Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, έπρεπε ήδη να είναι αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, έπρεπε ήδη να είναι αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας
Σημεία από την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνης,... Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, έπρεπε ήδη να είναι αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας

Σημεία από την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνης, Φοίβο Κλαυδιανό και Νίκο Ελευθερόγλου

Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, έπρεπε ήδη να είναι αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας

Τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς στο Δαμάσι, το Ζάρκο και το Αρκαλοχώρι εκατοντάδες οικογένειες μένουν ακόμα σε κοντέινερ, είναι απάνθρωπο.

Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό για να κερδίσει τις εκλογές του 2023.

Η καινοφανής θεωρία ότι για να γίνει πρόταση μομφής χρειάζονται τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων εκ των πραγμάτων δίνει χρόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κ. Κατσέλη έχει καταφέρει και με τη δική της προσωπικότητα να συσπειρώσει και να κερδίσει και ψήφους βουλευτών και κομμάτων που υπερβαίνουν τον δικό μας. Μετά την καταγραφή που είχαμε ζητήσαμε να ξανασκεφτούν τη στάση τους.

Η δική μας θέση αρχής είναι υπέρ της συνεργασίας και της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων – Όλοι αντιμέτωποι με την βούληση των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Για την κρατική μέριμνα μετά από φυσικές καταστροφές

Με αφορμή την ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή γύρω από στη Σαντορίνη και της βάσιμης ανησυχίας που υπάρχει σε όλους μας και πολύ περισσότερο στους ανθρώπους που κατοικούν στα νησιά και με την ευχή να πάνε όλα καλά στην Σαντορίνη, στους σεισμούς του 2021 που τον Μάρτιο συμπληρώνονται 4 χρόνια στο Δαμάσι της Λάρισας, στο Ζάρκο Τρικάλων και μετά από λίγο χρονικό διάστημα και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, είχαμε συνέπειες πολύ δυσάρεστες και μία από αυτές ήταν ότι δεκάδες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν, γκρεμίστηκαν τα σπίτια τους. Είναι απάνθρωπο, είναι αδιανόητο, ότι αυτές οι δεκάδες οικογένειες -μπορεί να είναι πάνω από 100- στα τρία αυτά μέρη της χώρας ακόμη και σήμερα, όπως πιστοποιήθηκε από τις πρόσφατες επισκέψεις που έκανε επί τόπου ο Σωκράτης Φάμελλος και στο Δαμάσι και στο Ζάρκο Τρικάλων, ζουν σε κοντέινερ τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς του ‘21.

Έχουμε εμείς ως Ελλάδα, εμείς ως Έλληνες, αυτή τη στιγμή που αν βγεις έξω παγώνεις, φοράς κασκόλ, παλτό και λοιπά για να πας στο σπίτι σου, εκατοντάδες οικογένειες επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη που ζουν σε κοντέινερ. Κάποιοι από αυτούς μέχρι και 14 μόλις τετραγωνικά μέτρα. Αν αυτό δεν είναι απάνθρωπο, τότε τι είναι απάνθρωπο; Και ειλικρινά δεν μπορεί κανείς, κατά τη γνώμη μου και για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω και πήραμε πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες αυτή την κατεύθυνση, να το προσπερνάει αυτό το γεγονός. Ελπίζω τώρα στη Σαντορίνη να πάνε όλα καλά, να εκτονωθεί το φαινόμενο και να μην έχουμε πρόβλημα. Αλλά ήδη έχουμε προβλήματα: τέσσερα χρόνια αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα κοντέινερ. Πάσχα, καλοκαίρι, καύσωνα, παγωνιά. Τέσσερα χρόνια δεν είναι τέσσερις μήνες για να πεις «εντάξει βρε παιδί μου». Τέσσερα χρόνια, είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να μην έχει αποκαταστήσει τη στέγαση; Το πρόβλημα στέγασης αυτών των ανθρώπων είναι αδιανόητο και απάνθρωπο.

