Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί για μεγαλοοφειλέτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 23 Σεπτεμβρίου 2022 fonisalaminas
Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Επανέναρξη στις 19/09 των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε βάρος μεγαλο-οφειλετών της εφορίας, οι οποίοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και δεν προχώρησαν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών σε ρύθμιση των χρεών τους.
Το πρόγραμμα πλειστηριασμών που ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ εκτείνεται έως τον Μάρτιο του 2023 και περιλαμβάνει διαμερίσματα, καταστήματα, επαγγελματικά κτίρια, οικόπεδα, αποθήκες ακόμα και αγροτεμάχια.
Βγαίνουν στο «σφυρί»: οικόπεδο 155 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή 1ης προσφοράς 78.128,75 ευρώ, διαμέρισμα 112,50 τμ επίσης στη Θεσσαλονίκη (τιμή 1ης προσφοράς: 78.128,75 ευρώ), και άλλο οικόπεδο-πάλι στη συμπρωτεύουσα- 351,20 τμ , με τιμή 1ης προσφοράς: 78.128,75 ευρώ.
Με «όπλο» τους πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία οι οποίες ξεπερνούν τα 112,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25,482 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.
«Κόκκινα» χρέη στην εφορία έχουν 4.744.758 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 1.364.368 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα ενώ 1.975.739 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατάσχεση κινητών (είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου) η κατάσχεση ακινήτων.
Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Με βάση το ισχύον καθεστώς η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό και ο προϊστάμενος της εφορίας υποχρεούται να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης μετά από την παρέλευση 40 ημερών.
Το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω.
Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Κώστας Τσάβαλος – ertnews.gr