Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι
Ενισχύοντας τον λόγο και την φαντασία των παιδιών Γράφει η Κατερίνα Φέρκου ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ μια δύσκολη συγκυρία και μένοντας τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι αυτήν... Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι

Ενισχύοντας τον λόγο και την φαντασία των παιδιών

Γράφει η Κατερίνα Φέρκου

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ μια δύσκολη συγκυρία και μένοντας τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι αυτήν την περίοδο, ως γονείς αναζητούμε τρόπους ώστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον πολύτιμο χρόνο με τα παιδιά μας. Πέρα λοιπόν, από τις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις καθώς και περιορίζοντας την έκθεση τους στα ηλεκτρονικά μέσα, έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας. Μπορούμε να απολαύσουμε τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές με ευχάριστες δραστηριότητες, ενισχύοντας παράλληλα τον λόγο και την φαντασία τους.

Προτεινόμενες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας:

  • Βιβλία με εικόνες: Το παιδί κατονομάζει, περιγράφει και σχολιάζει τις εικόνες διαφόρων βιβλίων, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο του (βοηθάτε ενισχυτικά στις ιδέες).
  • Φιγούρες: Παίζοντας με το παιδί παιχνίδια ρόλων με φιγούρες μικρών ανθρώπων και ζώων με ιστορίες από τα παραμύθια ή κοινωνικές ιδιαίτερες και καθημερινές περιστάσεις (π.χ. γενέθλια, εκδρομή, νέο κατοικίδιο, επίσκεψη σε μουσείο κ.α.)
  • Παραμύθια: Διαβάζετε μαζί παραμύθια με μικρά κείμενα και έντονες εικόνες και έπειτα το παιδί εξιστορεί την ιστορία με δικά του λόγια (ότι θυμάται) ή σκαρφίζεται μια δική του με αφορμή το παραμύθι. Εάν είναι διδακτικές οι ιστορίες (κοινωνικές αξίες, διαφορετικότητα, συναισθήματα), μπορείτε να αναλύσετε το συγκεκριμένο θέμα όπου αναφέρεται στην εκάστοτε ιστορία περεταίρω.
  • Μουσική: Ακούτε αγαπημένη μουσική και μαθαίνετε τους στίχους από τα τραγούδια (με ευκρινή τρόπο η άρθρωση μας) ώστε να εμπλουτιστεί ορθά το λεξιλόγιο του. Στον ρυθμό γνωστών τραγουδιών φτιάχνετε δικές σας ρίμες.
  • Αντικείμενα: Μαζέψτε διάφορα μικρά αντικείμενα από το σπίτι (όπως μικρά σκεύη, παιχνίδια, ρουχαλάκια, διακοσμητικά, σχολικά) και κάνετε μιμητικό παιχνίδι με το παιδί. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε φανταστικές ιστορίες χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα αυτά. Αφήστε το ίδιο το παιδί να διαλέξει τα αντικείμενα.
  • Φωτογραφίες: Αναζητούμε παλιά άλμπουμ φωτογραφιών μας (γιαγιά, παππούς, ξαδέρφια, φίλοι) και τα ξεφυλλίζουμε με το παιδί ενώ ταυτόχρονα του αναφέρουμε και τα γεγονότα για το πως τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία (πολλές φορές αναφέρουμε αρκετά αστείες στιγμές).
  • Επαγγέλματα: Συμμετέχετε ενεργά και εσείς με το παιδί (επιθυμητή η μεγαλύτερη συμμετοχή και από άλλα μέλη) σε παιχνίδι ρόλων επιλέγοντας επαγγέλματα διαφορετικά, τοποθετώντας τα σε ένα φανταστικό σκηνικό με ξεχωριστές υποθέσεις.
  • Φύση: Εάν υπάρχει δυνατότητα εξωτερικού χώρου βγείτε είτε στο μπαλκόνι, είτε στον κήπο είτε σε κάποιο κοντινό πάρκο και συζητήστε για το τι αντικρίζετε τριγύρω ή τι θα θέλατε να υπήρχε στην φύση και γύρω μας (πάντα προκύπτουν αυθόρμητα θέματα συζήτησης).
  • Περιοδικά: Μπορείτε να πάρετε παλιά περιοδικά ή εφημερίδες και να κόψετε μαζί όποιες εικόνες φαίνονται ενδιαφέρουσες στο παιδί με σκοπό να τα κολλήσετε σε χαρτόνι δημιουργώντας διάφορες φανταστικές ιστορίες ή κόμικς.
  • Επιτραπέζια: Μην διστάσετε να απολαύσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια με το παιδί σας. Εξαιρετικές επιλογές για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές – γλωσσικές του δεξιότητες, το λεξιλόγιό του (π.χ. γνώσεων, με λέξεις, με κάρτες, με υποθέσεις).
  • Λέξεις: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας δίνουμε την δυνατότητα να βρίσκουν σε λογοτεχνικά βιβλία ή σε λεξικά διάφορες λέξεις (όχι τόσο οικείες ή εξεζητημένες), αφού τις ερμηνεύσετε, μετά ζητήστε να μας φτιάξουν προτάσεις με αυτές. Επιπρόσθετα, εάν το επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν προφορικά ή να γράψουν κάποια ιστορία.

Οι δραστηριότητες όπου προτείνονται είναι ενδεικτικές, προσαρμόζονται και ενισχύονται αναλόγως από την ηλικία, τα μέσα, τα άτομα και την εκάστοτε διάθεση όπου έχουν τα παιδιά. Βρείτε στιγμές όπου είναι ήρεμα και δεκτικά σε κάποια νέα δραστηριότητα. Δίνετε συχνά επιλογές στο παιδί. Εισάγετε την κάθε δραστηριότητα πάντα με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο και διατηρήστε το έως είναι επιθυμητό στο παιδί.

error: Content is protected !!