Πότε η Google πρέπει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης που σας αφορούν Πότε η Google πρέπει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης που σας αφορούν
Σημαντική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκρινε ότι η Google πρέπει να αφαιρέσει «προδήλως ανακριβή» δεδομένα, εάν κάποιος ζητήσει και μπορεί να... Πότε η Google πρέπει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης που σας αφορούν

Σημαντική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκρινε ότι η Google πρέπει να αφαιρέσει «προδήλως ανακριβή» δεδομένα, εάν κάποιος ζητήσει και μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες.

Η Google θα πρέπει να αφαιρεί δεδομένα από τα online αποτελέσματα αναζήτησης, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ανακριβή, αποφάσισε την Πέμπτη (8/12) το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούσε δύο στελέχη ενός ομίλου επενδυτικών εταιρειών που είχαν ζητήσει από την Google να αφαιρέσει τα αποτελέσματα αναζήτησης που συνέδεαν τα ονόματά τους με ορισμένα άρθρα που ασκούσαν κριτική στο επενδυτικό μοντέλο του ομίλου.

Ήθελαν επίσης να αφαιρέσει η Google μικρογραφίες φωτογραφιών τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η εταιρεία απέρριψε τα αιτήματα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε αν οι πληροφορίες στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Ένα γερμανικό δικαστήριο ζήτησε στη συνέχεια συμβουλές από το δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης.

«Ο φορέας εκμετάλλευσης μιας μηχανής αναζήτησης οφείλει να καταργήσει την παραπομπή πληροφοριών που βρίσκονται στο περιεχόμενο στο οποίο γίνεται παραπομπή, όταν το πρόσωπο που ζητά την κατάργηση της παραπομπής αποδεικνύει ότι οι πληροφορίες αυτές είναι προδήλως ανακριβείς», δήλωσε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το breakingnews.ie.

Για να αποφευχθεί υπερβολική επιβάρυνση των χρηστών, οι δικαστές δήλωσαν ότι η απόδειξη αυτή δεν χρειάζεται να προέρχεται από δικαστική απόφαση κατά των εκδοτών ιστοτόπων και ότι οι χρήστες πρέπει να παρέχουν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί εύλογα να τους ζητηθεί να βρουν.

Η Google δήλωσε ότι οι εν λόγω σύνδεσμοι και μικρογραφίες δεν ήταν πλέον διαθέσιμες μέσω της αναζήτησης στο διαδίκτυο και της αναζήτησης εικόνων και ότι το περιεχόμενο ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το «δικαίωμα των ανθρώπων να ξεχαστούν» στο διαδίκτυο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα ψηφιακά τους ίχνη από το διαδίκτυο.

dikaiologitika.gr

error: Content is protected !!