«Νίκησαν» τον φορολογικό έλεγχο ένας στους τρεις φορολογούμενοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 27 Δεκεμβρίου 2024 fonisalaminas
Από τις 5.420 προσφυγές που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στις 1.668 ακυρώθηκαν οι Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου. Από το 2013 έχουν δικαιωθεί συνολικά 22.241 φορολογούμενοι.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό των φορολογικών ελέγχων που ακυρώνονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου προσφεύγουν οι ελεγχόμενοι, οι οποίοι θεωρούν πως αδικήθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Όπως έχει αποκαλύψει το BD, στα σχέδια της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται πλάνο βελτιώσεων των φορολογικών ελέγχων και γενικά της διαχείρισης των υποθέσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να περιοριστούν οι απορριπτικές αποφάσεις από τη ΔΕΔ, αλλά και, συγχρόνως, να μειωθούν οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
Τα στοιχεία δείχνουν πως ένας στους τρεις φορολογούμενους που προσφεύγουν στη ΔΕΔ κερδίζουν την υπόθεση, η οποία επιστρέφει στη ΔΟΥ ή στο Ελεγκτικό Κέντρο και διαγράφονται στο σύνολο ή εν μέρει οι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Οι Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, που στέλνονται από τις φορολογικές υπηρεσίες στους υπόχρεους, καλύπτουν πλήθος συναλλαγών, όπως φόρους εισοδήματος, φόρους ακινήτων, υποθέσεις χρηματικών δωρεών, γονικών παροχών, διαχείρισης αναδρομικών αποδοχών μισθωτών (και κυρίως) συνταξιούχων, πρόστιμα για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και, φυσικά, υποθέσεις φορολογικών ελέγχων, με αιχμή το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών.
Οι περισσότεροι εξ αυτών, προσφεύγουν στη ΔΕΔ για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή προσβλέπουν σε δικαίωση από το «δικαστήριο» της ΑΑΔΕ και δεύτερον, επειδή, αν δεν προηγηθεί η προσφυγή στη ΔΕΔ, δεν μπορούν να καταφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και οριστικοποιείται το πρόστιμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2024 εκδικάστηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών 5.420 προσφυγές. Ο αριθμός των αποφάσεων που κάνουν δεκτή την προσφυγή (εν μέρει ή εν όλω) ανήλθε σε 1.668 ή στο 31,1%.
Οι προσφυγές που απορρίφθηκαν είτε άμεσα, είτε σιωπηρώς, ή παραιτήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, ήταν πολύ περισσότερες, ήτοι 3.732 και ανήλθαν στο 68,9% επί του συνόλου των εκδικαζόμενων υποθέσεων.
Συνολικά, από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, ως ένα πρωτοβάθμιο φορολογικό δικαστήριο, έχει εκδικάσει 89.839 προσφυγές φορολογουμένων, από τους οποίους δικαιώθηκαν μερικώς ή ολικώς με πλήρη διαγραφή των φόρων και των προστίμων, οι 22.241 ή το 24,8%.
Αντιθέτως, απορρίφθηκαν 67.598 υποθέσεις (ή το 75,2%) και επικυρώθηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα, που είχαν καταλογίσει αρχικά οι ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων.
Στα δικαστήρια
Όμως, ένα σημαντικό ποσοστό των φορολογουμένων που χάνουν την υπόθεση στη ΔΕΔ προσφεύγουν κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια. Από το 2013 έως και τον περασμένο Οκτώβριο έχουν υποβληθεί στα δικαστήρια 36.076 προσφυγές φορολογουμένων, οι οποίοι δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ.
Το ποσοστό των προσφυγών ως προς το σύνολο των ενδικοφανών προσφυγών που ολοκληρώθηκαν (ρητές αποφάσεις + σιωπηρές απορρίψεις) ανήλθε στο 40,46%.
Επίσης το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου από τους 3.732 φορολογούμενους που έχασαν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ, οι 1.719 ή το 40,1% προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια.
Τόσο ο μεγάλος αριθμός των φορολογικών ελέγχων που ακυρώνονται όσο και οι μετέπειτα προσφυγές στα δικαστήρια προβληματίζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ και εξετάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
businessdaily.gr