Αλλαγή ώρας 2023: Ποια μέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω Αλλαγή ώρας 2023: Ποια μέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω
Έρχεται η Κυριακή της… αλλαγής της ώρας. Πλησιάζει η ημέρα που γυρίζουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας και η αλλαγή ώρας το 2023, γίνεται όπως κάθε χρόνο... Αλλαγή ώρας 2023: Ποια μέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω

Έρχεται η Κυριακή της… αλλαγής της ώρας.

Πλησιάζει η ημέρα που γυρίζουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας και η αλλαγή ώρας το 2023, γίνεται όπως κάθε χρόνο Κυριακή.

Όπως αναφέραμε, η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα – του Οκτωβρίου όταν εφαρμόζεται η χειμερινή, του Μαρτίου όταν πρόκειται να περάσουμε τη θερινή ώρα. Έτσι, η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2023, όταν και θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο 1 ώρα ύπνου.



Πιο συγκεκριμένα, θα περάσουμε στη νέα ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (26/3) στις 03:00 τα ξημερώματα, στιγμή κατά την οποία το ρολόι θα γυρίσει στις 04:00. Βεβαίως, στις έξυπνες συσκευές, όπως είναι τα smartphones, τα έξυπνα ρολόγια οι υπολογιστές και τα τάμπλετ, η ώρα θα αλλάξει αυτόματα, ενώ τα αναλογικά ρολόγια, τα ρολόγια των παλιών κινητών τηλεφώνων και εκείνα της κουζίνας, θα πρέπει να τα αλλάξουμε με χειροκίνητο τρόπο.

Αλλαγή ώρας 2023 – Oι κίνδυνοι για την υγεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Sleep Medicine», τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας παρατηρείται υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 8%. Επίσης και ο κίνδυνος εμφράγματος ανεβαίνει σημαντικά, όπως αναφέρει το «Journal of Clinical Medicine».



Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.



Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια. Μάλιστα είχε ανοίξει ολόκληρη συζήτηση για να καταργηθεί η αλλαγή ώρας. Τελικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!