Εγώ ήμουν δήμαρχος στην Πάρο όταν έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμυρικά φαινόμενα το 2003. Τότε έγινε άνω κάτω το νησί: γκρεμίστηκαν δρόμοι, γεφύρια κλπ. Σε 6 – 8 μήνες είχαν όλα αποκατασταθεί. Υπήρχε τότε η Εγνατία Α. Ε. -δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες- κατέβηκε κάτω στο νησί και έκανε όλες τις αποκαταστάσεις σε χρόνο μηδέν. Και έχουμε αυτή τη στιγμή θέλεις Ντανιέλ, θέλεις σεισμούς του 21, μια κατάσταση η οποία είναι απερίγραπτη. Στη Διάβα Καλαμπάκας αυτή τη στιγμή άμα πάει κανείς, άμα πάτε προς τα Τρίκαλα είναι κομμένη η γέφυρα. Η Καλαμπάκα είναι κομμένη από τα Τρίκαλα μετά από τις καταστροφές του Ντανιέλ. Όλα αυτά έχουν γίνει μια κανονικότητα σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στον κόσμο, καμία δικαιολογία.

Για την διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση

Στο θέμα των Τεμπών υπάρχουν δύο διακριτά θέματα: Ένα είναι το μέγα πολιτικό ζήτημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στη χώρα και ένα είναι το δικαστικό. Το μέγα πολιτικό θέμα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση των οποίων ο ελληνικός λαός με την παρουσία του στις πρόσφατες συγκεντρώσεις ουσιαστικά ήρε τη νομιμοποίηση, την πολιτική νομιμοποίηση, κάτι που δεν είναι κάτι στο οποίο δεν αμύνθηκε ούτε καν ο κύριος Μητσοτάκης, διότι στην μεταγενέστερη από τις συγκεντρώσεις συνέντευξη, τη γνωστή, την περιβόητη που έδωσε, ουσιαστικά αποδέχτηκε και συνομολόγησε τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη που φέρει για το γεγονός ότι έλεγε πράγματα για να κερδίσει τις εκλογές του ‘23, τα οποία αποδεικνύεται τώρα ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν λοιπόν. Άρα παραδέχτηκε με έναν τρόπο ότι ουσιαστικά παραπλάνησε τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι ένα μεγάλο, αυτοτελές, μείζον πολιτικό θέμα για το οποίο και εμείς, όπως και τα άλλα κόμματα με πρώτη αν δεν κάνω λάθος τη Νέα Αριστερά, αλλά νομίζω θετική τοποθέτηση και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Πλεύσης Ελευθερίας, είπαμε ότι πρέπει να κατατεθεί άμεσα πρόταση μομφής. Για να κατατεθεί πρόταση μομφής δεν απαιτούνται πορίσματα.

Τα πορίσματα απαιτούνται για τη δικαστική διερεύνηση, για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης και θα είναι πολύ χρήσιμα σε μια ενδεχόμενη προανακριτική. Θα σας έλεγα δε, για να υποστηρίξω αυτό το επιχείρημα ότι, αν δεν κάνω λάθος, πιθανότατα ποτέ στη μεταπολίτευση δεν έγινε πρόταση μομφής για θέματα τα οποία έχουν σχέση με ποινική διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών, όλες οι προτάσεις μομφής έγιναν για μείζονα πολιτικά θέματα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μίας κυβέρνησης; Υπάρχει ή δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυβέρνησης και άποψη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει; Και απόδειξη για αυτό είναι ότι η περσινή πρόταση μομφής που κατατέθηκε, με πρωτοβουλία του κυρίου Ανδρουλάκη, στηρίχτηκε μόνο σε ένα δημοσίευμα του Βήματος περί μονταζιέρας, δεν υπήρχε πόρισμα.

Για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πρόταση δυσπιστίας και την στάση του ΠΑΣΟΚ

Τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να τους απαντήσει ο ίδιος. Εγώ εκείνο που θέλω να ξέρουν οι τηλεθεατές και εμείς θα φροντίσουμε να μάθει και ο τελευταίος πολίτης στη χώρα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απολύτως δικαιολογία, κανένα απολύτως επιχείρημα για να μην έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του κυρίου Μητσοτάκη, εκτός αν κάποιος δεν θέλει να καταθέσει δηλαδή δεν πιστεύει ότι έχει αρθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβέρνηση και λέει εγώ δεν θέλω να καταθέσω πρόταση μομφής.

