στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ευνοεί την κοινωνική συμμετοχή και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των Δήμων. Εύχομαι το παράδειγμα της Αττικής να το ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες της χώρας».

Γ. Πατούλης: «Ζητάμε από τον πολίτη να μας αξιολογεί»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως σήμερα η Αττική βρίσκεται σε καλύτερη θέση στον τομέα της ανακύκλωσης σε σχέση με το 2019 καθώς:

  • Η Αττική, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ΠΕΣΔΑ.
  • Μέχρι σήμερα, 48 Δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευθεί δωρεάν 114 καφέ απορριμματοφόρα και 15.000 περίπου καφέ κάδους ,για να μπορούν να οργανώσουν τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Ως το τέλος του 2022, θα έχουμε μοιράσει και στους 66 Δήμους τη Αττικής,

200 καφέ απορριμματοφόρα και 39.200 κάδους για το σκοπό αυτό, τόνισε και πρόσθεσε:

«Εμείς προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Ζητάμε από τον πολίτη και να μας αξιολογεί. Μέσα από τη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ της Αττικής, μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θέτει σε λειτουργία η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της Αττικής , αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας.

Είναι ένα πρωτοπόρο και λειτουργικό «εργαλείο» διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται εφεξής η ανακύκλωση στην Αττική, υπηρετώντας το μεγάλο μας στόχο που είναι η «πράσινη μετάβαση στην κυκλική οικονομία», η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Το εγχείρημα λοιπόν στηρίζεται στους άξονες  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ». Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ και τον ΕΟΑΝ, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ αν θέλουν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα και να την χρησιμοποιήσουν σε όλη τη χώρα, σαν ένα νέο απαραίτητο πρότυπο περιβαλλοντικής πληροφόρησης.



 (Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Περιφερειάρχη)

Το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης

Μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ (recycleattica.gr), τόνισε ο κ. Πατούλης «δίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες», αφού θα μπορεί ο καθένας μας να δει με μια ματιά από την οθόνη του υπολογιστή, του tablet ή του κινητού του:

  • Ποια ποσοστά ανακύκλωσης έχει πετύχει ο κάθε Δήμος στα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα
  •  Πως τοποθετείται όσον αφορά τις επιδόσεις του, σε σχέση με άλλους παρόμοιους σε χαρακτηριστικά δήμους
  • Ποια είναι η ετήσια απόδοση της ανακύκλωσης σε Δήμους και Περιφέρεια;
  • Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να βοηθήσει τους Δήμους και τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο;
  • Πως εξελίσσεται στο χρόνο η ανακύκλωση; Βελτιώνεται ή χειροτερεύει;
  • Και πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε μέρα με τη μέρα στην επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2021 αυξήθηκε η διαλογή στην Πηγή κατά 45 χιλιάδες τόνους σε σχέση με το 2020

Τα βασικά στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε ζητήματα ανακύκλωσης Α. Μαυρόπουλος σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δράσεων της Περιφέρειας, έτσι όπως αποτυπώνονται το 2021 σε σχέση με το 2020, είναι τα εξής:

  • Αύξηση της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) κατά 45.000 τόνους ΔσΠ σε σχέση µε το 2020
  • Συνολικό ποσοστό ΔσΠ: 13,6% κ.β., 256.550 τόνους
  • ΔσΠ ανακυκλώσιµων: 9,8% κ.β., 185.000 τόνους
  • ΔσΠ βιοαποβλήτων: 3,8% κ.β., 71.550 τόνους
  • Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι µαζεύουµε 700 τόνους µε διαλογή στην πηγή κάθε µέρα, εκ των οποίων 596 τόνοι είναι ανακυκλώσιµα και 104 τόνοι βιοαπόβλητα

Μεταβολή ανά κάτοικο στην Αττική

Η ανακύκλωση ανά κάτοικο και έτος στην Αττική αυξήθηκε από 55 κιλά το 2020 στα 67 κιλά το 2021. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα βιοαπόβλητα (από 12 στα 19 κιλά ανά κάτοικο και έτος) και μικρότερη στα ανακυκλώσιμα υλικά (από 43 στα 48 κιλά ανά κάτοικο και έτος). 

