Ρεύμα: Ενεργοποιείται η αλλαγή παρόχου με ένα «κλικ» – Πρεμιέρα με web εφαρμογή
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 11 Σεπτεμβρίου 2024 fonisalaminas
Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν εκτός απροόπτου από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας τα αποκαλυπτήρια του ψηφιακού εργαλείου αλλαγής προμηθευτή ρεύματος, όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στην εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ, σε πρώτη φάση το εργαλείο θα παρασχεθεί σε μορφή web εφαρμογής. Πολύ άμεσα –ακόμη και μέσα σε 10 ημέρες– θα ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, αξιοποιώντας το εργαλείο οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν πάροχο, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να δώσουν έγκριση στην εταιρεία να αντλήσει άπαξ από το «ψηφιακό πορτοφόλι» τους όσα προσωπικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σύναψη του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται χωρίς να χρειάζεται να αποστείλουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό.
Επομένως, αν κάποιος θέλει να αλλάξει προμηθευτή, απλώς θα επικοινωνεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία για να συμφωνήσει στο τιμολόγιο στο οποίο πρόκειται να συμβληθεί. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει μία ειδοποίηση στο «ψηφιακό πορτοφόλι», με την οποία θα ενημερώνεται για τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συμβόλαιο και τα οποία χρειάζεται να αντλήσει η εταιρεία. Η συναίνεση του καταναλωτή θα έχει τον ρόλο και ψηφιακής υπογραφής, κάτι που σημαίνει πως πατώντας το σχετικό κλικ θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία.
Τα δυναμικά τιμολόγια
Η απλοποίηση της αλλαγής παρόχου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η κινητικότητα στη λιανική ρεύματος, καθώς πλέον η μετακίνηση σε νέο προμηθευτή θα μπορεί να γίνει χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παπαστεργίου, η μέγιστη ωφέλεια θα προκύψει με την ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, χάρις στα οποία ο καταναλωτής θα επωφελείται πιο άμεσα, αλλάζοντας εταιρεία.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκονται στα σκαριά μια σειρά από έξυπνα συστήματα στην ενέργεια, τα απόβλητα και τα ύδατα, τα οποία θα αποτελέσουν εργαλεία στους καταναλωτές και θα δίνουν λύσεις.
Ανέφερε σαν παράδειγμα τον ρόλο της τεχνολογίας στην ενίσχυση της διαφάνειας ως προς τη χρέωση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος, θέμα το οποίο είχε απασχολήσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επί της θητείας του ως προέδρου, διαπιστώνοντας στην πορεία ότι η ΡΑΑΕΥ είχε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, αναπτύσσοντας ένα σχετικό πληροφοριακό σύστημα.
Ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι με βάση το παλιότερο σύστημα, οι Δήμοι έφτιαχναν ένα αρχείο με τα έσοδα που υπολόγιζαν πως έπρεπε να εισπράξουν, το απέστελλαν στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος στη συνέχεια το μεταβίβαζε στις εταιρείες ενέργειας.
Τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος
Η συνέπεια ήταν να μην είναι ξεκάθαρο τι οι εταιρείες ενέργειας χρέωναν στους πολίτες, τι εισέπρατταν και τι απέδιδαν στους Δήμους. Υπήρχαν περιπτώσεις, όπου οι χρεώσεις ενός προμηθευτή σε κάποιο Δήμο ήταν διπλάσιες από τα ποσά που κανονικά αντιστοιχούσαν στα δημοτικά τέλη. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η ΚΕΔΕ απευθύνθηκε στη ΡΑΑΕΥ για την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας.
«Το εντυπωσιακό ήταν πως η Ρυθμιστική Αρχή είχε σχεδόν έτοιμο ένα ανάλογο ψηφιακό εργαλείο. Ξεκινήσαμε ώστε να το κάνουμε ακόμη πιο διαδραστικό, ώστε π.χ. να ξέρουν οι Δήμοι τι πραγματικά έχουν εισπράξει. Πλέον το έργο έχει ωριμάσει, έχει εξειδικευτεί και πολύ σύντομα θα το δώσουμε ως υπουργείο στην τοπική αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ένας ακόμη κλάδος όπου η ψηφιοποίηση θα παράσχει οφέλη είναι η διαχείριση των υδάτων, με την προσθήκη συσκευών αναγνώρισης πάνω στα «ρολόγια» του νερού, ώστε μέσω εφαρμογής οι πολίτες να βλέπουν τις καταναλώσεις τους και να μπορούν να καθορίζουν όρια. Έτσι, αν π.χ. λείπουν διακοπές, θα μπορούν να διαπιστώσουν πως υπάρχει κάποια διαρροή.
Σημείωσε πως οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν μόνη την αρχή των πρωτοβουλιών που δρομολογεί το υπουργείο, το οποίο αναπτύσσει έργα πληροφορικής 3,5 δισ., πολλά από τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον.
«Στη ΔΕΘ υπογράψαμε δύο από τις συμβάσεις για την απόκτηση 15 μικροδορυφόρων, που έμμεσα και άμεσα έχουν να κάνουν και με τα ύδατα, όπως για έλεγχο των νερών και τη διάβρωση ακτών. Οπότε πεδίο δόξης λαμπρόν», κατέληξε.
insider.gr