Ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Οι ποινές Ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Οι ποινές
Αυξητική τάση συνεχίζουν και έχουν τα τροχαία που σημειώνονται με ηλεκτρικά πατίνια, με ειδικούς να εξηγούν στο eleftherostypos.gr πως οι μετακινήσεις με οχήματα μικροκινητικότητας πρέπει... Ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Οι ποινές

Αυξητική τάση συνεχίζουν και έχουν τα τροχαία που σημειώνονται με ηλεκτρικά πατίνια, με ειδικούς να εξηγούν στο eleftherostypos.gr πως οι μετακινήσεις με οχήματα μικροκινητικότητας πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.



Τα ηλεκτρικά πατίνια και γενικά τα «πράσινα» μέσα που τείνουν να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ναι μεν έχουν πολλαπλά οφέλη ειδικά μέσα στις πόλεις – καθώς μπορεί να αποφευχθεί η χρήση του αυτοκινήτου, η κίνηση κ.ο.κ. – ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα που σε πολλές των περιπτώσεων να καταλήξουν μοιραία δεδομένου ότι ο χρήστης κινείται επί της ουσίας ως πεζός.

Τι προβλέπει όμως η νομοθεσία; Για το σύνολο των οχημάτων μικροκινητικότητας ορίζεται ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.



Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Σε οδηγό ΕΠΗΟ, ο οποίος υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα το πρόστιμο θα πηγαίνει στα 100 ευρώ και για όποιον το θέτει σε κυκλοφορία στα 200 ευρώ, ενώ όποιος κυκλοφορεί με αντίστοιχο όχημα σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ /ωρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία



Πιο συγκεκριμένα, το 2021, με το νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του ΚΟΚ και εισήχθη ένας νέος όρος για κατηγορία οχήματος, τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία.

Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, την κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δε συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ.



Ειδικότερα:

-Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο χρήστης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.

-Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Έτσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.



-Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.

-Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.

-Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγηση τους σε άτομα άνω των 12 ετών.

-Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.

-Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.

-Την νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.

-Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.

-Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.

-Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.

-Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!