ΥΠΕΝ: ξαναγράφεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για εκτός σχεδίου δόμηση ΥΠΕΝ: ξαναγράφεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για εκτός σχεδίου δόμηση
Ξαναγράφεται στο ΥΠΕΝ η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις, που επιτάσσει η νομολογία του Συμβουλίου της... ΥΠΕΝ: ξαναγράφεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για εκτός σχεδίου δόμηση

Ξαναγράφεται στο ΥΠΕΝ η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις, που επιτάσσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά ακυρωτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν εντός του 2023. Η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, υπό  πολεοδομικές προϋποθέσεις και με την καταβολή τέλους «περιβαλλοντικού ισοδύναμου» προβλέπει η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Ανακοινώσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση έκανε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης νομοθετικής αντιμετώπισης της εκκρεμότητας που έχει προκύψει για χιλιάδες ιδιοκτησίες. «Σε μία περίοδο», που όπως είπε «η πατρίδα μας από πλευράς επενδύσεων και ανάπτυξης έχει απόλυτη ανάγκη». Και ανέλαβε νέα δέσμευση «με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσουμε τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, γιατί απαιτείται να γίνει νομοθετική ρύθμιση».

Ξαναγράφεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση



Όπως είναι γνωστό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει διαμορφώσει νομοθετική ρύθμιση από την περασμένη άνοιξη, η οποία δεν ψηφίστηκε πριν τις εθνικές εκλογές στη Βουλή, προκειμένου να επανεξεταστεί με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο κος Ταγαράς είπε στη Βουλή, αναφερόμενος στην αρχική νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ  ότι «έχουμε μία βάση αυτή τη στιγμή» και έδωσε το μήνυμα ότι γίνεται περαιτέρω επεξεργασία της, προσθέτοντας ότι  «πολύ σύντομα ολοκληρώνοντας την τελική επεξεργασία της θα  φέρουμε τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που είναι απαίτηση άμεσης λύσης και διεξόδου».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν τις εξελίξεις 

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ συνέδεσε τη νομοθετική ρύθμιση που ξαναγράφεται στο ΥΠΕΝ με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός του 2023, λέγοντας ότι: «είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το θέμα της οικοδομησιμότητας  στα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού γήπεδα μετά μάλιστα σειρά αποφάσεων αποφάσεις του 2023  του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ειδικότερα της απόφασης ΣτΕ 176 /2023, που αφορά την οικοδομησιμότητα ενός γηπέδου στην Πάτμο και ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις οι 992/2023 ΣτΕ  και 1206/2023 ΣτΕ,  οι οποίες αποφάσεις θέτουν ένα ζήτημα που αφορά στην οικοδομησιμότητα, δηλαδή  στο αν υπάρχει απαίτηση για πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο για να μπορεί να είναι πέρα από την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα»



Σημειώνεται ότι οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ, που ορίζουν τις εξελίξεις και οδηγούν το ΥΠΕΝ σε αναζήτηση συμβατής με τη νομολογία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου νέας μεταβατική νομοθετικής ρύθμισης είναι:

-H  ΣτΕ 176 /2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την οικοδομική άδεια σε μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου και εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) γήπεδο στην Πάτμο, η οποία βάζει φραγμό στην εκτός σχεδίου δόμηση, τόσο σε μικρά, όσο και σε μεγαλύτερα οικόπεδα «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο. Οι δρόμοι όμως της εκτός σχεδίου, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι νομίμως χαρακτηρισμένοι. 

-Η ΣτΕ 1206/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, που αποκλείει προκαταβολικά τις νομοθετικές διεξόδους στη ρύθμιση, που είχε προαναγγέλλει ότι θα προωθήσει το ΥΠΕΝ για γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Επισφραγίζει τους λόγους της ακυρωτικής απόφασης για οικοδομική άδεια στην Πάτμο και βάζει στο κάδρο της απαγόρευσης «το σύνολο των εκτός σχεδίου περιοχών της χώρας», σε οικισμούς που δημιουργήθηκαν αυθαίρετα αλλά και για ακίνητα, που έχουν ήδη χτιστεί με νόμιμη άδεια. 

-Η ΣτΕ 992/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει τέλος στην έκδοση οικοδομικών αδειών και την ανέγερση αγροτικών κτιρίων, με τους κατά παρέκκλιση όρους δόμησης του Προεδρικού Διατάγματος του 1985. Ταυτοχρόνως, η νέα απόφαση επιβεβαιώνοντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ ρίχνει χαριστική βολή στις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. 

-«Η  απάντησή μου, ως προς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την οικοδομησιμότητα περιοχών εκτός σχεδίου πόλης είναι ότι για τις ρυθμίσεις που χρειάζονται έχουμε μία βάση αυτή τη στιγμή, θέλουμε περαιτέρω να τις επεξεργαστούμε,  και πολύ σύντομα ολοκληρώνοντας  την τελική επεξεργασία τους να τις φέρουμε στη Βουλή» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.

Γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο 1985 – 2003.

