Απάντηση στο ΜΚΕ Ερωτήσεις / 6091 – Απαράδεκτες αυξήσεις από και προς τη Σαλαμίνα και εφαρμογή  Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) για μόνιμους κατοίκους και  εργαζόμενους. (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) Απάντηση στο ΜΚΕ Ερωτήσεις / 6091 – Απαράδεκτες αυξήσεις από και προς τη Σαλαμίνα και εφαρμογή  Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) για μόνιμους κατοίκους και  εργαζόμενους. (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 6091/26-07-2024 Ερώτησης της Βουλευτή κας Σ.-Χ. Ασημακοπούλου». Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση, γνωρίζεται ότι με το... Απάντηση στο ΜΚΕ Ερωτήσεις / 6091 – Απαράδεκτες αυξήσεις από και προς τη Σαλαμίνα και εφαρμογή  Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) για μόνιμους κατοίκους και  εργαζόμενους. (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 6091/26-07-2024 Ερώτησης της Βουλευτή κας Σ.-Χ. Ασημακοπούλου».

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση, γνωρίζεται ότι με το άρθρο 8 της κοινής υπουργικής απόφασης 4796/2018 (Β’ 6124), προβλέπεται ότι «[…] ο κατάλογος με τους δικαιούχους Α.ΝΗ.ΚΟ., οι οποίοι πραγματοποίησαν ταξίδι, διαβιβάζεται από την εκάστοτε ακτοπλοϊκή εταιρεία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Τμήμα Β΄ Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α., η οποία ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μέσα από το διαδικτυακό τόπο https://metaforikoisodynamo.gr .» Συνεπώς, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υ.ΝΑ.Ν.Π. ενημερώνεται για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μόνο μέσω των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.).



Επισημαίνεται ότι για το νησί της Σαλαμίνας οι ναυτιλιακές εταιρείες που πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν υποβάλλουν ηλεκτρονικά αρχεία εκδοθέντων εισιτηρίων επιβατών στο Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α. , καθώς δεν προβλέπεται σχετική υποχρέωση στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Για την επίλυση του ζητήματος προωθείται σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τα Ηλεκτρονικά Συστήματα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.) στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται και οι γραμμές της Σαλαμίνας. Το εν λόγω π.δ. τελούσε σε διαβούλευση με αρμόδιους φορείς και συναρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι, κατά την επεξεργασία του, λήφθηκε υπόψη το υπό αναμόρφωση νομικό πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος του ναυτικού πράκτορα καθώς και το νέο νομικό πλαίσιο καταγραφής επιβαινόντων, που τέθηκε σε ισχύ από 19-12-2023, λόγω λήξης της μεταβατικής περιόδου που είχε τεθεί, κατόπιν της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2017/2109 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2017 και του π.δ.102/2019 (Α’ 182).





Πέραν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του ν. 2932/2001 (Α΄145), όπως κωδικοποιήθηκε με τον ν. 4948/2022 (Α΄ 125), από 1η Νοεμβρίου 2002 εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, με σκοπό την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3577/1992 του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 (L 364).
Σε συμμόρφωση με το ως άνω θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3323.1/02/08/21-03-2008 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 530), δεν υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση σε συνδέσεις λιμένων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια – προϋποθέσεις απελευθέρωσης των ναύλων, όπως ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών και ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων εταιρειών. Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 2252.2-4/74293/24-10-2023 εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτι κής Πολιτικής (ΑΔΑ: Ψ2ΣΔ4653ΠΩ-Μ7Ν) έχουν καθοριστεί οι συνδέσεις λιμένων, για τις οποίες πληρούνται οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης των ναύλων και συνεπώς δεν υφίσταται για αυτές ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση. Στις συνδέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι συνδέσεις της νήσου Σαλαμίνας με το Πέραμα.



Ωστόσο, δυνάμει της παρ. 11 της υπ’ αριθμ. 3323.1/01/05/26-05-2005 Κοινής Απόφασης Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας – Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 718), παρέχεται το δικαίωμα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες να χορηγούν πάσης φύσεως εμπορικές εκπτώσεις επί των ναύλων επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων σε όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας. Το ποσοστό δε της έκπτωσης καθορίζεται ελεύθερα από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, στο πλαίσιο του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού.



Στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δώσει οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές της Επικράτειας προκειμένου να διενεργούν ελέγχους σε επιβατηγά (Ε/Γ) και επιβατηγά – οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοία για την εφαρμογή της υποχρέωσης ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής για τις μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων στις απελευθερωμένες γραμμές. Ενδεικτικά αναφέρεται η εντατικοποίηση των ελέγχων, κατά το χρονικό διάστημα από 07-06-2024 μέχρι και την 28-07-2024, όπου έχουν πραγματοποιηθεί 2.566 έλεγχοι σε πλοία της ακτοπλοΐας και έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σε 31 περιπτώσεις, για τις οποίες διαπιστώθηκαν αντικανονικότητες.



Τέλος, ως προς την τιμολόγηση των ηλεκτρικών Ι.Χ. οχημάτων, σημειώνεται ότι από 27-05-2024 η «Κοινοπραξία Επιβατηγών-Οχηματαγωγών Σαλαμίνος» έχει ενημερώσει, ως όφειλε, την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων μεταφοράς ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο της ελεύθερης εμπορικής πολιτικής της, καθώς μέχρι πρόσφατα τα ηλεκτρικά οχήματα χρεώνονταν με ναύλο αντίστοιχο του δίτροχου μοτοποδηλάτου, αν και ο χώρος που καταλάμβαναν συχνά ήταν μεγαλύτερος από αυτόν ενός μικρού συμβατικού Ι.Χ.. Για την αντιμετώπιση του θέματος η Κοινοπραξία καθόρισε ναύλο μεταφοράς ηλεκτρικών οχημάτων που κυμαίνεται μεταξύ αυτού του μοτοποδηλάτου και του μικρού Ι.Χ.Ε. οχήματος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

error: Content is protected !!