Κορονοιός και παιδιά
ΥΓΕΙΑ 28 Μαρτίου 2021 fonisalaminas
Του Ανδρέα Βιλλιώτη
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ από τον ιό Sars-cov-2 ήρθε να βάλεισε δοκιμασία ανθρώπους, λαούς και συστήματα.Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, στιγμές που η ανθρωπότητα βιώνει κάθε 100 χρόνια. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας επιδημίες από λοιμώξεις αναπνευστικού(πνευμονίες) στην περιοχή Wuhan.Στην συνέχεια ταυτοποιήθηκε ότι το αίτιο ήταν ένας νέος ιός της οικογένειας των κορονοιώνπου μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο και ονομάστηκεSARS-cov-2.Στις 30 Ιανουαρίου ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό καθώς ήδη ο ιός είχε εξαπλωθεί ταχέως σε πολλές χώρες του πλανήτη. Σήμερα ο κορονοιός είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της ιδιότητας του να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θάνατο σε πολλούς ασθενείς ιδιαίτερα εάν αυτοί έχουν επιβαρυμένη υγεία. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας είμαστε σε θέση να ξέρουμε πολλά για αυτόν τον καινούργιο ιό αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες που μένουν να απαντηθούν.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω σταγονιδίων από άτομο σε άτομο αλλά και από μολυσμένα αντικείμενα και ακάθαρτα χέρια τα οποία θα έρθουν σε επαφή με της πύλες εισόδου του ιού που είναι το στόμα,η μύτη και τα μάτια.
Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως τέσσερις με πέντε ημέρες μετά την έκθεση αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 14 ημέρες. Τα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πυρετό, ρινική συμφόρηση, κόπωση, ξηρό βήχα, μυαλγίες φαρυγγαλγία, μπορεί όμως να παρουσιαστούν και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, υποξυγοναιμία, πνευμονία και θάνατος.
Το 80 % των ασθενών θα εμφανίσει ήπια ή και ασυμπτωματική νόσο, το 20% όμως πιθανά να χρειαστεί νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη. Η θνητότητα στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται περίπου στο 2 με 4%. Αυτή όμως αυξάνεται πολύ ακόμα και στο 25 % εάν ο ασθενής πάσχει από σοβαρή υποκείμενη νόσο όπως βρογχικό άσθμα, καρδιοπάθεια, διαβήτη, είναι άτομο με καρκίνο, ανοσοκαταστολή, νοσογόνο παχυσαρκία και ηλικία άνω των 60.
Τα παιδιά σε γενικές γραμμές θα εμφανίσουν πολύ πιο ήπια νόσο σε σχέση με τους ενήλικες χρειάζεται όμως να προσέξουν όσα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή και ηλικία κάτω του έτους. Ο λόγος που τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά δεν έχει διευκρινιστεί και υποθέσεις υποστηρίζουν ότι τα παιδιά επειδή έρχονται πιο συχνά σε επαφή με ιούς της ομάδας των κορονοιών έχουν ήδη ανοσία.Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια που κάνουμε στην παιδική ηλικία προσφέρουν διασταυρούμενη ανοσία.Επίσης φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν λιγότερους υποδοχείς σύνδεσης με τον ιό.Επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υγιείς οργανισμοί.
Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί τα παιδιά μπορεί να είναι σιωπηλοί μεταδότες και γι’ αυτό πρέπει να περιορίζεται η επαφή τους με ευπαθή άτομα όπως είναι ο παππούς και γιαγιά. Επίσης φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα παιδί τόσο πιο σημαντικό ρόλο παίζει στην διασπορά της νόσου ιδιαίτερα εάν αυτό είναι ασυμπτωματικό ήολιγοσυμπτωματικό.
Σπάνια έχουν αναφερθεί περιστατικά στα παιδιά πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου αρκετό καιρό μετά την νόσηση που μοιάζουν με το γνωστό σε εμάς σύνδρομο Kawasaki και μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
Υπάρχει ένα επίκαιρο και κρίσιμο ερώτημα για το ποια βήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τα σχολεία για να διατηρήσουν τα παιδιά, τους δασκάλους και το προσωπικό ασφαλές. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τα εξής: καθολική χρήση μάσκας όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο, κοινωνική απόσταση, καθαρά χέρια, καλός αερισμός χώρων, αποφυγή δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν κοινά αντικείμενα, επί συμπτωμάτων έστω και ήπιων απομόνωση, έλεγχος με τεστ και ιχνηλάτιση στενών επαφών όταν αυτό είναι θετικό.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ο ιός συνεχίζει να σφυροκοπά την κοινωνία μας με μανία ενώ φαίνεται ότι η μόνη διέξοδος από αυτήν είναι η συλλογική ανοσία του πληθυσμού. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νοσήσει το 60 με 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού ή να εμβολιαστεί ανάλογο ποσοστό. Το πρώτο για να συμβεί θα πάρει πολύ χρόνο και θα κοστίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια ζωές. Ζούμε σε μια εποχή όπου και την γνώση έχουμε και την τεχνική να παράγουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Γι’αυτό ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την έξοδο από τον εφιάλτη που ζούμε.