Αυτή η καινοφανής θεωρία ότι για να κάνεις πρόταση μομφής που είναι αμιγώς πολιτική πράξη, πρέπει να έχεις ή να μην έχεις πορίσματα που σχετίζονται, επαναλαμβάνω, με δικαστική διερεύνηση, είναι μια απολύτως λανθασμένη και εντελώς αστήρικτη επιχειρηματολογία. Τα πορίσματα είναι απαραίτητα για να κάνεις προανακριτική επιτροπή.  Για να πέσει η κυβέρνηση είναι αρκετό να υπάρχουν πολιτικοί λόγοι. Εμείς, υποστηρίζοντας την πρόταση μομφής, δεν λέμε ότι η πτώση της κυβέρνησης συνεπάγεται ότι κάποιοι θα πάνε και φυλακή. Μπορεί να μην πάει κανείς ποτέ φυλακή, όμως πρέπει να πέσουν, πρέπει να φύγουν. Για αυτό και λέμε ότι πρέπει να γίνει πρόταση μομφής. Αυτό είναι το νόημα και με βάση το Σύνταγμα.

Το ΠΑΟΣΚ εκ των πραγμάτων δίνει χρόνο στην κυβέρνηση. Και να σας πω και κάτι; Αν επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ και προλάβει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει προκαλέσει συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, να δούμε τότε και τι απαντάει η πλευρά που λέει «όχι μην κάνουμε». Επαναλαμβάνω όμως: είναι σεβαστό να πει κανείς «δεν θέλω να κάνω στο Μητσοτάκη πρόταση μομφής», αυτό που δεν είναι νοητό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι για να κάνεις πρόταση μομφής σε μία κυβέρνηση πρέπει να έχεις πορίσματα δικαστικά. Δεν γίνεται.

Ο κύριος Ανδρουλάκης κρίνεται και θα κριθεί για τις επιλογές του αυτές. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη, να μην πάμε σε πρόταση μομφής, εκ των πραγμάτων ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο. Δεύτερον, μεγαλώνει η απόσταση, που θα έπρεπε να είναι ελάχιστη ανάμεσα στον χρόνο που έπρεπε να μεσολαβήσει από τις συγκεντρώσεις, από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη και από το πότε η Βουλή θα πάρει την υπόθεση αυτή στα χέρια της, και αυτό δεν είναι καλό για τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα καθώς ενισχύει τις απολίτικες λογικές, του «κανένα», την απόγνωση των πολιτών που λένε «και εσείς εκεί μέσα τι κάνετε οι 300, τόσοι μαζευτήκαμε, βροντοφωνάζουμε ότι εδώ υπάρχει θέμα και εσείς δεν κάνετε τίποτα». Όλα αυτά συνολικοποιούν ένα πακέτο ευθύνης που αν είναι κάποιος αρμόδιος να το καταλογίσει στον κ. Ανδρουλάκη είναι ο ελληνικός λαός.

Το πολιτικό θέμα, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, έχει ήδη τεθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε ήδη να ήταν αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση. Είναι δυσεξήγητο, είναι αδικαιολόγητο το ότι αυτό δεν έχει ήδη συμβεί.

Για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Τασούλα

Μου δίνεται η ευκαιρία να πω, ενισχύοντας όσα έλεγα προηγουμένως, πως η πρόταση να αποσυρθεί ο υποψήφιος και δυνάμει Πρόεδρος Δημοκρατίας, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί ο κ. Τασούλας, από υποψήφιος, δεν είναι κάτι σύνηθες. Το σύνηθες στο παρελθόν ήταν να πει το ένα κόμμα θέλω τον Τασούλα, το άλλο κόμμα ότι θέλω την Κατσέλη, ο ένας να έχει τη μία πρόταση ο άλλος την άλλη πρόταση. Το να βγαίνει το κόμμα που τώρα ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ζητά να αποσυρθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της πλειοψηφίας, πιθανότατα να μην έχει ξανασυμβεί, δεν είμαι απολύτως βέβαιος, στη μεταπολίτευση. Αυτό δεν είναι κορυφαίο πολιτικό αίτημα; Είναι δυνατόν να έχεις λοιπόν αυτό το κορυφαίο πολιτικό αίτημα και να το βάζεις στο τραπέζι, όπως το έβαλε ο κ. Ανδρουλάκης, και την ίδια στιγμή να λες ότι εγώ δεν πρέπει ή δεν μπορώ ή δεν είναι τώρα η ώρα να κάνω πρόταση μομφής; Αφού αυτό που κάνεις, να ζητάς να φύγει ο Τασούλας από υποψήφιος, είναι ακραία θεσμική και πολιτική πρόταση, τελείως ασυνήθιστη τελείως. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η πρόταση για τον κ. Τασούλα, το πρόβλημα είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησής του για τα τρία επάλληλα επίπεδα και πεδία μέσα στα οποία αναζητούνται οι ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. 

