Φορολογικές δηλώσεις: Μετ’ εμποδίων η υποβολή φέτος – Τα 9 «αγκάθια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 23 Μαΐου 2024 fonisalaminas
Την ίδια στιγμή οι μηχανογραφικές εταιρίες δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών
Mετ΄ εμποδίων εξελίσσεται η φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αφού καταγράφονται μια σειρά από τεχνικά προβλήματα από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το taxisnet. Εάν και στην πορεία κάποια επιλύθηκαν παραμένουν μια σειρά όπως ελλιπή στοιχεία από τις τράπεζες και φορείς του Δημοσίου, απουσία δεδομένων, τεχνικές αστοχίες όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, τις οποίες πάντως αμφισβήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας αιχμές για τους φοροτεχνικούς.
Την ίδια στιγμή οι μηχανογραφικές εταιρίες δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που παραμένουν είναι τα ακόλουθα:
- Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων για όλες τις τράπεζες.
- Δεν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
- Δεν έχει συμπληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727.
- Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν αναρτήσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.
- Καταγράφεται πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.
- Αναφέρεται ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια με αποτέλεσμα να είναι λανθασμένος ο υπολογισμός εκκαθάρισης.
- Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.
- Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.
- Το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου 2024 ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που με βάση τα στοιχεία τους έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης my AADE και στο myAADEapp.
Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα και έχει βγάλει το φορο – λογαριασμό πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Αιχμές Χατζηδάκη για τους φοροτεχνικούς
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε σήμερα αιχμές ότι οι λογιστές δημιουργούν θόρυβο για λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων, επειδή θα προσφύγουν φέτος λιγότεροι φορολογούμενοι σε αυτούς, άφησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με αφορμή ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί.
Υπήρξε αυτή η ανακοίνωση. Ζήτησα από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα. Να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Εν πάση περιπτώσει εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα.
Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.
Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω ότι προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών.
Θέλω να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στη φορολογία και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος: Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, με το myDATA, με τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με πολλά και διαφορετικά βήματα. Και αυτά τα βήματα θα τα διαφυλάξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση παντού. Το αυτό ισχύει και στα θέματα του φορολογικού συστήματος. Και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω».
Ανέφικτο το χρονοδιάγραμμα
Σε κοινή ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της ΠΟΦΕΕ αναφέρεται ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 25/4/2024 ενώ για τα νομικά πρόσωπα 1/5/2024. Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε πλήθος δεδομένων που έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί και καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εφαρμογών από τις εταιρείες πληροφορικής.
Λόγω της ύπαρξης νομοθετικού κενού στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς παρατάσεις, από κοινού ΟΕΕ και ΠΟΦΕΕ προτείνουν εκ νέου την άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.
Στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και επίσης καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
Τι δείχνει η εκκαθάριση
Από την εκκαθάριση 356.579 δηλώσεων προκύπτει ότι:
Οι 188.380 δηλώσεις είναι μηδενικές, για 80.907 φυσικά πρόσωπα προκύπτει επιστροφή φόρου μέσου ύψους 330 ευρώ ενώ για 87.290 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 916 ευρώ.
imerisia.gr