Έρχονται τα «ψηφιακά βιβλία της εφορίας» – Ποιοι θα κάνουν την αρχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 16 Ιανουαρίου 2025 fonisalaminas
Μέχρι και το 2012, σειρά επαγγελματιών όπως οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι έχοντες γυμναστήρια, θεραπευτήρια και κέντρα αισθητικής ήξεραν ότι μια από τις βασικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία ήταν και η τήρηση των λεγόμενων «πρόσθετων βιβλίων».
Ούτε σκέψη πριν από τόσα χρόνια για ψηφιακές εγγραφές. Το ονοματεπώνυμο του πελάτη έπρεπε να συμπληρωθεί στα… κατάστιχα ώστε σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, ο εφοριακός να έχει τη δυνατότητα διασταύρωσης για την έκδοση της απόδειξης. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών κατήργησε τη συγκεκριμένη υποχρέωση κρίνοντας ότι για να ελεγχθεί η ορθή τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, έπρεπε να υπάρχει ένας ελεγκτής για κάθε επαγγελματία. Πέρασαν τα χρόνια, μπήκε για τα καλά η τεχνολογία στη ζωή των φορολογουμένων και των ελεγκτικών αρχών και τώρα γυρίζουμε εκεί που είμασταν πριν από 10ετίες με στόχο, αυτή τη φορά το συγκεκριμένο εργαλείο ελέγχου να λειτουργήσει σωστά.
Ουσιαστικά, στη ζωή συγκεκριμένων επαγγελματιών (κυρίως αυτών που έχουν πάρε-δώσε με πελατεία) θα μπει το «ψηφιακό πελατολόγιο». Ένα λογισμικό το οποίο θα διασφαλίζει ότι τη στιγμή που εξυπηρετείται ο πελάτης, αυτομάτως θα ενημερώνονται και οι φορολογικές αρχές. Τα προσωπικά δεδομένα δεν ενδιαφέρουν τις φορολογικές αρχές. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός πίεσης για την έκδοση ψηφιακών αποδείξεων σε κλάδους που παρουσιάζονται χαμηλά ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά. Φαίνεται ότι η αρχή θα γίνει με τα επαγγέλματα που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών οχημάτων: συνεργεία, ηλεκτρολογεία, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, χώροι στάθμευσης, πλυντήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ. Η συνέχεια θα δοθεί με την εστίαση, όχι τις ταβέρνες και τα εστιατόρια αλλά τον κλάδο των εκδηλώσεων σε κτήματα, αίθουσες, τα catering κλπ.
Και το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ ώστε να σπάσει για το σύνολο της χρονιάς -ιδανικά- και το φράγμα των 27 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr