Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ημερών ο Οδηγός – Έναρξη αιτήσεων το αργότερο έως Μάρτιο Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ημερών ο Οδηγός – Έναρξη αιτήσεων το αργότερο έως Μάρτιο
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκίνηση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται να... Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ημερών ο Οδηγός – Έναρξη αιτήσεων το αργότερο έως Μάρτιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκίνηση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τα μέσα του μήνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.



Αμέσως μετά, το ΥΠΕΝ θα οριστικοποιήσει τον πλήρη Οδηγό, ώστε να γίνει η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος και να καθορισθεί η ημερομηνία στην οποία θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, η «πρεμιέρα» κατάθεσης δεν αναμένεται να γίνει αργότερα από τον Μάρτιο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος, θα δοθεί επιδότηση σε τουλάχιστον 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.



Συρρίκνωση των χρόνων απόσβεσης των συστημάτων

Η «αρχιτεκτονική» των επιδοτήσεων παραμένει στον προσανατολισμό μέγιστης επιδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα συνδυασθούν με μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται στήριξη έως και 60% των δικαιούχων. Αντίθετα, μικρότερη θα είναι η χρηματοδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών, καθώς με τις παρούσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο συμψηφισμός ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια. Η ελάχιστο επιδότηση στο πρόγραμμα θα είναι 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στη δεδομένη συγκυρία, ένα σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 16 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.



Αντίθετα, για την απόσβεση ενός παρόμοιου συστήματος που συνδυάζεται με μπαταρία (χωρητικότητας 5 kWh), χωρίς επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται στα 14,2 έτη, καθώς οι συσσωρευτές έχουν υψηλό κόστος. Αντίθετα, αν η μπαταρία επιδοτηθεί με 50%, τότε ο χρόνος απόσβεσης συρρικνώνεται σε λίγο λιγότερο από 8 έτη.

Στα 700 εκατ. η χρηματοδότηση του προγράμματος

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για την υλοποίηση του προγράμματος θα διατεθεί ένα κρατικό κονδύλι ύψους 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που θα διατεθούν για κοινωνικές παρεμβάσεις το επόμενο έτος, καθώς για παράδειγμα το δημοσιονομικό κόστος των προγραμμάτων «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ για νέους» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ανέρχεται σε 350 εκατ., ενώ για την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» προβλέπεται να διατεθούν 140 εκατ.

Εκτός απροόπτου, η πρόκριση των δικαιούχων θα γίνει με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης. Πρόκειται για μία επιλογή που προκρίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.

Απλοποίηση της αίτησης σύνδεσης

Εκτός από την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσης στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι, για να «τρέξει» το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το ΥΠΕΝ έχει επίσης δρομολογήσει την απλοποίηση της υποβολής αίτησης σύνδεσης, με σκοπό να γίνει με τον μικρότερο αριθμό δικαιολογητικών, χωρίς να χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο Διαχειριστής έχει προχωρήσει στις σχετικές τροποποιήσεις στην πλατφόρμα «υποδοχής» των αιτήσεων σύνδεσης. Αυτό που μένει για να ενεργοποιηθούν είναι να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα θεσμοθετεί αυτές τις απλοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύνδεση των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών, έχει διασφαλισθεί ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο διανομής, διασφαλίζοντας ισχύ 10 MW σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να έχουν πρόσβαση μικρά συστήματα, ισχύος έως 10 kW.

insider.gr

error: Content is protected !!