Για τις ευθύνες του κ. Τασούλα ως προς την εξεταστική επιτροπή και το ενδεχόμενο απόσυρσης του από την υποψηφιότητα για ΠτΔ

Την ευθύνη και για την εξεταστική επιτροπή την είχε ο κ. Μητσοτάκης και όλες αυτές οι προσπάθειες να επικεντρωθούμε στο α ή στο β πρόσωπο νομίζω ότι αν μη τι άλλο πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και πάντα στο πλαίσιο ότι και αυτοί λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τασούλας ή ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, ειδικά σε μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα, δεν μιλάω τώρα για διοικητικά θέματα της Βουλής, της καθημερινότητας, συνεννοείται με τον πρωθυπουργό, να για να το πω ακόμη καλύτερα δεν παίρνει οδηγίες από τον πρωθυπουργό πώς θα το χειριστεί αυτό; Τι θα πούμε τώρα; Θα πούμε ότι η συγκάλυψη έγινε από τον Τασούλα κι όχι από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του; Προφανώς και ο κ. Τασούλας είναι μέρος αυτού του συστήματος της συγκάλυψης κατά τη γνώμη μας, αλλά δεν είναι το νούμερο ένα, νούμερο ένα είναι ο κ. Μητσοτάκης. 

Εμάς μας ενδιαφέρει και ως προς αυτό είμαστε και θα έλεγα και ικανοποιημένοι σε ένα βαθμό, η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη. Αυτή είναι η δική μας ταυτότητα, αυτό είναι το δικό μας στίγμα στην υπόθεση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλουμε να είμαστε σε μια θετική προσέγγιση στα πράγματα. Δεν νιώθουμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο, δεν νιώθουμε ότι κάναμε κάτι το οποίο χρήζει διόρθωσης για να καταφύγουμε τώρα σε υπερβολές. Είμαστε σταθεροί, επιμένουμε σε αυτό και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που η κ. Κατσέλη έχει καταφέρει και με τη δική της προσωπικότητα να συσπειρώσει και να κερδίσει και ψήφους βουλευτών και κομμάτων που υπερβαίνουν τον δικό μας. 

Για το αν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εμείς είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί γίνεται σε αυτό το θέμα του δήθεν ανταγωνισμού και ειλικρινά κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην παρασυρθούμε σε μια τέτοια άγονη αντιπαράθεση, γιατί είναι πάρα πολύ ενοχλητική, να μην πω αποκρουστική για τον προοδευτικό πολίτη.

Θα σας θυμίσω ότι εμείς ήμασταν, ως αξιωματική αντιπολίτευση, που πρώτοι αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε και το θέμα της παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη, που εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης  και το γεγονός ότι δεν υπήρχε και δεν λειτουργούσε τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Μάλιστα τότε είχα την ευθύνη για το δίμηνο – τρίμηνο που μου την είχε αναθέσει Αλέξης Τσίπρας του τομέα διαφάνειας και για αυτό τα ξέρω πάρα πολύ καλά αυτά τα θέματα και τα έχω πολύ νωπά στο μυαλό μου. Μας ακούσατε ποτέ να κουνάμε το δάχτυλο και να λέμε «εμείς και με πρωτοβουλία μας είμαστε αυτοί και όχι το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη ή όχι το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης»; Ποτέ δεν το κάναμε εμείς αυτό το πράγμα. Τα βάλαμε όλα στη διάθεση όλων, μόλις είχαμε τα στοιχεία, και βεβαίως σεβαστήκαμε τη δυνατότητα, την ανάγκη και το δικαίωμα του κάθε κόμματος πάνω σ’ αυτά να χτίσει τη δική του πολιτική ρητορική αντιπολιτευτικά στην κυβέρνηση. Άρα μακριά από εμάς αυτή η λογική, η οποία επαναλαμβάνω καταντάει να είναι έως και αποκρουστική για τους πολίτες.