Στατιστικά των Δήμων

  • Οι Δήµοι µε ποσοστό ΔσΠ άνω του 15% αυξήθηκαν από 20 σε 24
  • 24 Δήµοι εµφανίζουν αύξηση άνω του 10% στη ΔσΠ
  • 7 Δήµοι εµφανίζουν στασιµότητα όσον αφορά τη ΔσΠ
  • 19 Δήµοι εµφανίζουν µείωση στα ποσοστά ΔσΠ
  • 35 Δήµοι υλοποίησαν προγράμματα ΔσΠ βιοαποβλήτων (πλην των πράσινων) το 2021 έναντι 26 το 2020

Τα επόμενα Βήματα

  • Ψηφιακή πλατφόρµα και καταγραφές
  • Πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοµατοποίηση καταγραφών από όλες τις εγκαταστάσεις
  • Ανοικτά δεδοµένα για ερευνητικούς σκοπούς και δήµους
  • Προσθήκη και άλλων ρευµάτων σε συνεργασία µε ΣΕΔ
  • Μηνιαίες αναφορές και αλληλεπίδραση
  • Τεχνητή νοηµοσύνη – chatbot

(Επισυνάπτεται η αναλυτική παρουσίαση)

Ποιοι Δήμοι είναι οι  «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

  • Στο σύνολο της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 35,4%.
  • Ο Δήμος Βριλησσίων, είναι ένας δήμος που ανακυκλώνει πάνω από το 1/3 των οικιακών αποβλήτων του.
  •  Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 33,4% 
  • Και στην τρίτη θέση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 26,4%.

Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς βιοαπόβλητα,

  • πρώτος είναι πάλι ο Δήμος Βριλησσίων, με ποσοστό 23,1%.
  • Στη δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Παιανίας με ποσοστό 18,7%
  • και στην τρίτη ο δήμος Πεντέλης με ποσοστό 16,2%.

Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων,

  • πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 20,3%, μια επίδοση που συνιστά ποιοτικό και ποσοτικό άλμα για το συγκεκριμένο δήμο.
  • Στη δεύτερη θέση είναι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5% .
  • και στην τρίτη θέση ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 13%.

Στην κατηγορία λοιπόν της συνολικής ανάκτησης υλικών, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων,

  • πρώτος δήμος είναι ξανά ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,4%.
  • Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 28,6%
  • και στην τρίτη θέση ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό ανάκτησης 19,1%.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως στη βούληση της διοίκησης είναι δύο φορές το χρόνο,

μία ανά εξάμηνο, να ανακηρύσσονται και να επιβραβεύονται με διάφορους τρόπους οι πρωταθλητές κάθε εξαμήνου, σε όλες τις κατηγορίες. Η αρχή θα γίνει από το Σεπτέμβριο του 2022, όταν θα έχουμε πλήρη στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής , ένα «σύγχρονο εργαλείο, με το οποίο θα δίνεται πλέον καθημερινά λογαριασμός στις τοπικές μας κοινωνίες, Περιφέρεια και Δήμοι , για τις επιδόσεις μας στον τομέα της ανακύκλωσης» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Από τον Ιανουάριο του 2020 ως σήμερα, κάνουμε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, για να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή όλων των πολιτών της Αττικής. Γνωρίζουμε καλά πως στο επίκεντρο της προσπάθειας μας πρέπει να είναι οι πολίτες. παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή και των 66 Δήμων της Αττικής στο εγχείρημα, αξιοποιούμε τα στοιχεία που συλλέγουμε για να προωθήσουμε την ευγενή άμιλλα και να αναδείξουμε τους «πρωταθλητές Δήμους» της ανακύκλωσης.

Το μήνυμα που στέλνουμε με τις δράσεις μας και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου είναι ξεκάθαρο. Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής για την πρωτοβουλία και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ είναι ένα εργαλείο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ένα τεχνολογικό εργαλείο που μας φέρνει πιο κοντά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και προωθεί

μια νέα αντίληψη δημόσιας διαχείρισης, που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συνεργασία. Είναι σημαντικό,  που πλέον οι πολίτες και οι Δήμοι της Αττικής έχουν στη διάθεσή τους αυτή τη σύγχρονη πλατφόρμα, η οποία θα μας επιτρέπει να έχουμε μια πραγματική αποτύπωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς που γίνεται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας , στον τομέα της πράσινης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε σελίδα , είναι σημαντικό στην όποια προσπάθεια αναλάβουμε από δω και στο εξής, να αναδείξουμε το ρόλο των πολιτών και τη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή τους στο εγχείρημα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εξής: Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Ευαγ. Καραμίντζιος, οι Δήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγ. Μπουρνούς, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης  , οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Α. Λεωτσάκος, Δ. Νάνου, Β. Γιαννακόπουλος, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αθ. Κατσιγιάννης, Χ. Αλεξανδράτος, Σ. Μελάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη, Γ. Σμέρος, Φ. Καλογήρου, Ν. Παπαδάκης, ο Αλέξιος Μαυραγάνης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Βριλησσίων, ο Γ. Κρικρής Αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης, η Μ. Τσιώτα Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Περιστερίου, η  Νατάσσα Τσαμαλίκα Προϊσταμένη τμήματος καθαριότητας Δήμου Αγίας Παρασκευής, 

και εκπρόσωποι φορέων. 

Δείτε σχετικά βίντεο στο παρακάτω link:

Βραβεύσεις Δήμων: https://youtu.be/kmsfodsH93s 

Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης: https://youtu.be/Q7RVm6hzEJo

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!