Παρατηρήσεις ΚΕΔΕ για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 27 Ιουλίου 2024 fonisalaminas
Τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων που παρέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 76 του νόμου 3852/2010, συζήτησε στο τελευταίο ΔΣ η ΚΕΔΕ.
Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανιδης.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η υποχρεωτικότητα ή μη του Πρότυπου κανονισμού καθώς και στην εγκύκλιο 98 Α.Π.: 8182/26.01.2024 αλλά και στο άρθρο 3 του προσχεδίου του κανονισμού, ορίζει ότι «Αν δεν έχει θεσπισθεί κανονισμός λειτουργίας από το Δημοτικό συμβούλιο, ισχύει ο εν λόγω πρότυπος κανονισμός». Όμως στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι «με την τήρηση των διατάξεων του παρόντος πρότυπου κανονισμού λειτουργίας, το Δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για την περαιτέρω εξειδίκευση του τρόπου λειτουργίας του, να καταρτίζει, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, τον δικό του κανονισμό». Αλλά στην συνέχεια της ίδιας παραγράφου αναφέρει: «Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου που ψηφίζεται από το Δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίγλου που είναι και νομικός και όπως είναι γνωστό: απόλυτος γνώστης των νομικών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, τοποθετήθηκε κατηγορηματικά: Ο πρότυπος κανονισμός είναι Υπουργική Απόφαση και όχι νόμος. Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει δικό του κανονισμό που δεν αντιβαίνει στον νόμο, δεν ισχύει ο πρότυπος του Υπουργείου.
Η συζήτηση που έγινε στην ΚΕΔΕ ήταν μια έκθεση πρώτων παρατηρήσεων καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κυρμανίδης τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ στενά και η αρμόδια επιτροπή δεν συνεδρίασε. Αποφασίστηκε έτσι να ζητηθεί μια παράταση από το Υπουργείο και μέχρι τις 5 Αυγούστου να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ και να συγκεντρώσει όλες τις παρατηρήσεις, έτσι ώστε στο επόμενο ΔΣ 28 Αυγούστου, να βγει ένα τελικό κείμενο γνωμοδότησης.
Ο κ. Κυρμανίδης σημείωσε κατ΄αρχήν ότι το σχέδιο του πρότυπου κανονισμού βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και ανέφερε ορισμένες παρατηρήσεις που συγκέντρωσε από ορισμένους δήμους και τις υπηρεσίες της ΚΕΔΕ:
Στο Άρθρο 10 οι υπηρεσίες της ΚΕΔΕ συνιστούν την δυνατότητα διαβούλευσης για σημαντικά θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Κυρμανίδης εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία, αφού όπως είπε υπάρχει ούτως ή άλλως η δυνατότητα.
Στο άρθρο 4 επισημάνθηκε η ανάγκη να διευκρινιστεί αν η μία δια ζώσης συνεδρίαση μπορεί να είναι ειδική συνεδρίαση.
Στο άρθρο 8 για το δικαίωμα των παρατάξεων να βάζουν θέμα στην Ημερήσια διάταξη εκφράστηκε διαφωνία όπως και στην παρ 5 για την υποχρεωτική συζήτηση με αίτημα των πολιτών.
Για την Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας έξι φορές το χρόνο κρίθηκε υπερβολική και προτάθηκε να γίνουν 3 ή 4.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Κωνσταντέλλος και ενημέρωσε για τις δικές του παρατηρήσεις:
Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να βάλει και ένα πολιτικό στίγμα στις παρατηρήσεις της.
Σημείωσε καταρχήν όπως το αναφέρουμε και πιο πάνω την αντίφαση στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ότι μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίζει το δικό του κανονισμό, αλλά δεν μπορεί να αντιβαίνει στον πρότυπο κανονισμό του Υπουργείου.
Για το άρθρο 3 παράγραφος 7 όπου αναφέρεται στην απαγόρευση αποφάσεων ένα μήνα πριν τις εκλογές, σημείωσε ότι έτσι οι δήμοι κλείνουν μέχρι την παραλαβή από την νέα δημοτική αρχή και πρότεινε να επιτραπούν οι λειτουργικές αποφάσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι.
