MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» το υπουργείο Οικονομικών, τα πρόστιμα φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ εκδόθηκαν... MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» το υπουργείο Οικονομικών, τα πρόστιμα φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης. Σε ποιες περιοχές έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες, πού επιβλήθηκαν τα υψηλότερα πρόστιμα και πού μπήκε λουκέτο

Σωρεία ελέγχων σε εκατοντάδες παραλίες όλης της χώρας πραγματοποίησαν το φετινό καλοκαίρι τα αρμόδια κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών, με τη συνδρομή των κατά τόπους δήμων και της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν καταγγελιών που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast, την οποία έχουν «κατεβάσει» στα κινητά τους τηλέφωνα 110.000 πολίτες.  



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» το υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότερες από 600 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, οδήγησαν σε πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ και στην έκδοση 55 διαταγών σφράγισης.

Ειδικότερα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν πάνωαπό 25.000 έλεγχοι καταγγελιών από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών, είτε με αυτοψίες είτε μέσω της χρήσης δορυφορικών εικόνων ή με πτήσεις drones. Σύμφωνα με το υπουργείο, απομένει ένας μικρός αριθμός έγκυρων καταγγελιών (σ.σ. οι οποίες όντως αφορούν παραλίες με παραχωρήσεις) που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και αυτό αναμένεται να συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα.



MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού-1

Οι πρωταθλητές των προστίμων

Εως τα τέλη του φετινού Αυγούστου, από τις 20.500 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε 630 παραλίες, διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις, εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Οι περιοχές όπου επιβλήθηκαν τα υψηλότερα πρόστιμα, ήταν η Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο

Μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τον Αύγουστο, οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί το 50% επί του συνόλουτων αυτοψιών του έτους. Εγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα



Καταγγελίες για… βουνά και πεδιάδες

Δεν ευσταθούσαν όμως όλες οι καταγγελίες καθώς 7.500 περιπτώσεις ήταν άνευ αντικειμένου και κρίθηκαν απορριπτέες, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Υπήρξαν για παράδειγμα καταγγελίες για μη παραθαλάσσιες περιοχές, βουνά, πεδιάδες, χωριά, πόλεις και… πλατείες. Υπήρξαν επίσης και καταγγελίες για παραλίες όπου δεν υπήρχε ενεργή παραχώρηση, όπως και για επιχειρήσεις που πράγματι είχαν ενεργή παραχώρηση, όμως δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. 



Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν στην «Κ» πως από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, «ένα ποσοστό άνω του 60% αφορά πολλαπλή αναφορά συγκεκριμένων πιθανώνπαραβάσεων. Εχει επίσης εντοπιστεί ότι κυρίως στις ανώνυμες καταγγελίες η πολλαπλότητα αυτών αφορά επαναλαμβανόμενη χρονικά καταγγελία, άρα πιθανότατα αντιστοιχεί στην ίδια παράβαση».

Σημειώνεται πως στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν ήταν ανώνυμες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 11,8% των καταγγελιών που έχουν ελεγχθεί ήταν επώνυμες.

Ο χάρτης των καταγγελιών 

MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού-2

Ως προς τις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Χαλκιδική. Μάλιστα, από τις συνολικά 4.700 καταγγελίες που εξετάστηκαν, οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες για τις οποίες έγιναν καταγγελίες. 

Ακολουθεί η Ανατολική Αττική όπου εξετάστηκαν περισσότερες από 2.000 χιλιάδες καταγγελίες, οι 305 εκ των οποίων ήταν επώνυμες. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 32 παραλίες, ενώ εξετάστηκε το 85% των παραλιών για τις οποίες υποβλήθηκαν οι καταγγελίες. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στην περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. 



Σε ό,τι αφορά τις περισσότερες από 1.000 καταγγελίες που εξετάστηκαν στις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε ΜύκονοΠάροΘήρα, Νάξο, Τήνο και Ανδρο σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους. 

Στη Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατομμυρίου ευρώ. 