Άλλο παράδειγμα: Εμείς είπαμε πρώτοι για πρόταση μομφής; Δεν είπαμε εμείς πρώτοι για πρόταση μομφής, η Νέα Αριστερά το είπε. Δηλαδή αν το πάρετε το ρεπορτάζ με βάση τις ώρες και τις μέρες δεν ήμασταν εμείς οι πρώτοι. Αυτό μας εμπόδισε εμάς να βάλουμε το δικό μας σκεπτικό υπέρ της άμεσης ανάγκης να κατατεθεί πρόταση μομφής; Όχι, σε καμία περίπτωση. Γιατί; Γιατί δεν λειτουργούμε με κομματικό εγωισμό, αυτόν τον όχι καλώς εννοούμενο κομματικό εγωισμό και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Για το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον στην τέταρτη ψηφοφορία

Αυτό είναι θέμα του κ. Ανδρουλάκη, είναι υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο έθεσε δύο φορές με δηλώσεις που έκανε ο κ. Φάμελλος, αφού ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, είναι ότι μετά την καταγραφή που είχαμε και σύμφωνα με την οποία η κ. Κατσέλη κέρδισε επάξια τη δεύτερη θέση, ζητήσαμε να ξανασκεφτούν και τα υπόλοιπα κόμματα μήπως σε επόμενη ψηφοφορία – έχει γίνει στο παρελθόν – αντί για τον κ. Γιαννίτση ψηφίσουν την κυρία κ.. Κι επειδή, όταν εμείς λέγαμε ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς στον προθάλαμο του κυρίου Μητσοτάκη γιατί να τι θα συμβεί, ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι εμείς θέλουμε να πάμε με υποψηφιότητα εκλόγιμη κι όχι υποψηφιότητα καταγραφής, τελικά ο κ. Γιαννίτσης τι είναι; Είναι εκλόγιμη υποψηφιότητα ή υποψηφιότητα καταγραφής; Είναι υποψηφιότητα καταγραφής. Αλλά κι εμείς μπορούσαμε να πάμε σε αυτό το θέμα ως ένα σημείο. Δεν μας επιτρέπεται να πάμε παραπέρα, είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να συνεχίσει με την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση.
 
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη συγκρότηση προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο

Κατ’ αρχάς δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι στη δήλωση του κ. Φάμελλου, αν προσέξατε, υπάρχει ένας αριθμητικός προσδιορισμός. Μιλάμε για την πρώτη προανακριτική που εμείς θα υποστηρίξουμε να συσταθεί για τον κ. Τριαντόπουλο. Τι σημαίνει πρώτη; Σημαίνει ότι προφανώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα τις δικογραφίες που θα έρθουν στη Βουλή όταν έρθουν, αυτό να περιλάβει και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Άρα βεβαίως για εμάς αυτό είναι ένα ανοιχτό θέμα.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν και οι τηλεθεατές είναι το εξής: γενικά για τη συζήτηση σύστασης προανακριτικής Επιτροπής υπάρχει εδώ και περίπου ένα χρόνο ένας προβληματισμός και δεν υπάρχει μόνο στα κόμματα, υπάρχει πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων, υπάρχει στους δικηγόρους των θυμάτων. Ποιος είναι αυτός ο προβληματισμός; Ότι άντε και συγκρότησες με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μία προανακριτική επιτροπή, αν το πόρισμα που θα βγάλει η Προανακριτική Επιτροπή είναι απαλλακτικό, και αυτό είναι πολύ πιθανό, από την ώρα που αυτά είναι στην πραγματικότητα κοινοβουλευτικά όργανα που καθορίζονται με βάση την πλειοψηφία που υπάρχει μέσα στο Κοινοβούλιο – δηλαδή αν πάμε τώρα σε προανακριτική, και για τον κ. Τριαντόπουλο και σε όποια άλλη πραγματοποιηθεί εντός της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, πλειοψηφία θα έχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – υπάρχει ο προβληματισμός και η ανησυχία ότι αν βρούμε μπροστά μας τη γνωστή λογική της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θα θέλει να συγκαλύψει ευθύνες και πολιτικών προσώπων, τότε αυτό τελικά δεν θα οδηγήσει στην κάθαρση, θα οδηγήσει στη συγκάλυψη διά της αμνήστευσης. Αυτός είναι ένας μόνιμος προβληματισμός που υπάρχει, και αν αυτός ο προβληματισμός κατά κάποιο τρόπο έχει τώρα υποχωρήσει, είναι γιατί η λαϊκή αντίδραση που εκδηλώθηκε, είναι βέβαιο ότι έχει περιορίσει τα περιθώρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σταθεί και να πάρει πάνω του ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το βάρος της σύγκρουσης πια με τη λαϊκή απαίτηση. Ποια είναι η λαϊκή απαίτηση; Να δικαστούν από το φυσικό δικαστή, όσοι και για όσους η Δικαιοσύνη θα κρίνει – και γι’ αυτό θα στείλει τη δικογραφία στη Βουλή –  ότι πρέπει να ελεγχθούν για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. 

Για την ανασυγκρότηση της όλης Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς

Εκ του αποτελέσματος θα δοθεί η απάντηση στο απολύτως εύλογο ερώτημά σας. Εγώ δύο πράγματα μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. Το αποτέλεσμα δεν μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο, όμως ανεξάρτητα τι θα γίνει στο τέλος, έχουμε ήδη ένα δεδομένο: Σύμφωνα με όλες τις καταγραφές της κοινής γνώμης, και το τελευταίο διάστημα, η πλειοψηφία των προοδευτικών ψηφοφόρων, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προκρίνουν ως καλύτερη λύση τη συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβέρνηση. Άρα και η δική μας θέση αρχής, υπέρ της συνεργασίας και της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, δεν είναι αυτό με το οποίο τίθεται αντιμέτωπο το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη όταν λέει όχι. Αντιμέτωπος ο κύριος Ανδρουλάκης δεν βρίσκεται απέναντί μας, βρίσκεται απέναντι σε αυτό το πλειοψηφικό αίτημα των πολιτών, των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε την πλειοψηφία των προοδευτικών ψηφοφόρων. Βεβαίως, επειδή δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν να αλλάξει τη στρατηγική του, θέλει να πάει μόνος του ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λέει, να κερδίσει μόνος του τον κ. Μητσοτάκη; Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Εμείς γι’ αυτό έχουμε πει ότι ο στόχος είναι στόχος, αλλά προτεραιότητα πια – προσέξτε τη διαφορά των όρων – είναι η ανασυγκρότηση του κόμματός μας. Ειδικά δε εμείς, που έχουμε βγει και από αυτή την πολύ τραυματική εμπειρία του τελευταίου χρόνου, και έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε για να ξανασταθούμε γερά στα πόδια μας. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει παρά να κάνουμε τα πρώτα θετικά βήματα. Ελπιδοφόρα βήματα, αλλά μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. 

Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάγκη και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία επιτάσσουν να υπάρξουν διεργασίες προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αλλά δεν θα συνεχίσουμε, να σας το συμπληρώσω κι αυτό, να είμαστε εμείς, να το πω έτσι, οι ιδανικοί αυτόχειρες σ’ αυτή την υπόθεση. Γιατί αυτή την καλή μας διάθεση και καλή μας πρόθεση για να υπάρξει συγκυβέρνηση, προοδευτική κυβέρνηση, με αφορμή την απλή αναλογική του ’23, εμείς την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίζουμε να αυτοκτονούμε, βλέποντας ότι θα συνεχίσουν τα όχι και οι αρνήσεις. Εκ των πραγμάτων εμείς θέλουμε να πάμε σε νίκη τους προοδευτικούς πολίτες, και λέμε πάμε όλοι μαζί. Αν οι άλλοι λένε δεν θέλουμε, θα προσπαθήσουμε και θα πάμε μόνοι μας. Μόνοι μας ή με όσους θέλουν. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Να συνεχίζουμε εμείς να ζητάμε τη συνεργασία όταν από εκεί έρχεται ένα παγερό  όχι, όλοι μας το πληρώσαμε. Και ήταν άδικο. Ήταν πάρα πολύ άδικο. Γιατί αν είχε ακουστεί τότε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα τη χώρα δεν θα την κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Το βίντεο από τη συνέντευξη εδώ: 

Γιάννης Ραγκούσης
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

error: Content is protected !!