Ψηφιακός φάκελος υγείας για κατοικίδια και κωδικός QR για τον εντοπισμό του ζώου μέσω εφαρμογής σε κινητό Ψηφιακός φάκελος υγείας για κατοικίδια και κωδικός QR για τον εντοπισμό του ζώου μέσω εφαρμογής σε κινητό
Με τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ζώων να πληθαίνουν, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής τίθενται η προστασία και η ευζωία τους. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό... Ψηφιακός φάκελος υγείας για κατοικίδια και κωδικός QR για τον εντοπισμό του ζώου μέσω εφαρμογής σε κινητό

Με τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ζώων να πληθαίνουν, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής τίθενται η προστασία και η ευζωία τους. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και για πρώτη φορά δημιουργείται μία ενιαία επίσημη πλατφόρμα ψηφιακής συνεργασίας για τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα και τα ζώα προς υιοθεσία μεταξύ ιδιοκτητών, διαχειριστών ζώων συντροφιάς, κτηνιάτρων και της Δημόσιας Διοίκησης.

Στη νέα πλατφόρμα pet.gov.gr, που θα παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες και τα πιστοποιητικά των τετράποδων φίλων του ανθρώπου, όπως τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, ο μοναδικός κωδικός σήμανσης κ.λπ. Μάλιστα, για πρώτη φορά, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, κάτι αντίστοιχο με το MyHealth, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες και οι κτηνίατροι. Η πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο θα πραγματοποιείται με ταυτοποίηση και ο ιδιοκτήτης θα βλέπει το σύνολο των δεδομένων που έχουν καταγράψει οι κτηνίατροι ως τη στιγμή που θα πραγματοποιήσει είσοδο στην υπηρεσία, ενώ θα παρέχει πληροφορίες για τις επόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού, την ημερομηνία επίσκεψης ή ακόμα και την επόμενη προγραμματισμένη εφαρμογή παρασιτικής αγωγής.



Μεγάλη καινοτομία αποτελεί και η έκδοση μοναδικού κωδικού QR που θα φέρει το ζώο στο περιλαίμιό του, ώστε, αν χαθεί ή κάποιος το βρει στο δρόμο, να μπορεί να σκανάρει τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο μέσω ειδικής εφαρμογής, για να δει σε ποιον ανήκει και να τον ειδοποιεί άμεσα.

Για αρχή

Ορισμένες από τις πρώτες υπηρεσίες που θα είναι άμεσα διαθέσιμες στην πλατφόρμα pet.gov.gr είναι οι εξής:

1. Βιβλιάριο υγείας ζώου συντροφιάς: Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που συμπληρώνει ο κτηνίατρος, όπως οι εξετάσεις και τα εμβόλια ή τυχόν ασθένειες ή χειρουργεία που έχει κάνει ένα ζώο. Μάλιστα, πληροφορίες σχετικά με την υγεία του ζώου θα μπορεί να συμπληρώνει και ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχός του, εφόσον βέβαια δεν πρόκειται για ιατρικές πράξεις.

2. Μητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων: Εκεί θα μπορούν να εγγράφονται τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις και να γίνεται η διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση.

3. Μητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς: Στο Μητρώο αυτό θα γίνονται οι εγγραφές των καταφυγίων που διατηρούν οι δήμοι, εφόσον είναι αδειοδοτημένα ή πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.



4. Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς: Ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει απώλεια του ζώου του, καταγράφοντας την ημερομηνία και την ώρα της απώλειας, καθώς και το σημείο που βρισκόταν τελευταία φορά το ζώο του πριν χαθεί.

5. Δήλωση εύρεσης ζώου συντροφιάς: Ο ιδιοκτήτης που είχε χάσει το ζώο του και κατάφερε να το εντοπίσει θα πρέπει να το δηλώνει στην πλατφόρμα.

6. Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς: Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου δεν επιθυμεί πλέον να ζει μαζί του, θα μπορεί να το δώσει σε άλλον, τα στοιχεία του οποίου πρέπει να καταχωρισθούν. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βρει κάποιον για το ζώο, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του, προκειμένου να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω υπηρεσίες, το pet.gov.gr δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων ζώων από κάθε δήμο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αργος», ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Επιπλέον, δημιουργείται ένα συνεκτικό ψηφιακό πλαίσιο εποπτείας για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, με έμφαση σε ψηφιακές δράσεις ενάντια στην κακοποίηση των ζώων.

«Το 2021 ψηφίστηκε ο νόμος 4830, θέτοντας ένα νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Την περίοδο εκείνη, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συνεργάστηκα στενά με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να φέρουμε ένα πλαίσιο πραγματικής καταγραφής και προστασίας των ζώων. Είμαστε περήφανοι, τώρα, που φτάνουμε να εγκαινιάζουμε τη νέα πλατφόρμα, το Εθνικό Μητρώο για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς, εξυπηρέτησης για τους κηδεμόνες τους, αλλά και για οποιονδήποτε πολίτη βρίσκει ένα ζωάκι, για τους κτηνιάτρους, για τις φιλοζωικές οργανώσεις, για τους εθελοντές, για τα καταφύγια. Μας ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα της ποιότητας ζωής και της προστασίας των τετράποδων φίλων μας και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θα επεκτείνουμε τη μέριμνά μας με την ενίσχυση της πλατφόρμας με νέα εργαλεία και εφαρμογές για έξυπνα κινητά, και θα δείχνουμε διαρκώς έμπρακτα το ενδιαφέρον μας», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση, το έργο θα ενισχυθεί με επιπλέον υπηρεσίες, όπως ειδικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές υπηρεσίες για εκτροφείς και άλλα εργαλεία για τη διαχείριση των ζώων.
Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνηση και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, και σε συνέχεια του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Αργος” και λοιπές διατάξεις».

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!