Περίπου αντίστοιχος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που επίσης εξετάστηκαν σε Πρέβεζα και Δωδεκάνησα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, μόνο στη Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατομμυρίου ευρώ

Στη Μεσσηνία διενεργήθηκαν αυτοψίες σε συνολικά 14 παραλίες για τις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες, ενώ εκδόθηκαν και εντολές σφράγισης. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες για τις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες. 

Τη λίστα με τις δέκα περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες καταγγελίες, συμπληρώνει η Καβάλα, όπου διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο), για τις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες, αλλά και τα Χανιά όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 11 παραλίες για τις οποίες υποβλήθηκαν 375 καταγγελίες. 

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, τη Δυτική Αττική και τις Νήσους Αργοσαρωνικού, διενεργήθηκαν αυτοψίες σε παραλίες για τις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στην Υδρα, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με τη χρήση drones. 

MyCoast, δορυφόροι και drones επιτάχυναν τους ελέγχους

Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η εικόνα στις παραλίες φέτος ήταν πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε το νέο νομικό πλαίσιο που καθιέρωσε τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και αυστηροποίησε τα πρόστιμα και τις ποινές για τους παραβάτες. Οφείλεται επίσης στην εφαρμογή MyCoast και στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία (χρήση δορυφορικών εικόνων και drones) που επιτάχυναν τους ελέγχους και μας βοήθησαν στο να εντοπίζουμε ευκολότερα τις εστίες παραβατικότητας. Είχαμε πει ότι θα μπει τάξη στις παραλίες και το κάναμε πράξη με συμμάχους μας τους πολίτες και την πλειονότητα των επιχειρηματιών που κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Θαλάσσια κρεβάτια… τέλος 

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ως ενδεικτική της χρησιμότητας της εφαρμογής MyCoast την περίπτωση της σφράγισης της επιχείρησης στο Θυμάρι. «Πήγαμε εκεί κατόπιν δεκάδων καταγγελιών που δεχθήκαμε. Στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα επανασφράγιση επιχείρησης και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία, όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό». Υπενθυμίζεται πως έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε το αρμόδιο κλιμάκιο στη συγκεκριμένη παραλία, διαπιστώθηκε πως το beach bar που βρίσκεται εκεί, λειτουργούσε με άδεια καντίνας. Οι ελεγκτές είδαν επίσης πως πάνω από μισό στρέμμα ελεύθερης παραλίας είχε καταληφθεί από περίπου 77 σετ με ξαπλώστρες χωρίς καμία άδεια. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 220.000 ευρώ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του beach bar στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, το οποίο έγινε γνωστό για τα παράνομα θαλάσσια κρεβάτια του. Στην επιχείρηση μπήκε λουκέτο τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από καταγγελίες πολιτών στο MyCoast και την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου. 

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Μύρτο Κεφαλλονιάς. «Είχαμε 30 καταγγελίες και εκεί επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της αντιπολίτευσης του Δήμου Σάμης, στην επιχείρηση στη συγκεκριμένη παραλία, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.565.672 ευρώ από την Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας και πρόστιμο και σφράγιση από την ΑΑΔΕ των υπηρεσιών (καντίνα – ξαπλώστρες) για τη μη έκδοση τουλάχιστον 144 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για ενοικίαση ομπρελών. 

Ενδεικτική είναι επίσης η περίπτωση του beach bar στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, το οποίο έγινε γνωστό για τα παράνομα θαλάσσια κρεβάτια του. Στην επιχείρηση μπήκε λουκέτο τον περασμένο Ιούνιο, καθώς δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν ότι η λειτουργία του καταστήματος είναι νόμιμη. Η υπόθεση είχε καταγγελθεί από πολίτες στο MyCoast και την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου. 

Εβαλε πλάτη το κίνημα της πετσέτας 

Αντίστοιχα, οι άνθρωποι του υπουργείου Οικονομικών κρίνουν πως και «στην Πάρο, από όπου ξεκίνησε το κίνημα της πετσέτας, η συνολική εικόνα φέτος είναι εντυπωσιακά πιο καλή σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος ο δήμαρχος μαζί με το κίνημα έβαλε πλάτη και συνέβαλε στη διαφύλαξη των παραλιών».

athimerini.gr

error: Content is protected !!