Πώς «ξεσκονίζει» η Εφορία τα βιβλία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς Πώς «ξεσκονίζει» η Εφορία τα βιβλία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Τα 27 στοιχεία της δραστηριότητας των φορολογουμένων που ελέγχει η Εφορία με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όταν διαπιστώνεται αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Φύλλο... Πώς «ξεσκονίζει» η Εφορία τα βιβλία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Τα 27 στοιχεία της δραστηριότητας των φορολογουμένων που ελέγχει η Εφορία με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όταν διαπιστώνεται αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Φύλλο και φτερό κάνει η εφορία το σύνολο των δεδομένων των φορολογουμένων που υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο, με τη μέθοδο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ελέγχοντας συνολικά 27 σημεία της δραστηριότητά τους.

Οι έμμεσες τεχνικές και η Τεχνική Ανάλυσης Ρευστότητας, που χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον, εφαρμόζονται βασικά στους ελέγχους των επιχειρήσεων, αλλά και σε περιπτώσεις φορολογουμένων, που διαπιστώνεται αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.



Με τις έμμεσες τεχνικές, οι οποίες πυροδοτούνται, κυρίως, από τις κινήσεις και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, ακτινογραφούν το σύνολο της δραστηριότητας των ελεγχόμενων και με βάση τα έμμεσα στοιχεία επιχειρούν οι ελεγκτές να προσδιορίσουν το ύψος των εισοδημάτων ή της ακίνητης περιουσίας τους.

Ωστόσο δεν σημαίνει πως είναι ένας απόλυτα αξιόπιστος τρόπος ελέγχους, αφού πολλοί προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και κατόπιν (αν δεν δικαιωθούν) στα φορολογικά δικαστήρια.

Τσουχτερός λογαριασμός σε φορολογούμενη

Σε πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών εκδικάστηκε υπόθεση που ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με βάση τις έμμεσες τεχνικές, και μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές εκτίμησαν ότι η ελεγχόμενη φορολογούμενη με βάση την Τεχνική Ανάλυση Ρευστότητας και των τραπεζικών λογαριασμών είχε επιπλέον εισοδήματα για τα έτη 2018 και 2019 ύψους 207.699 ευρώ.



Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν από το ΕΛΚΕ Θεσσαλονίκης, ανήλθαν για το έτος 2018 σε 14.309,06 ευρώ από 4.670 ευρώ που ήταν ο φόρος που προέκυψε με την αρχική δήλωση.

Για το 2019, ο φόρος με τη δήλωση του φορολογούμενου ήταν 2,454,37 ευρώ, αλλά με τον έλεγχο εκτοξεύτηκε σε 75.063,8 ευρώ, ενώ η ΔΕΔ στην οποία προσέφυγε, τον «κούρεψε» ελάχιστα, σε 67.070,8 ευρώ.

Αφορμή, σύμφωνα με τη ΔΕΔ, αποτέλεσαν πληροφορίες και στοιχεία που διέθετε η φορολογική αρχή, καθώς και στοιχεία σχετικά με τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των χρηματικών διαθεσίμων που κατείχε η προσφεύγουσα και ο σύζυγός της και παρασχέθηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Από τον έλεγχο των δεδομένων των υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, διαπιστώθηκε ότι το δηλούμενο εισόδημα της προσφεύγουσας και του συζύγου της στα ελεγχόμενα φορολογικά έτη, δεν επαρκούσε για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης τους, ως εκ τούτου ο έλεγχος προέβη στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου και συγκεκριμένα με τη μέθοδο ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου.



Από την εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου, προέκυψε αρνητική διαφορά φορολογητέων εισοδημάτων ύψους 25.539,48 ευρώ για το φορολογικό έτος 2018 και 134.433,48 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019, η οποία φορολογήθηκε ως προσαύξηση περιουσίας.

Ποια στοιχεία χρησιμοποιούνται

Ωστόσο, στην απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών καταγράφονται και αποκαλύπτονται (γι’ αυτό και έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον), αναλυτικά όλα τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τους ελεγκτές, κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, και την τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου, με σκοπό των προσδιορισμό της φορολογητέα ύλης αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών καιοικογενειακών) του φορολογούμενου φυσικού προσώπου.

Κατά την μέθοδο αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».

Αναλυτικότερα, η τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method), προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα αναλύοντας, τα έσοδα (φορολογητέα και μη),

τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου. Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες, τις «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».

Στη στήλη «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» αθροίζονται:

