Οι ατέλειες και ο αδικίες που αποτυπώθηκαν στην ανάρτηση του Κτηματολογίου μεταφέρθηκαν στους δασικούς χάρτες
ΑΠΟ ΤΗΝ Πέμπτη 18 Μαρτίου άρχισαν να αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για την Σαλαμίνα. Θα μπορούσαμε να βγάλουμε κραυγή ευχαρίστησης αφού τους περιμένουμε επί 30 χρόνια. Θα μπορούσαμε να χαμογελάμε εάν το Συμβούλιο Επικρατείας δεν έβγαζε αντισυνταγματικές τις οικιστικές πυκνώσεις, βάζει των οποίων οι φερόμενες δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν οικοδομηθεί και αποτελούν σήμερα οικισμούς, δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουν σε αντιρρήσεις μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δασικοί χάρτες αναρτώνται και μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας υπάρχει ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει. Μπορεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών να μη λυθεί το πρόβλημα με το παρόν συνταγματικό πλαίσιο, αλλά είναι σίγουρο ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, θα υπάρξει μία λύση ανακούφισης τουλάχιστον για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια με πρόστιμα.
Με πρώτη ματιά διακρίνουμε ότι οι ατέλειες και οι αδικίες που υπήρχαν στην ανάρτηση του Κτηματολογίου συνοδεύουν και τον δασικό χάρτη. Αυτό το αλαλούμ των αστοχιών και αδικιών το παρατηρούμε στις μέχρι τώρα αναρτήσεις που έχουν γίνει στις περιοχές, Στενό Φανερωμένης, Ηλιακτή, Ρέστη Βασιλικά και γράφεται αυτό το άρθρο.
Θεωρώ ότι μέχρι την έκδοση της εφημερίδας και που διαβάζεται αυτό το άρθρο θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών για την Σαλαμίνα.
Μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε την περιοχή και την ιδιοκτησία μας στο δασικό χάρτη.
Το κτηματολόγιο δημιούργησε αυτή την ηλεκτρονική εφαρμογή για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αντί της έντυπης ανάρτησης.
Αφού λοιπόν εντοπίσουμε την περιοχή μας θα οδηγηθούμε στην ιδιοκτησία μας.
Εφ όσον είναι δασική η έκτασή μας, το επόμενο βήμα είναι προχωρήσουμε στις αντιρρήσεις.
Η διορία άσκησης αντιρρήσεων είναι 100 ημέρες και συνήθως υπάρχει και μία μικρή παράταση.
Επισημαίνουμε ότι δικαίωμα ένστασης έχει μόνο ο ιδιοκτήτης του κάθε ακίνητου χωριστά. Οι επιτροπές δέχονται αντιρρήσεις ανά συμβόλαιο. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα οικόπεδο είναι εξ αδιαιρέτου με άλλα οικόπεδα πρέπει να γίνει χωριστή αντίρρηση.
Επίσης αντίρρηση θα κάνουν όχι μόνο αυτοί που έχουν κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδα.
Σε αυτό το βήμα δεν χρειάζεται να βιαστούμε να το κάνουμε την ίδια μέρα. Θα έχουμε έτοιμα τα έγγραφα που χρειαζόμαστε όπως, συμβόλαιο, κτηματολόγιο, Ε9, βεβαίωση δήλωσης Τρίτση, άδεια (εάν υπάρχουν), τακτοποίηση αυθαιρέτου (εφ όσον έχουμε κάνει) κάθε έγγραφο που βεβαιώνει ότι η έκτασή μας δεν είναι δασική και φυσικά λογαριασμοί φως νερό τηλέφωνο όσο μπορούμε παλαιότερα.
Έχουμε δύο τρόπους να κάνουμε αντιρρήσεις.
Ο ένας τρόπος μόνοι μας. Στην ίδια πλατφόρμα που έχουμε ανοίξει και είδαμε ότι η ιδιοκτησία μας είναι δασική, υπάρχει εφαρμογή που αναφέρει ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ. Εκεί μπορείτε να υποβάλετε την αντίρρηση σας στέλνοντας φυσικά και όλα τα έγγραφα ηλεκτρονικά. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνοι.
Η δεύτερη περίπτωση είναι να πάμε σε ένα δασολόγο, ο οποίος θα αναλάβει να στείλει τον φάκελο και συγχρόνως να σας βοηθήσει με μία έκθεση την οποία θα καταθέσει, ανάλογα τα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας σας για να αποδείξει ότι η ιδιοκτησία σας δεν είναι δασική.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν είναι σίγουρο ότι με τις αντιρρήσεις ακόμη και με την βοήθεια δασολόγου που θα κάνουμε, ότι θα αποχαρακτηριστούμε. Την προσπάθεια όμως πρέπει να την κάνουμε είτε μόνοι μας είτε με την βοήθεια δασολόγου.
Θέλω να επισημάνω ότι το 97% των κτισμάτων της Σαλαμίνας τα οποία θα βρίσκονται στον δασικό χάρτη και θα θεωρούνται ότι είναι δασικά, βρίσκονται εντός οικιστικής πύκνωσης, αυτό σημαίνει ότι αποτελούν σήμερα οικισμούς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μελλοντικές εξελίξεις.
Μετά τις αντιρρήσεις που θα κάνουμε εάν η ιδιοκτησία μας αφού εξεταστεί από τις επιτροπές αντιρρήσεων δεν αποχαρακτηριστεί και παραμένει δασική τότε θα κάνουμε αίτηση υπαγωγής στον νόμο 4685 /20.
Τι σημαίνει αυτό. Η υποβολή του αιτήματος έχει ως συνέπεια την άμεση αναστολή των διοικητικών κυρώσεων που υπάρχουν και την μη επιβολή νέων, καθώς επίσης και την εξαίρεσης της κατεδάφισης για 30 χρόνια.
Αυτή φυσικά δεν θα είναι η λύση του προβλήματος γιατί η περιοχή θα εξακολουθεί να είναι δασική, αλλά είναι λύση ανακούφισης προ πάντων για τους εκατοντάδες συμπολιτών μας, οι οποίοι σηκώνουν τον Σταυρό του Μαρτυρίου για πολλά χρόνια με τεράστια πρόστιμα και ότι συνεπάγεται αυτό.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται υπομονή, ηρεμία σωστές κινήσεις.
Όλα αυτά φυσικά με τα σημερινά νομοθετικά δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι η απόφαση του ΣτΕ που συνεδριάζει 19 Μαρτίου για τους δασικούς χάρτες δεν θα υπάρξει απόφαση που θα τα ανατρέπει όλα.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις συνεχείς εξελίξεις στο δασικό θέμα από τον προσωπικό μου λογαριασμό (f.b) ή στο www enotitakaidrasiblogspot.gr. Μπορείτε επίσης να στείλετε τα ερωτήματά σας στο email enotitasalaminas@yahoo.gr
Μπορείτε επίσης να με παίρνετε στο προσωπικό μου τηλέφωνο για οποιαδήποτε απορία σας.
Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος