Ξεκινά τον Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας – Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα Ξεκινά τον Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας – Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα
Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά σταδιακά η λειτουργία της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αξιολογεί την αναπηρία με βάση... Ξεκινά τον Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας – Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα

Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά σταδιακά η λειτουργία της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αξιολογεί την αναπηρία με βάση τη Λειτουργικότητα (ICF). Πρόκειται για μία κάρτα που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το δημόσιο, καθώς θα πιστοποιεί με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους.

Πρόκειται για μια κάρτα – «κλειδί» για όλες τις συναλλαγές των κατόχων της για χρήση σε ΜΜΜ και δημόσιους χώρους, άμεσες συναλλαγές με Τράπεζες, Υπουργεία και Ταμεία. Η Κάρτα θα ενταχθεί στο wallet (όπου περιλαμβάνει την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης).



Οι υπηρεσίες, οι οποίες θα ενταχθούν στην Ψηφιακά κάρτα, βρίσκονται στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας που θα είναι ήδη διαθέσιμη στο epan.gov.gr και θα συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Η νέα Εθνική Πύλη Αναπηρίας λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσης», ως κέντρο πληροφόρησης για τις παροχές και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Εκεί, τα άτομα με αναπηρία υποβάλλουν ψηφιακά αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας σε 8 απλά βήματα. Κάνοντας login με τους κωδικούς του taxis, αναγράφοντας αρχικά τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους, κατόπιν προχωρούν στην αίτηση βάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία αναφέροντας ποια είναι η συγκεκριμένη νόσος και αφού την υποβάλλουν μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Μέσω της Πύλης θα μπορούν επίσης να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές.



«Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτας Αναπηρίας, που θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2022. Με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Και με τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την χθεσινή παρουσίαση των ψηφιακών ΚΕΠΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.



Άνοιξε η πλατφόρμα για τους Προσωπικούς Βοηθούς

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους από σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί. Της εγγραφής τους θα προηγείται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης που παρέχεται από το Υπουργείο δωρεάν.

Οι Προσωπικοί Βοηθοί μετά την ένταξή τους στο Μητρώο θα επιλέγονται από τους συμπολίτες μας με αναπηρία (άτομα με κινητική, νοητική ή/και αναπτυξιακή ή και ψυχική αναπηρία και άτομα με αισθητηριακή αναπηρία) για να τους υποστηρίξουν στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και τη συμπερίληψής τους στην κοινωνία.

Η υποστήριξη αυτή θα παρέχεται στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής των ωφελουμένων με αναπηρία και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους, ενδεικτικώς ως προς τα εξής:

  • δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
  • εργασία και σπουδές
  • συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
  • δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

insider.gr

error: Content is protected !!