«Στην Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη» «Στην Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη»
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ«Στην Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη» Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χριστοδούλου βραβευμένος συγγραφέας και ιδιοκτήτης της ONTIME BOOKS μιλάει στην Φωνή της Σαλαμίνας για την... «Στην Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
«Στην Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη»

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χριστοδούλου βραβευμένος συγγραφέας και ιδιοκτήτης της ONTIME BOOKS μιλάει στην Φωνή της Σαλαμίνας για την ζωή του και το όραμα του για τις εκδόσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς
Είμαι άλλος ένας Οδυσσέας που περιπλανήθηκα αρκετά ή μάλλον ακόμα είμαι περιπλανώμενος κατά μια έννοια μιας και Ιθάκη δεν έχω γυρίσει ακόμη. Θα γίνει όμως. Γεννήθηκα στον Κολωνό και μεγάλωσα στα Σεπόλια. Σκληρή περιοχή με μεγάλη εγκληματικότητα και με λάθος πρότυπα φυσικά. Δεν ακολούθησα το μαγαζί του πατέρα μου αλλα από σύμπτωση βρέθηκα πολύ μικρός να εργάζομαι για την νεογέννητη ιδιωτική τηλεόραση γράφοντας σενάρια διαφημίσεων. Αργότερα έγραψα τα πάντα από ποίηση, πεζό, θεατρικά, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια. Το 2005 βραβεύτηκα ως ο καλύτερος συγγραφέας κάτω των 35 στην Ευρώπη με ένα σουρεαλιστικό κείμενο με τίτλο ‘’Ρόκα’’, που αργότερα έγινε και σενάριο μικρού μήκους και βραβεύτηκε και αυτό. Απόβραβεία και διακρίσεις δεν μου έλειψαν ποτέ. Κάποια στιγμή οραματίστηκα μια πλατφόρμα που θα ήταν κάτι σαν το facebook όλων των επιστημόνων και όλων των επιστημών όπου με μια πατενταρισμένη διαδικασία θα ένωνε τον πλανήτη τεχνολογικά και επιστημονικά. Ενθουσιάστηκε η Microsoft με στήριξε πήγαμε στον Καναδά αλλα η απόσταση μεγάλη με την Ελλάδα είχα πίσω και τις κόρες μου οπότε το εγκατέλειψα. Για καλή μου τύχη ακόμα και τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αλλα η ανθρωπότητα για να ανακαλύψει το εμβόλιο εργάστηκε σχεδόν όπως η πλατφόρμα μου θα λειτουργούσε. Αργότερα βρέθηκα στην Ολλανδία για 5 χρόνια και μετα στην Αγγλία εδώ και 5 χρόνιαό που εργαζόμουν στην Amazon. Εκεί μου ήρθε και η ιδέα οτι δεν υπάρχουν ελληνικοί τίτλοι στην αγορά οπότε πρέπει κάποιος να το κάνει και το έκανα 15 μέρες πριν αρχίσει το πρώτο lock down. 15 Φεβρουαρίου 2020.

Μιλήστε μας για την ontime books
Η Οντάιμ είναι μια Αγγλική εταιρεία που αξιολογεί έλληνες συγγραφείς και αφού μεταφράσει και επιμεληθεί τα βιβλία, εκδίδει στην Αγγλόφωνη αγορά. Για πρώτη φορά έχουν την ευκαιρία που ζητούσαν όλοι. Το βήμα να βγουν στην μεγάλη αγορά. Εκεί ας κερδίσει ο πιο τυχερός γιατί δεν κερδίζει ποτέ ο καλύτερος σε αυτήν την βιομηχανία.

Ποια είναι τα άτομα που πλαισιώνουν την ontimebooks;
Τα άτομα σε αυτήν την φάση είναι 7. Εγώ, ο διευθυντής μας κ. Αργείτης, η υπεύθυνη εκδόσεων Νατάσα Λούππου, δυο γραμματείς, Μαρία Ιωάννου και η Ελισάβετ Αυγερινού και άλλοι δυο ελεύθεροι εξωτερικοί συνεργάτες, ένας επιμελητής και ένας γραφίστας. Ξεχωριστό τμήμα είναι το μεταφραστικό που το διευθύνει ο Δημήτρης Θανασούλας με τους βοηθούς του.

