Η ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ Η ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Το σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2012. Η δράση του συλλόγου επικεντρώνεται στη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού... Η ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Το σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2012. Η δράση του συλλόγου επικεντρώνεται στη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να καλύψει τις ανάγκες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που αναζητούν συμβατό μόσχευμα. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.


Η μεταμόσχευση μυελού των οστών (όχι νωτιαίου μυελού) / αιμοποιητικών κυττάρων είναι μία ειδική θεραπεία η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση νοσημάτων όπως μυελική απλασία (ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος), παρουσία παθολογικών κυττάρων (π.χ. λευχαιμία), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα (π.χ. Μεσογειακή Αναιμία), που δεν αντιμετωπίζονται με συμβατικές θεραπείες.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι να βρούμε τον κατάλληλο δότη. Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ η πλειονότητα αναζητά στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών. Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται στο εξωτερικό. Είναι λυπηρό να αναφέρουμε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 20% δεν θα βρουν ποτέ συμβατό δότη.


Συνεπώς, με όσα προαναφέρθηκαν αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται να γίνουμε χιλιάδες εθελοντές προκειμένου να βρεθεί ένας συμβατός δότης.
Αν είσαι, λοιπόν, ηλικίας 18 έως 45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας και είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις ένα συνάνθρωπο που χρήζει μεταμόσχευσης, μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης στο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με τον εξής απλό τρόπο:

Συμπληρώνεις την ειδική αίτηση

Δίνεις ελάχιστο δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.
Καταχωρείσαι ως εθελοντής δότης στην Παγκόσμια (BMDW) Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών!
Αν βρεθείς συμβατός, τότε μόνο καλείσαι για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων, αφού προηγηθεί ιατρικός έλεγχος, και υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει λήψη του μοσχεύματος.
Ο πιο διαδεδομένος και κοινά αποδεκτός τρόπος (80% περιπτώσεων) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) υποδορίως για τέσσερις συνεχείς μέρες για την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και αύξηση του αριθμού τους στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθεί η συλλογή τους, η οποία γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας και η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο δότης επιστρέφει σπίτι του και συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.
Ο δεύτερος, πιο σύντομος τρόπος, είναι η λήψη μυελού των οστών (όχι νωτιαίου μυελού) που γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο και πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης (κι όχι της σπονδυλικής στήλης) με ειδικές βελόνες χωρίς να υπάρξει χειρουργική τομή. Συλλέγεται λιγότερο του 5% των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία αναπληρώνονται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και ο δότης, εφόσον αισθάνεται αρκετά καλά, μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι:

Η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται στο πλησιέστερο κέντρο συλλογής του δότη.

Ο ιατρικός έλεγχος του δότη είναι δωρεάν.

Όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τη δωρεά και οι αμοιβές για εργασία που ο δότης πιθανόν να στερηθεί καλύπτονται πλήρως από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ασθενή.
Πώς αλλιώς μπορείς να βοηθήσεις:

Ευαισθητοποιώντας κι άλλα άτομα.

Προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Προσφέροντας οικονομική ενίσχυση (υιοθετώντας ένα δείγμα να τυποποιηθεί).

Κλείνοντας, παραθέτουμε κάποια μηνύματα. Το πρώτο από την εμπειρία ενός εθελοντή δότη που βρέθηκε συμβατός και δώρισε μόσχευμα:


«Η δωρεά μυελού των οστών μου έδωσε τη δυνατότητα να συναισθανθώ την ανάγκη ενός ανθρώπου και να τον βοηθήσω, να του πω πως δε χάθηκε τίποτα και πως όσο θα υπάρχουν εθελοντές, θα υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ. Τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει από το να σώσεις μία ΖΩΗ. Αυτή η δωρεά ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο καλό μπορεί να έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα. Το να βρεθείς συμβατός δότης μυελού των οστών είναι σπάνιο. Χαίρομαι που με διάλεξε η τύχη κι ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να μπορώ να προσφέρω. Εύχομαι και άλλοι να νιώθουν την ίδια ανάγκη να προσφέρουν και να μη διστάζουν μπροστά στον φόβο, αν είναι να σωθεί ένας άνθρωπος. Ας σκεφτούμε την αγωνία του να βρεθεί το μόσχευμα και τον αγώνα της ζωής του, τον καθημερινό κι επώδυνο, αλλά όχι μάταιο χάρις τη δική μας αγάπη

Το επόμενο μήνυμα είναι από μία μητέρα που αναζητεί συμβατό δότη για την μικρή της κόρη:
«Αν ήσουν Εσύ ο Μόνος που μπορούσε να πάρει αγκαλιά ένα φοβισμένο παιδί που δακρύζει…
…θα το αγκάλιαζες;
Αν ήσουν Εσύ ο Μόνος που μπορούσε να δώσει πίσω σε δύο τρομαγμένους γονείς το παιδί που έχουν χάσει…
….θα το έπιανες απ’ το χέρι να το γυρίσεις σπίτι;
Αν ναι…Γίνε δότης αιμοποιητικών κυττάρων! Τη ΖΩΗ ενός παιδιού μπορεί να την κρατάς ΜΟΝΟ ΕΣΥ στα χέρια σου!»


Και κλείνοντας, θα γράψω ένα μήνυμα δικό μου.

«ΕΣΥ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή αυτό το κείμενο, αντιλαμβάνεσαι ότι μία απόφαση σε χωρίζει από το να χαρίσεις μία ζωή; ΕΣΥ που διάβασες τα παραπάνω, αντιλαμβάνεσαι τη μοναδική ευκαιρία-εμπειρία που σου δίνεται να συμμετάσχεις ενεργά στο ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που υπάρχει θεϊκά, συμπαντικά πες το όπως θες! Είναι όμως αυτή τη στιγμή στο δικό σου χέρι, κι όχι στου Θεού ή του σύμπαντος, αν το κάνεις, να ΔΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΖΩΗ σε κάποιον που την έχει ανάγκη. Δεν κοστίζει τίποτα. Κάποια λεπτά από τη δική σου ζωή, θα είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ κάποιου άλλου…».
Ο Δήμος Σαλαμίνας είναι συνεργαζόμενο κέντρο με το Όραμα Ελπίδας από τον Οκτώβριο του 2019. Μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2132027400, υπεύθυνη κα Κότσυφα Αλεξάνδρα, για να κλείνετε ραντεβού για ενημέρωση και εγγραφή. Και εκτός Δήμου, για τη Σαλαμίνα, εθελόντρια δράσης είναι η κα Στοκάκου Ευαγγελία.


Με χαρά και την ευχή να γίνουμε όλοι μαζί μία αλυσίδα αγάπης-ελπίδας-ζωής, αναμένουμε επικοινωνία με κάθε έναν από εσάς!

Αλεξάνδρα Κότσυφα

error: Content is protected !!