-«Μάλιστα οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ αφορούν σε γήπεδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο 1985 – 2003. Δεν θέλω να αναφερθώ στο θεσμικό πλαίσιο, διότι είναι μεγάλο και οι αλλαγές είναι πολλές και έχουν εξελιχθεί. Αλλά αναφέρεται σε δουλειές διόδου και σε απαίτηση προσώπου για τα γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί από το 1985, που  ισχύει το προεδρικό διάταγμα για τους όρους δόμησης στην  εκτός σχεδίου περιοχή και μέχρι την ισχύ του νόμου 3212 του 2003,  όπου ήρθε να συμπληρώσει βάζοντας και αριθμητικά το πρόσωπο αλλά και την απαίτηση για κοινόχρηστη οδό» είπε στη Βουλή ο Νίκος Ταγαράς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι:

-«Και είναι πράγματι οι αποφάσεις που αναφέρθηκα του Συμβουλίου της Επικρατείας που μας έχουν οδηγήσει στην διαμόρφωση της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης», τονίζοντας ότι  η ρύθμιση θα έρθει να καλύψει τη μεταβατική περίοδο έως το 2026, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.



Οριστική λύση από το 2026

Ο υφυπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στον εν εξελίξει πολεοδομικό σχεδιασμό σημειώνοντας ότι: «Ερχόμαστε μέσα από τους συνολικούς σχεδιασμούς, τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη σήμερα,  αξιοποιώντας μία χρηματοδότηση πάνω από 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  για να ορίσουμε παντού με ποιους κανόνες , με ποιες αρτιότητες, με ποιες προδιαγραφές και το τι μπορεί να χτιστεί και πόσο μπορεί να χτιστεί. Και αυτό θα γίνει με  Προεδρικά Διατάγματα, για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Για να καλύψουμε θεσμικά και  ιστορικά ένα διαχρονικό κενό, που είναι ένα εθνικό στοίχημα,  που είναι ευθύνη όλων  μας και  δική μας να βάλουμε επιτέλους τάξη και κανόνες,  και να μη στερούμε  δικαιώματα, τώρα που υπάρχει μεγάλη ή ανάγκη και αίτημα για επενδύσεις μικρές ή μεγάλες,  τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας, μέχρι να σταθούμε καλά στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε προοπτική με ασφάλεια».

Εκρεμμότητες ενός αιώνα

-«Είναι αλήθεια ότι από το 1923, ακριβώς 100 χρόνια πριν για πρώτη φορά μπήκαν κανόνες για το τι χρειάζεται και με ποιους κανόνες θα μπορεί κανείς να οικοδομήσει στα εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού  και για την εκτός σχεδίου περιοχή. Όμως κανόνες ασφαλείς για το μεγαλύτερο μέρος της  επικρατείας δεν μπήκαν ποτέ» είπε ακόμη ο κος Ταγαράς και τόνισε ότι:

-«Η μεταβατική ρύθμιση για την εκτός σχερδίου δόμηση θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί που είπα πριν και όταν ολοκληρωθούν δεν θα συζητάμε πλέον για εκκρεμότητες για παρεκκλίσεις για παρατάσεις. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά ιστορικά . Μέχρι τότε όμως οφείλουμε να είμαστε ζωντανοί και να κινείται η αγορά. Βεβαίως με ασφάλεια και με προστασία αλλά να κινείται όμως και η αγορά. Αυτήν την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία αλλά και στην δυνατότητα να εξελίσσεται η αγορά και οι επενδύσεις».

Επερώτηση ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Ο κος Ταγαράς μίλησε για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την εκτός σχεδίου δόμηση απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγης Τάσου Νικολαΐδη, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, τόσο για τον Νομό Δράμας όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καθώς προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε επενδυτικές προσπάθειες και στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας» ζητώντας παράλληλα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη νέα μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Πράσινο φως από το Μαξίμου

H ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που θα  προβλέπει μεταβατική λύση  δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό θα ενταχθεί στο νέο πολεοδομικό, χωροταξικό νομοσχέδιο  του ΥΠΕΝ για τις αναπλάσεις, που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και ότι υπάρχει , θετική τελική συνεννόηση, σε κυβερνητικό επίπεδο και με το Μέγαρο Μαξίμου για νομοθετική επίλυση. Δεν εντάχθηκε στο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τέλος του καλοκαιριού και αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του κατατίθεται στη Βουλή, σύμφωνα με  το νομοθετικό προγραμματισμός του υπουργείου ΠΕΝ

Λύση δόμηση υπό πολεοδομικές προϋποθέσεις και με την καταβολή τέλους

Η νέα νομοθετική ρύθμιση  θα ορίζει σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, θα αναγνωρίζεται ως κοινόχρηστο το οδικό δίκτυο που υπήρχε το έτος 1977 και θα πιστοποιείται μέσω αεροφωτογραφιών εκείνης της χρονιάς.

Θα πρέπει επίσης να πιστοποιείται ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι έχουν κατασκευαστεί ή συντηρηθεί από κάποια επίσημη αρχή και όχι από ιδιώτη, αλλά και να έχουν συγκεκριμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα θα ισχύσει ένα  «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» για όσους ζητούν την αναγνώριση των οδών προκειμένου να οικοδομήσουν στα ακίνητά τους.

Το ποσόν αυτό θα λάβει τη μορφή «περιβαλλοντικού ισοδύναμου» το οποίο θα καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται άλλες περιβαλλοντικές δράσεις.

Παράταση για μικρά οικόπεδα 

Τέλος σημειώνεται ότι στο μεταξύ ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που έδωσε εξάμηνη παράταση της προθεσμίας που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα  εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

ecopress.gr

error: Content is protected !!