Πώς μηδενίζεται ο φόρος για ανείσπρακτα ενοίκια – Οι δύο κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων Πώς μηδενίζεται ο φόρος για ανείσπρακτα ενοίκια – Οι δύο κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις, με δεδομένο ότι το Taxisnet για την... Πώς μηδενίζεται ο φόρος για ανείσπρακτα ενοίκια – Οι δύο κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις, με δεδομένο ότι το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ανοίγει φέτος νωρίτερα από ποτέ, στις 15 Μαρτίου

Αντιμέτωποι με φόρο – «φωτιά» έως και 45% για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν, κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δεν εισέπραξαν κατά την προηγούμενη χρονιά ενοίκια είτε εισέπραξαν μικρότερα ποσά από αυτά που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους. Αν δεν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, η εφορία θα τα φορολογήσει σαν να εισπράχτηκαν. 



Η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί, αφού η έκρηξη στις τιμές των ενοικίων αυξάνει τον αριθμό των ιδιοκτητών που μένουν χωρίς έσοδα, σε μια περίοδο που η ζήτηση για ακίνητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 4.500 ιδιοκτήτες δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση για το 2024 ότι δεν εισέπραξαν εισοδήματα από ακίνητα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις, με δεδομένο ότι το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ανοίγει φέτος νωρίτερα από ποτέ, στις 15 Μαρτίου.



Δύο κινήσεις

Οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια δεν αρκεί να δηλώνουν στα έντυπα Ε1 και Ε2 της φορολογικής δήλωσης τα ποσά που δεν έχουν εισπράξει για να απαλλαγούν από το φόρο. Για να μηδενίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης, να έχουν:

  • Εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Προσκομίσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.


Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024, αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο φορολογικό έτος και εισπράχθηκαν το 2025, θα πρέπει να δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1.

Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια

Σημειώνεται ότι το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού αφαιρεθεί ποσοστό 5% ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. Με βάση την κλίμακα:

  • Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 15%.
  • Για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται στο 35%.
  • Για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 45%.

Παράδειγμα:

Φορολογούμενος που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2024 συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ από ενοίκια θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος για ποσό 14.250 ευρώ (μειωμένο κατά 5% λόγω αυτόματης τεκμαρτής έκπτωσης δαπανών επισκευής, συντήρησης και λοιπών λειτουργικών αναγκών των εκμισθούμενων ακινήτων). Ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

  • 12.000 ευρώ x 15% = 1.800 ευρώ
  • 2.250 ευρώ x 35% = 787,50 ευρώ
  • 1.800 ευρώ + 787,50 ευρώ = 2.587,50 ευρώ

Συνεπώς, ο συνολικός λογαριασμός για το φόρο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 2.587,50 ευρώ.

imerisia.gr

error: Content is protected !!