Κάηκε ο κανονισμός πυροπροστασίας μένουν ευθύνες για ιδιοκτήτες & μηχανικούς Κάηκε ο κανονισμός πυροπροστασίας μένουν ευθύνες για ιδιοκτήτες & μηχανικούς
Το υπουργείο «έκαψε» τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, αφού ο υπουργός ΠΕΝ για τις οριζόντιες προδιαγραφές αυστηρών απαιτήσεων και υψηλού κόστους δήλωσε ότι είναι «ενδεικτικές»... Κάηκε ο κανονισμός πυροπροστασίας μένουν ευθύνες για ιδιοκτήτες & μηχανικούς

Το υπουργείο «έκαψε» τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, αφού ο υπουργός ΠΕΝ για τις οριζόντιες προδιαγραφές αυστηρών απαιτήσεων και υψηλού κόστους δήλωσε ότι είναι «ενδεικτικές» και ανήγγειλε ότι σε επόμενη φάση θα αναθεωρηθούν. Ταυτοχρόνως όμως κατέστησε σαφές ότι ισχύει η εφαρμογή του Κανονισμού και έτσι πέφτει στις πλάτες των ιδιοκτητών το κόστος και των μηχανικών και γεωτεχνικών η ευθύνη, να συντάξουν μέχρι στις 21 Ιουνίου 2024 τεχνικές μελέτες, αξιολόγησεις επικινδυνότητας και υπεύθυνες δηλώσεις εφαρμογής των μέτρων  για 2 εκατομμύρια ακίνητα, με τις ισχύουσες εξωπραγματικές προδιαγραφές.

-«Δεν ήμουν στο υπουργείο», είπε ο  Θόδωρος Σκυλακάκης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα του ecopress, ποιος είναι ο υπηρεσιακός ή επιστημονικός υπεύθυνος που συνέταξε το 2023 τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εντάσεων ή αν είναι έργο εξωτερικών συμβούλων ή αποτελεί εισήγηση  φορέων που εισάγουν ή παράγουν υλικά πυροπροστασίας, την οποία υιοθέτησε το υπουργείο. Και ταυτοχρόνως o υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται τροποποιήσεις, τις οποίες με υπουργικές αποφάσεις θα τις κάνουμε».

Από το νέο κανονισμό πυροπροστασίας που θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2023, σε νεκρή πολιτικά περίοδο με απόφαση στο ΦΕΚ, που βγήκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση προ των εθνικών εκλογών και τέθηκε σε κανονική εφαρμογή από τον φετινό Μάιο «προκύπτει ένα υπέρμετρο οικονομικό κόστος, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλών χιλιάδων ευρώ, για παράδειγμα κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ», όπως επισημαίνει και σε ηχηρή παρέμβαση που άσκησε ο Συνήγορος του Πολίτη. 



Τα προβλεπόμενα μέτρα είναι ενδεικτικά

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέλαβε την ευθύνη εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας από φέτος, λέγοντας ότι «αποφάσισε να μην αναβάλει την εφαρμογή του Κανονισμού αν και είχε σχετικές εισηγήσεις», εξηγώντας ότι «με βάση την κλιματική κρίση το επικείμενο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο». Ο ίδιος  εκτίμησε ότι «στα ιδιωτικά ακίνητα μέσα και κοντά στα δάση οι μόνοι που μπορούν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι οι ιδιοκτήτες τους».

Ταυτοχρόνως ο ΥΠΕΝ διαχώρισε τη θέση του από τις πολιτικές ευθύνες που συνεπάγεται ο σάλος των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τον ανεφάρμοστο κανονισμό, δίνοντας το μήνυμα ότι  ο ίδιος ήδη μερίμνησε να αποτρέψει την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και στην εφαρμοστική κοινή υπουργική απόφαση πήρε την πρωτοβουλία να αναγραφεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα είναι ενδεικτικά.

Η  υποχρέωση να υποβάλλουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Έκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας αφορά και στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και σε όσους έχουν ακίνητο στις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας»

Με προδιάθεση να αντιμετωπίσει το φλέγον θέμα του κανονισμού πυροπροστασίας σε χαμηλούς τόνους, μέχρι του σημείου που μιλούσε χαμηλόφωνα και οι δημοσιογράφοι που παρίσταντο στη συνέντευξη Τύπου ζήτησαν πολλές φορές από τον υπουργό να δυναμώσει τον τόνο της φωνής του για να ακούνε τα λεγόμενα του, ο κος Σκυλακάκης αναγνώρισε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δηλώνοντας διαφωνία με αυτή,  υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας».



Για φέτος μόνον τα βασικά και από του χρόνου βλέπουμε 

Και ταυτοχρόνως εστίασε πολλές φορές στην ανάγκη πολιτεία, Δήμοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από τις αναμενόμενες πυρκαγιές της δύσκολης θερινής περιόδου, λόγω κλιματικών φαινόμενων μιας άνυδρης χρονιάς.  Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από τα προβλεπόμενα στον κανονισμό πυροπροστασίας «φέτος θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο τα βασικά μέτρα, όπως τα κλαδέματα δέντρων και η  απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών» και «για του χρόνου βλέπουμε».



