Ένας γνήσιος “γαύρος” που «έφυγε» νωρίς… Ένας γνήσιος “γαύρος” που «έφυγε» νωρίς…
Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου του 1999, πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ιδρυτής της εταιρείας Vanimar και πατέρας του νυν προέδρου... Ένας γνήσιος “γαύρος” που «έφυγε» νωρίς…

Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου του 1999, πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ιδρυτής της εταιρείας Vanimar και πατέρας του νυν προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ήταν γιος του επιχειρηματία Απόστολου Μαρινάκη. Μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια, η οποία διατηρούσε χυτήριο, εκ των γνωστότερων του νησιού, το οποίο βρισκόταν βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στην οδό Λοχαγού Μαρινέλη στο Ηράκλειο. Κατασκεύαζαν καμπάνες για τις εκκλησίες του νησιού, οι οποίες κοσμούν ακόμα και σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μηνά και εκκλησίες της Σητείας, του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Είχαν και εξαγωγική δραστηριότητα στη Γαλλία, στην Ιταλία και στις Δαλματικές Ακτές (Τεργέστη). Μετά όμως τη γερμανική κατοχή η οικογένειά του καταστράφηκε οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Φοίτησε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο μηχανουργείο του αδελφού του, Θεμιστοκλή Μαρινάκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και εργάστηκε στον τομέα των επισκευών πλοίων.

Το 1970 ίδρυσε την εταιρεία Vanimar, αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι και τον θάνατό του, αυξάνοντας σημαντικά τον στόλο του. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά (1978-1989) και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις 20 Δεκεμβρίου 1986 και στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989.

Ασχολήθηκε επίσης με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα του Ολυμπιακού και του ΑΠΟ Κερατσινίου. Διετέλεσε πρόεδρος του δευτέρου, έφορος της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ενώ το 1979, μαζί με άλλους δέκα εφοπλιστές, ανέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, διατελώντας γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Εκείνος ανακάλυψε τον Νίκο Βαμβακούλα και τον έκανε δώρο στην ομάδα, ενώ καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη ως πρώτο τερματοφύλακα. Ήταν ο μόνος, μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, που δεν πούλησε το μερίδιό του στον Γιώργο Κοσκωτά. Προσέφυγε, δε, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου, στα δικαστήρια κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Σαλιαρέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

error: Content is protected !!