Ακριβότερα θα πληρώνουμε τα πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια – Τι αλλάζει από το τέλος του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 Σεπτεμβρίου 2024 fonisalaminas
Ακριβότερα έως και 15 λεπτά θα πληρώνουν οι καταναλωτές τα πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια από τον Δεκέμβριο του 2025 καθώς τίθεται σε εφαρμογή, μετά από καθυστέρηση δύο ετών, το ο σύστημα επιστροφής – εγγύησης (Deposit Return Scheme – DRS). Στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκό πλαίσιο, να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και επανάχρησης και να μειωθεί ο όγκος των συσκευασιών μιας χρήσης.
Με το νέο σύστημα, ο καταναλωτής θα πληρώνει ένα πρόσθετο αντίτιμο το οποίο ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε μία συσκευασία ποτών από αλουμίνιο και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα (και έως 3 λίτρα). Από την ρύθμιση εξαιρούνται τα γυάλινα μπουκάλια ενώ, προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμο, προβλέπεται η ανάπτυξη 15.000 νέων σημείων (σε σούπερ μάρκετ και χώρους συνάθροισης κοινού) όπου οι πολίτες θα επιστρέφουν τις φιάλες.
Η λογική της παρέμβασης είναι ο καταναλωτής να πληρώνει ένα πρόσθετο αντίτιμο ως εγγύηση κατά την αγορά του προϊόντος, το οποίο θα του αποδίδεται με τη μορφή κουπονιού με την επιστροφή της άδειας συσκευασίας σε συγκεκριμένα σημεία.
Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα πληρώνουν από το τέλος της φετινής χρονιάς ακριβότερα για να αγοράσουν μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, μπύρες και άλλα ποτά και ροφήματα που πωλούνται σε συσκευασίες με πλαστικό ή αλουμίνιο.
Το σύστημα επιστροφής εγγύησης εφαρμόζεται με καθυστέρηση καθώς η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2022. Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο είχε θεωρηθεί πολύπλοκο από την αγορά, η οποία είχε επισημάνει τα μειονεκτήματα που παρουσίαζε η ανάπτυξη περισσότερων του ενός συστήματος DRS. Πλέον, για την απλοποίηση της εφαρμογής του συστήματος επιστροφής εγγύησης και για την μείωση του κινδύνου σύγχυσης των καταναλωτών ορίζεται ότι η εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης γίνεται μέσω ενός ενιαίου Σ.Σ.Ε.Δ. πανελλαδικής εμβέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο θέτει ως υποχρέωση τη μείωση της κατανάλωσης υλικών συσκευασίας κατά 30% μέχρι το 2024 (με έτος βάσης το 2022) και τουλάχιστον 60% μέχρι το 2026 κάτι που σχεδιάζεται να επιτευχθεί μέσω α) εισφοράς (4 λεπτών + ΦΠΑ) στα προϊόντα αυτά και β) υποχρεωτικής διάθεσης εναλλακτικών προϊόντων μίας χρήσης στην αγορά.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα απορρίμματα συσκευασιών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% τα τελευταία 10 έτη στην Ε.Ε. και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19% ακόμη έως το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, στην περίπτωση των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών προβλέπεται αύξηση ακόμη και κατά 46% μέχρι και το 2030.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αποβλήτων, το οποίο παραμένει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
insider.gr