Απειλή προστίμου 2.500 ευρώ σε υπεύθυνους δημοσίων φορέων Απειλή προστίμου 2.500 ευρώ σε υπεύθυνους δημοσίων φορέων
Χρηματικές ποινές από 2.500 ευρώ θα αντιμετωπίζουν στο εξής οι υπεύθυνοι των φορέων του Δημοσίου που θα καθυστερούν να διαβιβάσουν ή θα διαβιβάζουν λανθασμένα... Απειλή προστίμου 2.500 ευρώ σε υπεύθυνους δημοσίων φορέων

Χρηματικές ποινές από 2.500 ευρώ θα αντιμετωπίζουν στο εξής οι υπεύθυνοι των φορέων του Δημοσίου που θα καθυστερούν να διαβιβάσουν ή θα διαβιβάζουν λανθασμένα στοιχεία για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται πλέον σε καθορισμένες ημερομηνίες, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου κάθε έτους, με κίνητρα για τους φορολογουμένους που θα σπεύδουν απ’ την αρχή της περιόδου.



«Για πρώτη φορά το κράτος σταματάει να ζητάει μόνο από τους πολίτες, αλλά ζητάει και από τον εαυτό του», είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλεφθεί αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους από το 2025.



Η λογοδοσία που καθιερώνεται με τη νέα αυτή διάταξη και φτάνει μέχρι και το επίπεδο του διοικητή της ΑΑΔΕ, είναι στις προτεραιότητες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου. Αλλωστε, υψηλόβαθμες θέσεις σε ΔΕΚΟ, ΕΦΚΑ και αλλού καταλαμβάνονται σταδιακά από καλοπληρωμένα στελέχη, προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς υπάρχουν οι αντίστοιχες απαιτήσεις, όπως διαμηνύει το περιβάλλον του υπουργού. Σε συνδυασμό με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για τις δηλώσεις, ο υπουργός ευελπιστεί, προφανώς, ότι θα εκλείψουν τα φαινόμενα διαμαρτυριών των λογιστών και αιτημάτων για αναβολές προθεσμιών, με το επιχείρημα ότι το Δημόσιο καθυστέρησε την ανάρτηση των στοιχείων των φορολογουμένων, όπως το περασμένο καλοκαίρι. Απ’ την πλευρά του, το Οικονομικό Επιμελητήριο δήλωσε χθες δικαιωμένο.

Απειλή προστίμου 2.500 ευρώ σε υπεύθυνους δημοσίων φορέων-1

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο, που παρουσίασαν, επίσης, οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.



1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Για όσους πληρώσουν τον φόρο τους εφάπαξ έως 31 Ιουλίου θα προβλέπεται έκπτωση:

• 4% για όσους θα υποβάλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

• 3% για όσους θα υποβάλουν από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

• 2% για όσους θα υποβάλουν 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.



Επιπλέον, μονιμοποιείται η υποβολή του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ποινές, θα συσταθεί στην ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων. Ευθυνόμενα πρόσωπα είναι οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας, που υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους.



Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Τέλος, σε περίπτωση καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον διοικητή της ΑΑΔΕ.

2. Τα φιλοδωρήματα θα είναι αφορολόγητα για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια θα προστίθενται στο εισόδημα του φορολογουμένου και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Ασφαλιστικές εισφορές δεν θα επιβάλλονται για κανένα ύψος φιλοδωρήματος. Θα προβλεφθεί και αντικαταχρηστική διάταξη για τους εργοδότες που θα σκεφθούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς, δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: θα επιβληθεί εισφορά 22% επί της μείωσης. Εννοείται ότι τα παραπάνω αφορούν φιλοδωρήματα που δίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές.

3. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ξεκινάει από τα εισοδήματα του 2024 και αφορά και τους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!