ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Το σχόλιο της ημέρας 21 Απριλίου 2024 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Μία χώρα, προκειμένου να ευημερεί και να έχει καλές σχέσεις, με τους πολίτες της, τους γείτονές της, τους συμμάχους της, ακόμη και τους αντιμαχόμενους αυτήν, θα πρέπει να έχει μία ευέλικτη και αποτελεσματική διπλωματία.
Η χώρα μας, στον τομέα αυτόν, ευημερεί, και άσχετα με τα αποτελέσματα, αποδεικνύει πως γνωρίζει τις αλλαγές πλεύσεις προς το συμφέρον της και αυτό της αναγνωρίζεται.
Στην προκειμένη περίπτωση, σε εποχές όπου τα πάντα ανατρέπονται, ανάλογα με διάφορα συμφέροντα, τα οποία τεκταίνονται προς όφελος των χωρών και προκειμένου να μην εξωθούνται στα άκρα, γεγονότα τα οποία προκύπτουν, καλό είναι η καλή διπλωματία να παίζει το εναλλακτικό παιχνίδι της.
Παράδειγμα, δύο περιπτώσεις, περί των οποίων πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες και κάποιοι αντιπολιτευόμενοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την κυβερνητική διπλωματία μας.
Η πρώτη, αφορά στα θαλάσσια πάρκα, τα οποία προανήγγειλε η Ελλάδα, και τα οποία στεναχώρησαν την Τουρκία, επάνω σε στιγμές αγαστών σχέσεων των δύο χωρών και μάλιστα εν όψει συνάντησης των δύο ηγετών της σε λίγες ημέρες, όπου θα εδραιωθούν νέοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Έτσι, η απόφαση της χώρας μας για τα θαλάσσια αυτά πάρκα, αν και φαινόταν εντελώς απαραίτητη, αποσύρεται, όπως μαθαίνω από τις ειδήσεις που κυκλοφορούν.
Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη, αλλά ευτυχώς, τα διορθώνουμε.
Ούτε όμως και θα επιμείνουν οι ευρωβουλευτές μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, -οι οποίοι μάλιστα και είχαν υποβάλλει την πρόταση-, να αναγνωρισθεί το Κόσσοβο σαν κράτος, μετά τις αντιρρήσεις της Σερβίας, η οποία εξέφρασε τα παράπονά της, ιδιαίτερα δε σαν χώρα φίλη, σύμμαχος, με τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και μετά από τόσα χρόνια υποστήριξης της χώρας μας επ’ αυτού του ζητήματος.
Ευτυχώς, υπάρχει η διπλωματία και ανάλογα του πώς την χειρίζεσαι, κερδίζεις ή χάνεις. Και όπερ έδει δείξαι.