Τρίαθλο: «Ένα απαιτητικό άθλημα για μεγάλες αντοχές σε σώμα και ψυχή» Τρίαθλο: «Ένα απαιτητικό άθλημα για μεγάλες αντοχές σε σώμα και ψυχή»
ΚΙ ΕΚΕΙ που καθόμουν αραχτός στην παραλία, χτυπάει ξαφνικά το κινητό μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ήταν ο φίλος Γιώργος Κανάκης. Πολύ εμφατικά... Τρίαθλο: «Ένα απαιτητικό άθλημα για μεγάλες αντοχές σε σώμα και ψυχή»

ΚΙ ΕΚΕΙ που καθόμουν αραχτός στην παραλία, χτυπάει ξαφνικά το κινητό μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ήταν ο φίλος Γιώργος Κανάκης. Πολύ εμφατικά που λέει: «Στις 12 τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι εγγραφές για το IRONMAN Αustriaστο KLAGENFURT και κλείνουν μία ώρα μετά. Μπες να γραφτείς και πάμε να το κάνουμε μαζί!”Του απαντώ: «Είσαι με τα καλά σου;”. Εν ολίγοις, ένα χρόνο μετά, 1η Ιουλίου 2012 στις 07.00 πμ βρέθηκα στην εκκίνηση του IronmanAustria, τερματίζοντας μετά από 13 ώρες, έναν αγώνα υπεραπόστασηςτριάθλου (3,8 χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδήλατο, 42,2 χλμ τρέξιμο). Στην Σαλαμίνα έχει επίσης τερματίσει το Ironman της Ελβετίας το 2013 ο φίλος και συναθλητής μου Θεοχάρης Μαξιμιλιανός.

Τι είναι όμως το τρίαθλο;
Ο αθλητής συμμετέχει διαδοχικά στα τρία αγωνίσματα (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο) και μάλιστα συνεχόμενα, χωρίς διάλειμμα πέραν αυτού που χρειάζεται για να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του. Υπάρχει ποικιλία στα αγωνίσματα του τριάθλου ως προς την απόσταση:

  • Sprint triathlon (750 μ. κολύμπι, 20 χλμ ποδηλασία, 5 χλμ τρέξιμο)
  • Olympic distance – Ολυμπιακό τρίαθλο (1,5 χλμ κολύμπι, 40 χλμ ποδήλατο, 10 χλμ τρέξιμο)
  • IRONMAN 70.3 (1,9 χλμ κολύμπι, 90 χλμ ποδήλατο, 21,1 χλμ τρέξιμο)
  • IRONMAN 140.6 (3,8 χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδήλατο, 42,2 χλμ τρέξιμο)
    Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εμπειρία από πολλά αθλήματα. Όλοι μαθαίνουμε από παιδιά τα τρία βασικά αθλήματα της κολύμβησης, της ποδηλασίας και του τρεξίματος. Ο συνδυασμός αυτών των τριών αθλημάτων δυναμώνει και ενεργοποιεί όλες τις κύριες ομάδες, αλλά κυρίως χτίζει ένα πολύ δυνατό καρδιαναπνευστικό σύστημα στον οργανισμό.
    Καθένα από τα αθλήματα του τριάθλου έχει τη δική του ειδική προετοιμασία και τις δικές του δυσκολίες.

Κολύμβηση
Η δυσκολία που έχει η κολύμβηση αποτρέπει τους περισσότερους να ασχοληθούν με το τρίαθλο. Η σωστότερη επιλογή είναι να σε παρακολουθεί κάποιος προπονητής ώστε να μάθεις από την αρχή τη σωστή τεχνική. Αν μαθευτεί η τεχνική σωστά, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τη βελτίωση της απόδοσης. Το στυλ που χρησιμοποιεί ένας τριαθλητής είναι το ελεύθερο που είναι και το πιο γρήγορο στυλ κολύμβησης.

Ποδηλασία
Για τους περισσότερους τριαθλητές, η ποδηλασία είναι ένα αγώνισμα που νιώθουν πιο άνετα από όλα όταν έχουν μια βασική εμπειρία. Το ποδηλατικό σκέλος του τριάθλου είναι το μεγαλύτερο χρονικά, οπότε χρειάζεται να του αφιερώσουμε αρκετό χρόνο από την προπόνησή μας. Αναφορικά με τον εξοπλισμό, θα πρότεινα ένα σωστό νούμερο ποδηλάτου που να ταιριάζει στο ύψος του κάθε αθλητή, κράνος και αερόμπαρα.

Τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι το πιο απλό από τα τρία αθλήματα, αλλά και το πιο επικίνδυνο από πλευράς τραυματισμών. Ο διαφορετικός τρόπος επιβάρυνσης των οστών, μυών και τενόντων σε σχέση με τα δύο άλλα αθλήματα λόγω των κραδασμών δημιουργεί ένα σχετικά ευαίσθητο περιβάλλον για τραυματισμούς.

Αλλαγές
Οι αλλαγές αποτελούν το σήμα κατατεθέν στο τριάθλο. Από τη στιγμή που το χρονόμετρο δεν σταματάει ποτέ ανάμεσα στα αθλήματα, επιβάλλεται να συνηθίσεις αυτή την αλλαγή κι από πλευράς φυσιολογίας του οργανισμού, αλλά κι από πλευράς ταχύτητας στη χρησιμοποίηση του σωστού υλικού και ντυσίματος.

Τρίαθλο και Σαλαμίνα
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Ποδηλατικός Όμιλος Σαλαμίνας «ΠΡΩΤΕΑΣ» διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία αγώνες τριάθλου και aquathlonμε συμμετοχές αθλητών από όλη την Ελλάδα στην παραλία Ψιλής Άμμου και στο πανέμορφο δάσος Φανερωμένης.

Δημήτρης Τσιμούρας
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής Trail Running
Δρομέας Ορεινού Τρεξίματος

error: Content is protected !!