Αναμένται αναλυτική εγκύκλιος

Η ήπια πολιτική διαχείριση του θέματος από τον υπουργό ΠΕΝ προς το παρόν δεν βρίσκει έδαφος στις νομικές ευθύνες και συνέπειες που συνεπάγεται η θεσμοθετημένη αυστηρή εφαρμογή του. Αν και ο κος Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ecopress, άφησε ανοιχτό το θέμα, τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί από το υπουργείο αναλυτική εγκύκλιος που θα δίνει οδηγίες και απαντήσεις τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ως προς τις προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας οι ιδιοκτήτες, οι Δήμοι και οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες για τη φετινή περίοδο, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Ο φαύλος κύκλος των υποχρεώσεων ιδιοκτητών και των ευθυνών μηχανικών

Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός Πυροπροστασίας υποχρεώνει όσους κατέχουν κτίρια μέσα σε (ή σε ακτίνα 300 μέτρων από) δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και αστικών περιοχών, να υποβάλουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Έκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας. Σε άμεση φάση αναγκάζει τους ιδιοκτήτες δύο εκατομμυρίων ακινήτων να πληρώσουν ποσά της τάξης των 300 έως 500 ευρώ σε ειδικούς τεχνικούς για να συντάξουν Τεχνική Έκθεση με μέτρα πυροπροστασίας και να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση για την τήρησή τους.



Στο μεταξύ οι Δήμοι πρέπει να έχουν συντάξει μελέτες,  οι οποίες να καθορίζουν τις ζώνες επικινδυνότητας ανά περιοχή, ως προϋπόθεση για την σύνταξη των τεχνικών εκθέσεων από τους ειδικούς επιστήμονες για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Οι Δήμοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν συντάξει τις σχετικές μελέτες και δηλώνουν αδυναμία να τις κάνουν και συνακόλουθα οι ειδικοί επιστήμονες  αρνούνται να συντάξουν τεχνική έκθεση  χωρίς να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση του κινδύνου από τους Δήμους.

Στις περιπτώσεις δε, που συνεπείς ιδιοκτήτες αποφασίσουν να πληρώσουν τις τεχνικές εκθέσεις και επαγγελματίες μηχανικοί και γεωτεχνικοί παρά την έλλειψη μελετών επικινδυνότητας της περιοχής του ακινήτου αναλάβουν την ευθύνη να τις συντάξουν πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι τεχνικές μελέτες, ιδίως ως προς τις τεχνικές παρεμβάσεις πυροπροστασίας του ακινήτου θα είναι εξαιρετικά ακριβοπληρωμένες ή πρόχειρες και αποσπασματικές για τυπική κάλυψη της σχετικής υποχρέωσης. Και σε κάθε περίπτωση εκτός των πραγματικών προδιαγραφών που τελικά θα ισχύουν αφού, όπως είπε ο υπουργός σε επόμενη φάση θα αναθεωρηθούν. Παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν τα  υψηλά πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν την Έκθεση, εάν περιλαμβάνει λάθη ή δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα που προβλέπονται.

Οι μηχανικοί να δείξουν μια «ευελιξία»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος  Θοδωρής Σκυλακάκης, κάλεσε τους μηχανικούς να δείξουν μια «ευελιξία», όπως χαρακτηριστικά είπε, και  να γίνουν οι μελέτες, άσχετα αν οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές, και τα μέτρα αυτή τη χρονιά, να περιοριστούν στα βασικά, όπως είναι για παράδειγμα, το κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.



Στο ερώτημα τι θα δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση για φέτος, απάντησε ότι ιδιοκτήτες και μηχανικοί θα δηλώσουν πως υλοποίησαν τα μέτρα της «πρώτης φάσης». Η ευθύνη λοιπόν για την περιγραφή και υλοποίηση των μέτρων μεταφέρεται  στον μηχανικό που θα συντάξει την έκθεση και στον ιδιοκτήτη που θα αποφασίσει τι θα υλοποιήσει. Οι ίδιοι θα είναι υπόλογοι εφόσον προκύψει δασική πυρκαγιά και αποδειχτεί ότι βεβαιώθηκαν και εφαρμόστηκαν  ελλιπή μέτρα πρόληψης.

Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις απάντησε σχετικά ο υπουργός ότι  «οι τεχνικοί που θα συντάξουν τις εκθέσεις δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές της απόφασης για περιφράξεις, μεταλλικά κουφώματα κ.λπ. «Θα κάνουν το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε. Και οι ιδιοκτήτες; «Φέτος υποχρεώνονται να προχωρήσουν μόνο στα βασικά, τα κλαδέματα και την απομάκρυνση των καυσίμων υλών από το οικόπεδο».

Αυθαίρετα και οικιστικές πυκνώσεις

Σε περίπου 100. 000 χιλιάδες εκτίμησε ότι ανέρχονται τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δάση ο υπουργός ΠΕΝ και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι η υποχρέωση να υποβάλλουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Έκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας αφορά και στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και σε όσους έχουν ακίνητο στις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις.

Τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις η πολιτεία μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζει ως οικιστικές περιοχές και προτάσσει στα ιδιοκτησιακά το δασικό δημόσιο χαρακτήρα τους. Ταυτοχρόνως ο κος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει σωστά τη δουλεία της,  ως προς την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία δασικών εκτάσεων από καταπατητές, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση προέχει η θωράκιση από τις πυρκαγιές.

ecopress.gr

error: Content is protected !!