Από πού κατάγεστε; Υπάρχει κάποιο μέρος της Ελλάδας που να είναι ιδιαίτερο για σας και να το κρατάτε πάντα στην καρδιά σας;
Αν και είμαιόσες γενιές γνωρίζω Αθηναίος έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με το Ναύπλιο. Τυχαία. Στην κατοχή ο μπαμπά μου που ήταν ο μικρότερος σε μια οικογένεια με 7 παιδιά στον Κολωνό, εστάλει στην αδελφή της μητέρας του και γιαγιάς μου, που ζούσε στο Ναύπλιο. Έτσι αυτή ήταν πάντα για μας η δεύτερη γιαγιά μας και ήμασταν μάλιστα πιο δεμένοι με αυτήν. Αργότερα την κληρονόμησε ο πατέρας μου και εμείς εκείνον, όλοι μας την ζωή λοιπόν κάθε χρόνο εκεί. Στο λατρεμένο Ναύπλιο.

Ποια η μεγαλύτερή σας δύναμη και ποια η μεγαλύτερη αδυναμία;
Η μεγάλη μας δύναμη σαν εταιρεία είναι η πρωτοτυπία. Είμαστε οι πρώτοι και οι μοναδικοί στον κόσμο που εκδίδουμε μόνο Έλληνες συγγραφείς. Οπότε η ιστορία θα λέει οτι εμείς πρώτοι αναδείξαμε τους έλληνες συγγραφείς. Αδυναμία, τι να πω σαν άνθρωπος είμαι γεμάτος αδυναμίες. Φταίει η φύση μου δυστυχώς όσο κι αν προσπαθώ.

Μάθαμε ότι συνεργάζεστε με την κα Δικαιοπούλου, η οποία κατοικεί στο νησί μας πολλά χρόνια τώρα. Μιλήστε μας για την συνεργασία αυτή και τί προβλέψεις έχετε για το βιβλίο της;
Η κ. Δικαιοπούλου μας έχει δώσει μια εξαιρετική συλλογή παραμυθιών που ήδη έφτασε στο νούμερο #1 στην κατηγορία ευρωπαϊκά παραμυθια και πήρε 3 στα 4 αστέρια στο μεγαλύτερο book club αναγνωστών του κόσμου. Τι άλλο να πω. Περιμένουμε να λήξει αυτό το θέμα με τον ιό και να πάμε σε παγκόσμιες εκθέσεις όπως στην Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο και στο Ντουμπάι τον Σεπτέμβριο.

Αν αύριο παρουσιαζόταν μια θέση εργασίας εξίσου σημαντική και προσοδοφόρα όσο και αυτή στην ontime books θα δεχόσασταν την πρόταση;
Ανά πάσα στιγμή έχω την θέση που είχα στην Amazon αλλα τώρα πια έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συγγραφείς μας. Δεν κάνω πίσω ξέρω οτι αυτή η προσπάθεια θα βρει πολλούς υποστηριχτές γιατί είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε και το κάνουμε καλά.

Τα σχέδια σας για το μέλλον;
Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι απλά να γεμίσουμε τον πλανήτη με ελληνικούς τίτλους. Το εννοώ. Θα το κάνω και θα αποδείξω οτι θα γίνουμε ένα pool τίτλων για μεγάλα κανάλια και εταιρείες παραγωγής ταινιών. Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος. Να βλέπω στο Netflix σε λίγα χρόνια ταινίες από βιβλία που για πρώτη φορά παρουσίασε στον κόσμο η ONTIME BOOKS.

Μια ευχή για την Ελλάδα.
Να είναι και στο εσωτερικό τόσο μεγάλη όσο μας φαντάζει εδώ στα ξένα.

Γιατί είναι οντότητα η Ελλάς.
Κάτι που θα θέλατε να πείτε στους συγγραφείς της Ελλάδας;
Θα πω να μην σταματήσουν να γράφουν γιατί η αρχή για την παγκόσμια αγορά έγινε. Επίσης όταν από τον δικό μας οίκο βγουν κάποιες παγκόσμιες επιτυχίες αμέσως θα ανοίξουν οι πόρτες και άλλων οίκων και θα δέχονταιελληνικούς τίτλους. Να το θυμάστε αυτό.

από την έντυπη “Φωνή της Σαλαμίνας”
– Ιανου΄άριος 2021

error: Content is protected !!