Τεκμήρια διαβίωσης: Τι αλλάζει για αυτοκίνητα και ακίνητα Τεκμήρια διαβίωσης: Τι αλλάζει για αυτοκίνητα και ακίνητα
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σημαντικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως... Τεκμήρια διαβίωσης: Τι αλλάζει για αυτοκίνητα και ακίνητα

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σημαντικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα, με στόχο να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων.



Το υπάρχον σύστημα αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε τα νέα ποσά να είναι μειωμένα κατά 25%-30% σε σύγκριση με τα σημερινά. Οι νέες κλίμακες και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν, προκειμένου να καταστούν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα.



Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος. Ένα καινούργιο όχημα, νεότερης τεχνολογίας, με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και μικρότερη ανάγκη για συντήρηση, έχει σήμερα σχεδόν διπλάσιο τεκμήριο σε σχέση με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο δεκαετίας, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα.



Παρότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου τέλη κυκλοφορίας και χρησιμοποιούν φθηνότερες πηγές ενέργειας, η ισχύουσα νομοθεσία λαμβάνει υπόψη μόνο τον κυβισμό. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι κλίμακες και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου θα αλλάξουν.



Οι αλλαγές στα ακίνητα θα είναι ανάλογες. Σήμερα, το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία και το μέγεθος του ακινήτου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα. Τα παλαιά σπίτια είναι πιο ενεργοβόρα και έχουν μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με τα σύγχρονα, που κατατάσσονται σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία. Οι αλλαγές στα τεκμήρια θα λαμβάνουν υπόψη και τη γεωγραφική θέση των ακινήτων, καθώς η αντικειμενική αξία επηρεάζει το κόστος συντήρησης.



Να σημειωθεί πως εφέτος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα υπαχθούν στη φορολόγηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2023, λόγω αφενός της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων, αφετέρου της εφαρμογήςτου ελάχιστου εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους.

dnews.gr



error: Content is protected !!