Προσοχή στον καύσωνα ειδικά οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί!
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ 12 Ιουνίου 2024 fonisalaminas
Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες, ειδικά οι καρδιοπαθείς, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα παρατηρείται αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σχετιζόμενη με την αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν από αδυναμία και εξάντληση έως και θερμοπληξία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους καρδιοπαθείς (ειδικά τους ηλικιωμένους) που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και αφθονία υγρών.
Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον γιατρό τους:
👉Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
👉Δύσπνοια
👉Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων,
👉Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
👉Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.
👉Κεφαλαλγία/Ζάλη.
👉Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.
⚕️ Γενικές οδηγίες:
👉Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
👉Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
👉Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
👉Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
👉Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
👉Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη
👉Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
👉Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
👉Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
👉Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
👉Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
👉Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
👉Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
👉Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.
🌊Θάλασσα:
👉Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 – 4 μ.μ.
👉H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.
👉Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
👉Κολύμβηση για 30 – 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.
⛰️Βουνό:
Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο >2500μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.
🍃Εσωτερικοί χώροι:
Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ να ρυθμίζετε η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.
Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, η καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή, ενώ για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα Καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.
Πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Λιβανός Μιχάλης