Για το άρθρα 4 παρ 1 σημείωσε ότι καταργείται η δια περιφοράς συνεδρίαση, ενώ η διαδικασία
της μικτής συνεδρίασης δεν αναφέρεται στον κανονισμό.
Για το άρθρο 5 παράγραφος 1 σημείωσε ότι βρίσκεται σε αντίφαση με το άρθρο 8, όπου αναφέρει ότι τα θέματα που συζητιούνται κατόπιν αίτησης του 1/3 των μελών του ΔΣ είναι αποκλειστικά θέματα συζήτησης και μετά λέει ότι ο πρόεδρος μπορεί να βάλει κι άλλα θέματα.
Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 όπου αναφέρει ότι ο πρόεδρος κοινοποιεί στους επικεφαλής την Η/Δ
τρεις μέρες πριν την έκδοση της πρόσκλησης, εξέφρασε την αντίθεσή του.
Στο άρθρο 8 παράγραφος πρότεινε αντί για 25 υπογραφές να υπάρξει πρόβλεψη για το 0,5% του πληθυσμού.
Στο άρθρο 8 παράγραφος 6 πρότεινε να αφαιρεθεί η δυνατότητα επαναφοράς θεμάτων από το 1/3 των μελών του ΔΣ.
Στο άρθρο 11 παράγραφος 2 σημείωσε ότι δεν αναφέρεται πουθενά η διαδικασία, ενώ στο προηγούμενο πρότυπο είχε μέσα ρητή διάταξη.
Στο άρθρο 11 παράγραφος πέντε όπου ορίζεται 5 λεπτά χρόνο ομιλίας για το δήμαρχο, υποστήριξε ότι πρέπει να αφαιρεθεί το όριο του δημάρχου για να μπορεί να απαντήσει ολοκληρωμένα στις ερωτήσεις.
Στο άρθρο 11 ζήτησε να αντικατασταθεί η λέξη «απομακρύνεται» με το «παρεκκλίνει»
Στο άρθρο 10 παράγραφος 8 πρότεινε η αποβολή να γίνεται με απόφαση 3/5 του δημοτικού συμβουλίου.
Στο άρθρο 11 παράγραφος 11 σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συνοπτικά πρακτικά στα ΔΣ.
Στο άρθρο 15 παράγραφος 3 σημείωσε ότι θα χρειάζεται ένα έξτρα δημοτικό συμβούλιο για να απαντάει στις ερωτήσεις πολιτών εντός 30 ήμερων.
Στο άρθρο 16 παράγραφος 6 δεν διευκρινίζει τι σημαίνει «στενό δεσμό» για την σύνδεση θέματος με δημοτικό σύμβουλο.
Και τέλος σημείωσε ότι στο άρθρο 16 παράγραφος 9 λείπει η λέξη «εκπίπτει»
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Αλέξης Καστρινός Δήμαρχος Πηνειού, ο οποίος ξεκινώντας είπε ότι ο πρότυπος κανονισμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά ισχύει μόνο όταν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ψηφίσει δικό του και εστίασε στις αρμοδιότητες του προέδρου υποστηρίζοντας ότι εκείνος πρέπει να μπορεί να αποβάλει κάποιον ταραξία, ενώ δεν συμφώνησε στην διάταξη όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να ενημερώνει τους επικεφαλής για την Η/Δ τρεις ημέρες πριν.
Τέλος τον λόγο πήρε ο κ. Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού ο οποίο διαφώνησε με την πρόβλεψη των ερωτήσεων από την αντιπολίτευση αφού όπως είπε υπάρχει η λογοδοσία, ενώ υποστήριξε την διατήρηση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να βάζει θέματα στο ΔΣ.
Να θυμίσουμε ότι το myota.gr έχει φτιάξει πολύ πιο καινοτόμο και σύγχρονο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Μάρτιο, που τον έχει αναρτήσει με την φιλοσοφία και την δομή hyperlink στην πλατφόρμα e-ds. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο με κωδικούς και username testuser.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καινοτόμα πλατφόρμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου πατήστε εδώ.
myota.gr