Η NASA «έστησε» έναν πλανήτη Άρη επί της Γης και αναζητά εθελοντές κατοίκους
ΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 26 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Η NASA αναζητά τέσσερις εθελοντές για να περάσουν ένα χρόνο ζώντας στον Άρη – ή τουλάχιστον σε ένα αντίγραφο του Κόκκινου Πλανήτη, δημιουργημένο με τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Το εγχείρημα, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, αποτελεί μέρος του προγράμματος CHAPEA (Crew Health And Performance Exploration Analog) της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν από την πρώτη γενιά αστροναυτών που θα επισκεφθούν τον Άρη, σε αποστολές που έχουν προγραμματιστεί –φιλόδοξα, ίσως – για τη δεκαετία του 2030.
Σύμφωνα με τον Guardian, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εθελοντές θα ζουν σε έναν χώρο 158 τ.μ. που ονομάζεται Mars Dune Alpha, ο οποίος θα προσομοιώνει τις προκλήσεις μιας αποστολής στον Άρη, «συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των πόρων, των αποτυχιών του εξοπλισμού, των καθυστερήσεων στην επικοινωνία και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων πίεσης».
Το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει προσομοιώσεις διαστημικών περιπάτων, ρομποτικών λειτουργιών, συντήρησης του χώρου, άσκησης και ανάπτυξης καλλιεργειών στην αναπαράσταση της αρειανής επιφάνειας που δημιουργήθηκε από υπολογιστή.
Τα απαραίτητα προσόντα
Όσοι επιλεγούν θα αποζημιωθούν για το χρόνο τους, αν και η NASA δεν λέει πόσο. Οι υπεύθυνοι της αποστολής επικεντρώνονται στην εξασφάλιση του κατάλληλου μείγματος υποψηφίων και επιμένουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση πρέπει να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο μηχανικού ή μαθηματικών ή βιολογίας ή φυσικής επιστήμης ή επιστήμης υπολογιστών και μετέπειτα εμπειρία σε αυτούς τους τομείς ή 1.000 ώρες ως πιλότος.
Πρέπει επίσης να είναι υγιείς, μη καπνίζοντες πολίτες των ΗΠΑ ή μόνιμοι κάτοικοι ηλικίας 30 έως 55 ετών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 2 Απριλίου.
Μετά την εκπαίδευσή του, το πλήρωμα θα γίνει το δεύτερο που θα ζήσει στο Mars Dune Alpha από τις αρχές του επόμενου έτους. Τα τέσσερα μέλη της αποστολής CHAPEA 1 που διαμένουν αυτή τη στιγμή θα αποχωρήσουν τον Αύγουστο μετά από μια αποστολή 378 ημερών που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι.
cnn.gr