ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΔ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΔ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής συμμετείχε σε επιμορφωτική συνάντηση στελεχών ΟΤΑ και ΟΤΔ που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 14 & 15... ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΔ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής συμμετείχε σε επιμορφωτική συνάντηση στελεχών ΟΤΑ και ΟΤΔ που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 14 & 15 Οκτωβρίου 2024.

Τριάντα πέντε στελέχη από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. και το Δίκτυο Νήσων Αττικής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τέσσερα προγράμματα που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης των περιοχών επέμβασής τους.

Συγκεκριμένα για τα:

Περιγραφή: ▪️Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027: Αποτελεί το βασικό κείμενο πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομές και των αγροτικών περιοχών της χώρας μας.

Μέσω των παρεμβάσεών του επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, καθώς και το σύνολο του αγρο-διατροφικού τομέα, που α) εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο γεωργικό εισόδημα στον παραγωγό και β) είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις – προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος της γεωργίας, παρέχοντας παράλληλα στον καταναλωτή ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Σηματοδοτεί δε, σε συνέργεια με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.



Κύριος στόχος του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 είναι η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων, με τη διασφάλιση βιώσιμων αγροτικών εισοδημάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και με την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περιγραφή: ▪️Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021 – 2027: Στοχεύει τόσο στην ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων, όσο και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, έχοντας ως βασικό εργαλείο υποστήριξης την Τοπική Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ). Για την επίτευξη των ανωτέρω χρειάζεται να δοθεί σημασία α) στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων, β) στον εντοπισμό και στην προσπάθεια εξάλειψης των αδυναμιών των παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων, γ) στις ευκαιρίες ανάπτυξης των τελευταίων και δ) στις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος.



Περιγραφή: ▪️Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 – Realty Manager Ανατολικής Πελοποννήσου: Η πράξη αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής ακινήτων πλήρους λειτουργικότητας για τους εμπλεκόμενους ΟΤΑ, με άμεσα οφέλη α) την εξοικονόμηση ανθρωποωρών κατά την ηλεκτρονική αναζήτηση ενός ακινήτου σε σχέση με την αντίστοιχη σε φυσικό φάκελο και β) ο εξορθολογισμός της διαχείρισης από τη διοίκηση, εξοικονομώντας πόρους από εσφαλμένη εικόνα ή ελλιπή πληροφόρηση, καθιστώντας ταυτόχρονα πιο πιθανή την αξιοποίηση αυτών, αφού θα εξυπηρετηθούν οι οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών – επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εν γένει της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων.



Περιγραφή: ▪️Ενεργειακές Κοινότητες: Βασικοί σκοποί του προγράμματος η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξής τους, όπως η ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό εθνικό, συμβάλλοντας στη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ενισχύοντας την εθνική οικονομία.



Τα προγράμματα όπου εστιάζει, για τα επόμενα χρόνια, το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι το ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 και το ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν πιο επιτυχή και υψηλά αποτελέσματα. Ειδικότερα όσον αφορά στο δεύτερο, έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας, Θάλασσας & Υδατοκαλλιέργειας 2021 -2027 για την αλιευτική ζώνη 09 Νήσων Αττικής – ΝΑ Πελοποννήσου, με το συνεργατικό σχήμα να έχει ως επικεφαλής εταίρο το Δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και σχετική παρουσίαση των στρατηγικών στόχων και των απαραίτητων για την επίτευξή τους ενεργειών.



Εκ μέρους του Δικτύου, στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Χριστίνα Καλαθά – διευθύντρια αναπτυξιακών προγραμμάτων και συντονίστρια του προγράμματος LEADER, η κ. Κατερίνα Φωτάκη – Προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας και τα στελέχη διαχείρισης κυρίες Βάσω Χασακή – οικονομολόγος και Μαρία Σκορδέλη – πολιτικός μηχανικός.

error: Content is protected !!