  1. Τα υπόλοιπα των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών (στην Ελλάδα ή και στο Εξωτερικό) προσωπικών/οικογενειακών και επαγγελματικών κατά την έναρξη της ελεγχόμενης χρήσης.
  2. Τα διαθέσιμα μετρητά ή και το υπόλοιπο ταμείου στην αρχή της ελεγχόμενης χρήσης (το υπόλοιπο ταμείου αφορά την περίπτωση ατομικής επιχείρησης με βιβλία Γ’ κατηγορίας ΚΒΣ ή διπλογραφικά του Κ.Φ.Α.Σ.).
  3. Οι αναλήψεις από επιχειρήσεις όπου συμμετέχει ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος του ή και τα προστατευόμενα μέλη αυτών (όχι ατομικής επιχείρησης).
  4. Τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του φορολογούμενου ή του/της συζύγου.
  5. Τα έσοδα από λοιπές πηγές εισοδήματος όπως,  μισθώματα από εκμίσθωση ακινήτων (εκτός τεκμαρτών, εισόδημα από κινητές αξίες, εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις, δηλωθέν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από λοιπές πηγές π.χ. εισόδημα αλλοδαπής προέλευση. Οι εισπράξεις από λοιπά μη φορολογητέα έσοδα, όπως αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, δωρεές κ.λπ.
  6. Τα έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων προσωπικών/οικογενειακών ή και επαγγελματικών (σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης).
  7. Τα ποσά δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε μορφής, ιδιώτες, κ.λπ ( προσωπικά/οικογενειακά ή επαγγελματικά σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης).
  8. Τα λοιπά έσοδα πάσης φύσεως φορολογητέα ή μη.
  9. Οι αυξήσεις πληρωτέων λογαριασμών. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου στους πληρωτέους λογαριασμούς περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις από αγορές, δαπάνες γενικά καθώς και φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες οφείλονται στο τέλος κάθε ελεγχόμενου έτους. Το αν υπάρχει αύξηση των πληρωτέων λογαριασμών, καθορίζεται από την σύγκριση του υπόλοιπου πληρωτέων λογαριασμών στο τέλος του προηγούμενου έτους με το υπόλοιπο στο τέλος του ελεγχόμενου έτους.
  10. Οι μειώσεις λογαριασμών εισπρακτέων (απαιτήσεις από πωλήσεις επαγγελματικές, προσωπικές κ.λπ. καθώς και απαιτήσεις φορολογικές(επιστροφές φόρων κ.λπ. οι οποίες είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ελεγχόμενου έτους).
  11. Οι μειώσεις των Πληρωτέων λογαριασμών (υποχρεώσεις από αγορές, δαπάνες γενικά καθώς και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες οφείλονται στο τέλος κάθε ελεγχόμενου έτους κ.λπ.)
  12. Οι αυξήσεις Εισπρακτέων λογαριασμών (οι απαιτήσεις από πωλήσεις επαγγελματικές, προσωπικές και φορολογικές κ.λπ. οι οποίες είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ελεγχομένου έτους).

Στη στήλη Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων αθροίζονται:

  1. Τα υπόλοιπα των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών (στην Ελλάδα ή και στο Εξωτερικό) προσωπικών/οικογενειακών και επαγγελματικών κατά την λήξη της ελεγχόμενης χρήσης.
  2. Τα διαθέσιμα μετρητά ή και το υπόλοιπο του ταμείου στο τέλος της ελεγχόμενης χρήσης (σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης με βιβλία Γ’ κατηγορίας ΚΒΣ ή διπλογραφικά του Κ.Φ.Α.Σ.).
  3. Οι εισφορές σε λογαριασμούς επιχειρήσεων όπου συμμετέχει ο ίδιος ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος ή και τα προστατευόμενα μέλη αυτών (όχι ατομικές επιχειρήσεις.
  4. Η συνεισφορά ποσών για συμμετοχή στο κεφάλαιο κάθε μορφής επιχειρήσεων.
  5. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών/οικογενειακών και επαγγελματικών) περιλαμβάνονται: ανεγέρσεις οικοδομών, αγορές ΕΙΧ, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, πλοίων – σκαφών, αναψυχής αεροσκαφών, και επενδυτικών αγαθών καθώς και οι δαπάνες που αφορούν βελτιώσεις αυτών.
  6. Οι αγορές εμπορευμάτων, πρώτων και βοηθητικών υλών και λοιπών αγαθών αναγκαίων στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
  7. Οι επαγγελματικές/επιχειρηματικές δαπάνες πάσης φύσεως (εκπιπτόμενες ή μη από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης). Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις των επαγγελματικών περιουσιακών στοιχείων.
  8. Τα ποσά αποπληρωμής προσωπικών ή επαγγελματικών δανείων (στην γραμμή αυτή αναγράφεται μόνο το χρεολύσιο). Το ποσό των τόκων ανάλογα με το είδος του δανείου (προσωπικό/επαγγελματικό) συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες είτε στις προσωπικές /οικογενειακές είτε στις επαγγελματικές.
  9. Τα ποσά για ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές (όπως γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών κ.λπ.), και λοιπές δαπάνες.
  10. Τα ποσά για φόρους, τέλη εισφορές και πρόστιμα κάθε μορφής.
  11. Τα ποσά για κάθε είδους δαπάνες διαβίωσης (προσωπικές/ οικογενειακές) καθώς και οι δαπάνες που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις των προσωπικών/οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων (δαπάνες για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών).
  12. Οι μειώσεις των Πληρωτέων λογαριασμών (υποχρεώσεις από αγορές, δαπάνες γενικά καθώς και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες οφείλονται στο τέλος κάθε ελεγχομένου έτους.
  13. Οι αυξήσεις Εισπρακτέων λογαριασμών (απαιτήσεις από πωλήσεις επαγγελματικές, προσωπικές και φορολογικές κ.λπ. οι οποίες είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ελεγχομένου έτους.
  14. Οι χορηγήσεις δανείων σε τρίτους.
  15. Η μείωση προκαταβολών που εισπράχτηκαν έναντι εσόδων επομένου έτους/επομένων ετών.

businessdaily.gr

error: Content is protected !!